"Islámský stát" vytlačil režimní síly ze strategického města ve střední Sýrii

2. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


Jednotky "islámského státu" obsadily město Mahín v centrální Sýrii. Vytlačily z něj vládní jednotky. Město leží nedaleko strategické dálnice a jeho obsazení znamená nový pokus džihádistů rozšířit svou kontrolu nad územím ve střední části země.


Nevládní organizace Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) se sídlem v Británii v neděli oznámila, že islamisté obsadili Mahín ve střední části provincie Homs a postupují na severozápad k převážně křesťanskému městu Sadad.

Mahín leží asi 25 km východně od dálnice D5 spojující Homs s Damaškem a Aleppem. Ve městě se nachází velká továrna na zbraně a skladiště zbraní.

Podle SOHR útok na Mahín začal výbuchy dvou sebevražedných atentátníků v automobilech u vládních kontrolních stanovišť, což otevřelo cestu do města. Vládní vojáci byli vytlačeni. Boj pokračoval na předměstí a přístupech k Sadadu.

IS obsadil velké části Sýrie, ale jeho základny leží zejména na severu a východě země. Teprve před několika měsíci se pokusil uchytit v governorátu Homs, když obsadil město Palmýra.

Postup IS v neděli se odehrál navzdory ruským náletům. V posledních týdnech toto uskupení také obsadilo významné části území kolem Aleppa, získalo kontrolu nad vesnicemi, z nichž vytlačilo povstalce, a částmi dálnice tvořící zásobovací linii vládních vojsk.

V Sýrii za čtyři roky občanské války zemřelo více než 250 000 lidí, zatímco miliony byly vyhnány z domovů. Konflikt začal jako občanské nepokoje proti vládě prezidenta Bašára Asada, ale eskaloval do války, v níž je zapojeno několik vnějších aktérů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7149

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2015