Zjištění nizozemských vyšetřovatelů usvědčilo ruské úřady i jejich přisluhovače ze lži

14. 10. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Zpráva holandských vyšetřovatelů (v době psaní tohoto textu momentálně nedostupná ZDE (pdf), shrnutí např. ZDE) vyloučila všechny alternativní příčiny loňské havárie letu MH17 nad východní Ukrajinou, kromě exploze hlavice rakety 9N314M vypuštěné ze systému 9K37 Buk. Falzifikovala tedy jak verzi ruského ministerstva obrany, podle níž měl malajsijský dopravní letoun Boeing 777 na letové hladině 10 000 m sestřelit ukrajinský bitevník Su-25 na hranici svého dostupu, tak desítky fantastických verzí, se kterými následně přišla ruská média.

Hlavice rakety odpálená z východní Ukrajiny vybuchla vpravo nahoře od kabiny (kokpitu) dopravního letounu a stovky střepin pronikly dovnitř trupu. Tři členové osádky byli ihned zabiti a letoun se ve vzduchu rozpadl v důsledku rozdílů v tlacích a aerodynamických sil. Tato verze prakticky vylučuje i palbu ze zadní polosféry, tzn. z ukrajinského území kontrolovaného vládou.

Vyšetřovatelé výslovně vyloučili únavu materiálu nebo poruchu, stejně jako výbuch palivové nádrže, požár, výbuch trhaviny na palubě, blesk či meteor. Střepiny z hlavice byly nalezeny jak v troskách letounu, tak v tělech obětí.

Ačkoliv není v pravomoci komise určit pachatele, existují důvodně podezřelé osoby, jejichž jména zatím nebyla zveřejněna. Kterým směrem se vyšetřování bude dále ubírat naznačuje nicméně fakt, že malajsijský dopravce v době havárie upozornil na rušení signálu navigačního systému GPS v oblasti, kde byl letoun sestřelen ZDE. To znamená, že zde musela být přítomna ruská rušička, nejpravděpodobněji systému 1RL257 Krasucha 4 ZDE. Ukrajinská armáda takovými prostředky REB nedisponuje.

Každopádně lze na základě existujících důkazů jednoznačně vyloučit oficiální ruskou verzi katastrofy i další výmysly ruských médií. To ovšem od počátku vyplývalo dost jasně z technických parametrů bitevního letounu Su-25, jak uvedl koneckonců i jeho konstruktér ZDE.

"Expertízy" takových komických postav, jako je Martin Koller "potvrzující" oficiální ruskou verzi, se zveřejněním zprávy nizozemských vyšetřovatelů dostávají do správného světla. Zatímco řada laických komentátorů vyjadřujících se k dané kauze nedisponovala potřebnými odbornými vědomostmi, aby mohla ruskou propagandu řádně vyhodnotit, osoby jako Koller reprezentují zcela jinou kategorii - kategorii mluvčích, kteří si ukládají "mentální rezervu" všude tam, kde by jejich odborný úsudek kolidoval se zájmy Kremlu v České republice.

0
Vytisknout
7215

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2015