Petice požadující nové referendum o EU získala 3 miliony podpisů, ale byla zřejmě zfalšována

25. 6. 2016

čas čtení 1 minuta


Petici, požadující, aby se uskutečnilo nové referendum o EU, které by nebylo platné, pokud by se ho účastnilo méně než 75 procent britských občanů a pokud by jedna nebo druhá strana získala méně než 60 procent hlasů, podepsalo od pátku už   3 miliony britských občanů.

Petice je ZDE

Petice však byla zřejmě zmanipulována. Podepsali ji lidé z mnoha zemí světa, včetně Islandu a Tuniska, ačkoliv je otevřená pouze pro britské občany a občany s trvalým pobytem v Británii.

V některých případech petici podepsalo z určitých zemí daleko větší počet lidí, než má obyvatel. 39 000 obyvatel Vatikánu podepsalo tuto petici, ačkoliv má Vatikán pouze 800 obyvatel. Server britské Dolní sněmovny pro petice ověřuje totožnost signatáře pouze uvedením jeho britského PSČ a kliknutím na odeslaný mail na signatářovu emailovou adresu. Někteří obyvatelé Británie na Twitteru povzbuzují své čtenáře, aby použili jejich britských PSČ a petici podepsali.

Je ironické, že petici založil v květnu stoupenec Brexitu William Oliver Healey, když se zdálo že referendum vyhrají stoupenci setrvání Británie v EU. V neděli vydal Healey na Facebooku prohlášení, v němž se od petice distancuje. Petici podepsalo do neděle více než 3 miliony osob, avšak je obtížné určit, kolik z těchto podpisů je pravých.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5925

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2016