Český prezident v minulosti názorně předvedl, že pohrdá obyčejnými lidmi, potažmo půlkou národa

15. 3. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Jestliže se podle posledních průzkumů veřejného mínění těší současná hlava státu podpoře 63 procent občanů ZDE, poněkud mi unikají důvody, proč tomu tak je. Zemanovi příznivci o svém „panu prezidentovi“ kupříkladu tvrdí, že je de facto jedním z nich; je lidový, na nic si nehraje a říká nahlas, co si myslí. Pokud by tomu tak doopravdy bylo a Miloš Zeman říká, co si doopravdy myslí, sám na sobě dokazuje, že je jednou čehý a po druhé hot.

Český prezident minulý týden v projevu v Poslanecké sněmovně uvedl, že nikdo nemá právo urážet svůj národ s tím, že pokud tak někdo činí, uráží sám sebe ZDE. Souhlasím s názorem, že jakékoliv „nanebevzývání“ dle mého soudu umělého konstruktu, jímž je národ, je v kontextu žhavé doby, či jen v kontextu Zemanových výmyslů a lží nesmyslné, ba nebezpečné. Jestliže měl národ svou historickou úlohu především v 19. století, ale i později, v dnešní turbulentní době, kdy se stírají všemožné hranice, tento konstrukt považuji za anachronismus.

Politikové, kteří zastávají významné funkce, mají tu nevýhodu, že jejich stanoviska bývají zaznamenávána. Můžeme tedy sledovat, jak je ten či onen politik ve svých názorech konzistentní, či nikoliv. Situace je o to vážnější, jde-li o hlavu státu.

Miloš Zeman v projevu ve Federálním shromáždění dne 21. ledna 1992 citoval psychiatra Cyrila Höschla: “Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. Proč se o tom dnes zmiňuji? ZDE ” Z těchto slov vyplývá, že prezident ve svém prohlášení v Poslanecké sněmovně z minulého týdne nachytal na hruškách sám sebe. Je jasné, že nekonzistence v názorech bývá politikům vlastní, nicméně Zeman názorně předvedl, že pohrdá obyčejnými lidmi, potažmo půlkou národa včetně svých voličů.

Nebo je snad možné, že by Miloš Zeman naprosto radikálním způsobem změnil svůj názor, notabene hned poté, co se stal hlavou státu a prohlásil, že chce být prezidentem dolních 10 milionů? Ztuha. Vysoce postaveným politikům jde pouze o moc a nikoliv o lidi v podhradí; ti jim slouží pouze jako prostředek nebo výtah k moci. A ani bodrý Miloš Zeman není výjimkou, ač tomu zjevně jeho četní stoupenci nevěří.

.

0
Vytisknout
6978

Diskuse

Obsah vydání | 17. 3. 2016