Co se to děje? Proč ztrácejí lidé zdravý rozum?

30. 10. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

O vzdorném odporu vůči faktům, jak v Česku, tak jinde

V Anglii (nikoliv v celé Británii, ale v jižní Anglii) existuje silná, iracionální touha odejít z Evropské unie. Je motivována nesmyslnou představou, že se Anglie může vrátit do své minulost z devatenáctého století, kdy "vládla světu" prostřednictvím Britského impéria. Ty představy jsou samozřejmě nesmyslné, dnešní situace je úplně jiná. Mimo jiné nevnímají angličtí euroskeptici, protože jsou posedlí jen Londýnem a jižní Anglií a vůbec nezohledňují například názory Skotů, že pokud by Anglie hlasovala pro odchod z EU, Skoti, kteří chtějí v EU zůstat, by hlasovali pro odchod z Británie a Anglie by se stala izolovaným irelevantním ostrůvkem na kraji Evropy.

Jde mi ale o něco jiného: o vzdorné odporování faktům. Ve čtvrtek varoval obchodní zástupce USA Michael Froman, že představa, že by si Británie mohla po odchodu z EU vyjednat vlastní soukromou obchodní dohodu s USA, je naprosto mylná. USA neuzavírají bilaterální obchodní dohody s jednotlivými zeměmi a Británie po odchodu z EU by byla vystavena v USA stejným dovozním přirážkám jako Čína či jiné země, které nejsou v EU. Znamenalo by to, že britský export do USA by byl o několik procent dražší než export ze zemí EU a nemohl by v amerických obchodech zboží z jiných zemí EU konkurovat. V pátek varovala ratingová agentura Standard & Poor Británii, že její odchod z EU by znamenal snížení její úvěrového hodnocení o dva stupně. (Pokud by výrazně pokleslo úvěrové hodnocení Británie, jak silně by asi po odchodu z EU pokleslo úvěrové hodnocení České republiky?)

Když se podíváte do deníku Guardian na diskusní fórum pod tyto stránky, naleznete úplně stejně iracionální, hysterické reakce od britských euroskeptiků jako na fórech českých novin jsou hysterické reakce česky mluvících rasistů a xenofobů proti uprchlíkům. "Zaujalo mě na nich, že ty reakce jdou naprosto proti faktům. Chtějí Spojené státy uvalit na samostatnou Anglii dovozní kvóty? Tak odejděme z EU co nejrychleji. Obama je blbec!" atd.

Podobně na záběry ze syrských měst, jak prezident Asad vraždí civilní obyvatelstvo barelovými bombami, reagují někteří Češi na Facebooku velmi logickou reakcí: "Blbost!" Jak to, že je to "blbost", když je to zjevné? Stejně ohromující jsou nelidské reakce českých diskutérů na záběry mrtvých uprchlických dětí či slabých nebo nemocných uprchlíků v těžké situaci a v nouzi.

Asi na stejné úrovni jsou výroky starého českého novináře Jana Petránka o tom, jak "někdo" organizuje uprchlickou krizi, aby "nás zničil". Kdo je ten "někdo", kde jsou důkazy o "organizovanosti" uprchlické krize a kdo to je "my", kteří máme být zničeni? Stejné jsou neustále opakované neinformované nesmysly jak uprchlíci mají zůstat v zemích, jako Turecko (kde nesmějí pracovat, nemají peníze na jídlo a jejich děti nesmějí chodit do školy) nebo na polích v blátě v Srbsku či Chorvatsku, protože to jsou "bezpečné země".

Fascinuje mě mechanismus myšlení, který v důsledku emocionálního předsudku ignoruje, k vážnému nebezpečí lidí, kteří se takto vyjadřují, všechna fakta.

Naštěstí, v zemích, jako je Británie, jsou tyto "názory" součástí zcela okrajového spektra šílenců, objevujících se možná na fórech novin, avšak v médiích a ve veřejné diskusi jsou uváděny na pravou míru a systematicky konfrontovány s fakty.

V Česku se to tak silně neděje. Tam naopak uděluje tzv. prezident konspiračním teoretikům, jako je Petránek, státní vyznamenání.

Není to pro ČR opravdu nebezpečné, pokud se tak silně propadá do virtuální reality konstrukce nesmyslů?

0
Vytisknout
11522

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2015