Uprchlíci zemřeli v kamionu, protože maďarská policie jim znemožňuje cestování vlakem

28. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Evropská unie se stále ještě nezmohla na věcnou a koordinovanou pomoc pro uprchlíky

Řidič kamionu s mrtvolami 71 uprchlíků, opuštěného na kraji dálnice v Rakousku byl zatčen, uvedla maďarská policie v pátek. Je velmi pravděpodobné, že uprchlíci v kamionu, včetně čtyř dětí, se udusili.

Oběti byli především Syřané, prchající před válkou v jejich zemi. 59 mrtvých byli muži, osm bylo žen a čtyři byli děti. Byla to holčička ve věku asi osmnácti měsíců a tři chlapci ve věku od osmi do deseti let.

Maďarská policie také uvedla, že zatkla tři Bulhary a Afghánce. Jeden z nich byl obžalován z pašování lidí. Asi 20 svědků bylo vyslechnuto a uskutečnila se řada domovních prohlídek. Detektivové v Rakousku identifikovali majitele kamionu jako Bulhara libanonského původu.

Kamion vyrazil z Budapešti časně ráno ve středu a dorazil na hranici s Rakouskem asi v 9 hodin ráno. Překročil hranici do Rakouska večer. Byl nalezen opuštěný v 5 nebo 6 hodin ráno ve čtvrtek na kraji dálnice A4 mezi Neusiedlem a Parndorfem.

Oběti zcela zjevně prošly těžkou cestou po západním Balkánu přes Turecko, Řecko a Makedonii, stejně jako tisíce dalších uprchlíků. Podle Mezinárodního úřadu pro migraci (IOM) maďarské úřady běžně odstraňují uprchlíky z vlaků a autobusů, směřujících do Rakouska a do Německa.

"Uprchlíci proto museli použít pašeráků, jiný druh dopravy pro ně není k dispozici," vysvětlila Magdalena Majkowska-Tomkin z kanceláře IOM v Maďarsku.

Ředitel Mezinárodního úřadu pro migraci William Swing dodal: "Tak jak jsme toho svědky ve Středozemí už tři roky, evropským kontinentem nyní obchází duch smrti. Něco se musí udělat, a to rychle, aby byla migrace bezpečná a legální."

Během tohoto týdne se evropští politikové dále hašteřili a navzájem obviňovali z eskalující uprchlické krize. Francouzsko-německý plán, aby státy Evropské unie přijaly kvóty uprchlíků, nebyl přijat, a počet mrtvých překročil 2500.

Německá kancléřka Merkelová v pátek uvedla, že by se mohl konat mimořádný summit EU o uprchlické krizi, ale jen pokud "bude možno dosáhnout určitých rozhodnutí".

Vzhledem k tomu, že neexistuje smysluplná politická dohoda, jednotlivé státy přijímají vlastní kroky jak problém vyřešit. Na kontinentu, kde byly po ukončení studené války zlikvidovány pohraniční ploty a opevnění, se nyní rychle stavějí nové.

Maďarsko buduje plot na své hranici se Srbskem. Bulharsko staví plot na hranici s Tureckem. Estonsko oznámilo, že vybuduje plot na hranici s Ruskem. Ukrajina chce také stavět plot na své hranici s Ruskem.

Mezinárodní úřad OSN pro uprchlíky uvedl, že Středozemí do Evropy dosud překročilo letos 300 000 lidí. Za celý rok 2014 jich přišlo do Evropy 219 000.

Čtvrteční tragedie ohledně kamionu vyvolala množství rekriminací ohledně toho, která země za úmrtí nese odpovědnost. Rakouská policie uvedla, že pašeráci byli zřejmě součástí bulharsko-maďarského mafiánského gangu. Maďarské úřady ale popřely, že by zatčené osoby byly Maďaři.

Nazli Avdan, expert na migraci na University of Kansas, zdůraznil: "Úsilí Maďarska rychle postavit plot na své hranici dokazuje, že Evropa nemá vůbec žádný koordinovaný plán jak si poradit s nedobrovolnou migrací."

ZDE

0
Vytisknout
8739

Diskuse

Obsah vydání | 31. 8. 2015