Američané zřejmě zabíjejí bezpilotními letadly tisíce nevinných lidí kvůli "chybnému algoritmu"

17. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

V roce 2014 prohlásili bývalí šéfové CIA a NSA, že "budeme zabíjet lidi na základě metadat". Nyní zjistilo nové zkoumání dokumentů, které v minulosti zveřejnil Edward Snowden, že mnoho z těchto usmrcených lidí bylo zřejmě nevinných.

Loni zveřejnil The Intercept dokumenty obsahující podrobnosti o programu SKYNET, provozovaném americkou NSA. Podle těchto dokumentů špehuje SKYNET hromadně mobilní telefonní síť v Pákistánu a pak používá strojní algoritmus, jímž analyzuje metadata získaná z pákistánské mobilní telefonní sítě od 55 milionů lidí, na jejichž základě se algorismus snaží určit, kteří z 55 milionů Pákistánců jsou teroristi.

Patrick Ball, datový odborník a ředitel organizace Human Rights Data Analysis, který svědčí jako expert u tribunálů pro válečné zločiny, charakterizoval metody NSA jako "absurdně optimistické" a "naprosto nesmyslné". Chyba v tom, jak NSA aplikuje algoritmus v programu SKYNET k analýze mobilních metadat, je podle Balla vědecky naprosto nespolehlivá.

Od roku 2001 usmrtili Američané v Pákistánu bezpilotními letadly asi 2500 - 4000 osob a většinu z nich americká vláda označila za "extremisty". Program vytvářející analyzující algoritmus se připravoval asi od roku 2007.

V následujících letech byly pravděpodobně v Pákistánu označeny algoritmem tisíce nevinných lidí za teroristy a pravděpodobně usmrceny.

Algoritmus zjišťuje čas telefonních hovorů, jejich délku, kdo telefonoval komu, umístění volajícího a vytváří jejich cestovní profily. Pokud si mobil vypnete, algoritmus to identifikuje jako váš pokus vyhnout se sledování a upozorní na vás. Pokud si vyměníte v telefonu sim kartu, algoritmus na vás upozorní také (systém ESN/MEID/IMEI zajišťuje, že mobil je sledovatelný navzdory výměně sim karty).

Program SKYNET konstruuje typický den člověka - kdo s kým cestuje, kdo s kým sdílí kontakty, kdo kde u přítele přenocuje přes noc, kdo navštěvuje jiné země, kdo se trvale někam přestěhuje. Celkově používá algoritmus NSA více než 80 různých charakteristik uživatele mobilního telefonu k tomu, aby určil, jak silně teroristický daný uživatel je.

Program je založen na předpokladu, že chování teroristů se podstatnou měrou odlišuje od chování obyčejných občanů. Jenže, jak ukázal The Intercept, tento automatický program odhalil jako nejnebezpečnějšího teroristu Ahmada Zaidana, dlouholetého šéfa kanceléře televize Al Jazeera v Islamabádu.

Zaidan totiž často cestuje do oblastí známých teroristickou činností, kde interviewuje povstalce a připravuje zpravodajství. Technici z NSA se chlubili tím, že jejich algoritmus Zaidana "odhalil" jako "teroristického agenta" al Kajdy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8356

Diskuse

Obsah vydání | 18. 2. 2016