Američtí obhájci lidských práv žalují psychology, kteří se podíleli na mučení

14. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Americká unie pro občanská práva (ACLU) podala žalobu na dva psychology, kteří prosazovali program CIA zaměřený na mučení tří vězňů. ACLU označuje program za "nezákonný a jeho metody za barbarské".

V prohlášení ACLU se tvrdí, že dva psychologové amerického letectva rozvinuli program CIA zaměřený na mučení. Žaloba se týká tří bývalých vězňů, kteří byli podrobeni výslechovým metodám vyvinutým zmíněnými psychology. Jeden z nich Gal Rahmán, zemřel na podchlazení v důsledku působení extrémně chladné vody.

Dva další, Sulejman Abdalláh a Muhammad Ahmed bin Súd, byli propuštěni. Zmínění vězni nikdy nebyli z ničeho obviněni.

"Tvrdili, že jejich program je vědecky podložen, bezpečný a vyzkoušený, ale ve skutenosti nic z toho nebyla pravda. Program byl nezákonný a jeho metody barbarské," tvrdí Steven Watt z lidskoprávního programu ACLU.

Psychologové James Mitchel a John "Bruce" Jessen vyvinuli pro CIA výslechový program založený na experimentech s "naučenou bezmocností" prováděných v 60. letech na psech. Podle obou psychologů lidé "psychologicky zničení" mučením a zneužíváním jsou neschopni čelit požadavkům na poskytnutí informací. Oba zmínění psychologové navrhli výslechové techniky, podíleli se na několika výsleších a dohlíželi na tento program.

Společnost Mitchell, Jessen & Associates v letech 2005-2009 získala od CIA 80 milionů dolarů, tvrdí senátní zpráva. Dalších 1-5 milionů dolarů společnost získala na ochranu své právní postižitelnosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11061

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2015