Ruská tajná služba bude schvalovat vědecké příspěvky na konferencích a v časopisech

21. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Institut biologie na největší ruské univerzitě instruoval vědce, že všechny rukopisy musí schválit bezpečnostní služba FSB, než budou předloženy konferencím nebo časopisům.

Instrukce, které jsou reakcí na novelu zákona o státním tajemství, byly předloženy 5. října na Institutu fyzikálně-chemické biologie A. N. Bělozerského při Lomonosovově moskevské státní univerzitě.

Ruská vláda tvrdí, že novela nesměřuje k omezení publikací v oblasti základního nevojenského výzkumu. Avšak vědci jsou přesvědčeni, že další instituty vydají podobné instrukce.

"Je to návrat do sovětských dob, kdy jste k odeslání článku do mezinárodního časopisu potřebovali získat povolení určující, že výsledek není nový a důležitý a tedy může být publikován v zahraničí," říká Michail Gelfand, bioinformatik na Lomonosovově univerzitě.

V roce 1993 vláda schválila zákon, který vědce zavazuje, aby získali povolení od služby FSB, než publikují výsledky, které by mohly mít vojenský či průmyslový význam. Šlo zejména o výrobu zbraní, včetně jaderných, biologických a chemických.

Nicméně v květnu prezident Putin rozšířil platnost zákona na všechen výzkum, který by mohl souviset s vágně definovanými "novými produkty". Současně s touto úpravou došlo k utajení informací o smrti vojáků v době míru.

Od té doby kolovaly pověsti, že ruské univerzity a instituty budou vyžadovat, aby rukopisy bez výjimky schválila FSB, než budou publikovány. Dění v Bělozerského institutu to potvrzuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6259

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2015