Na okraj konspiračních teorií spojovaných s přílivem uprchlíků do Evropy

Zabránili revoluci. Už zase!

3. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Veškerý rozdíl proti době nedávno minulé spočívá v tom, že dříve se s takovými názory do slušné společnosti prostě nesmělo. Dnes už se ale smí cokoliv. Například pražská primátorka za Babišovo Ano může mít neonacistickou poradkyni

Zdaleka nejrozšířenější konspirační teorie spojovaná s uprchlickou vlnou dnes v Česku hlásá, že lidé, jejichž rozhodující část prchá před násilím páchaným proíránským/proruským režimem v Sýrii a pročínským režimem v Eritreji, jsou součástí amerického spiknutí s cílem zlikvidovat evropský sociální systém. Podvariantou je tvrzení, že mezi uprchlíky se skrývají operativci "Islámského státu", kteří přicházejí do Evropy bojovat. Také "Islámský stát", jako všechno špatné na světě, ovšem prý vytvořili Američané.

Proti tomu pan Giorgio Cadorini ZDE staví jinou teorii. Podle ní se proponenti protiuprchlické hysterie snaží zabránit výměně politických elit v Evropě a posunu veřejného mínění doleva.

Každý má právo vysvětlovat si probíhající události podle svého, existuje však také požadavek prověřovat slučitelnost interpretací s empirickými fakty. Podívejme se tedy na to, jak obstojí verze pana Cadoriniho v českém kontextu.

Předním proponentem protiuprchlické hysterie v ČR jsou Parlamentní listy, které po řadu let šíří antisemitskou, antiislámskou a antiněmeckou propagandu - a v období kolem prezidentské volby k tomu přidaly zřetelné proruské tendence. Politikem, k němuž mají PL zdaleka nejblíže, je Miloš Zeman. V jakém smyslu tohle zapadá do obrázku konspirace, jejímž cílem je zabránit tomu či onomu? PL pouze dlouhodobě a důsledně pracují na tom, aby byla Česká republika xenofobnější, netolerantní, aby se co nejvíce vzdálila liberálním hodnotám a naopak přiblížila antiliberálním tendencím běžným v dnešním Maďarsku nebo Rusku.

Dalším médiem, které v posledních týdnech začalo nezodpovědně štvát proti uprchlíkům, je Mladá fronta Dnes. Ta patří do mediálního impéria "českého Berlusconiho" Babiše, který je se svým otevřeným spojením role monopolisty a ministra "shodou okolností" nejpopulárnějším politikem v zemi. Podle všeho jde o nejpravděpodobnějšího kandidáta na příštího premiéra. Jaképak změně se asi tak Babiš snaží zabránit?

Jako dítě vyrůstající v dělnické čtvrti jsem měl spoustu možností pozorovat "proletářský internacionalismus" minulého režimu v praxi. Zatímco lidé pocházející z asijských zemí byli standardně infantilizováni "samozřejmým" tykáním ze strany těch, kdo je vůbec neznali, lidé afrického původu pocházející z Kuby měli velmi často problémy mnohem horší, byli fyzicky napadáni, někteří končili pobodáni v nemocnici, kde s nimi personál zacházel často hrubě a přezíravě. Od dětských let jsem poslouchal antisemitské vtipy. Představa, že "lidu" je třeba implantovat jakési jemu cizí předsudky, aby se v Česku zabránilo "revoluci", mi tedy není blízká. Nikdo nemusí našim spoluobčanům, kteří po léta výborně skórují v průzkumech zaměřených na zjišťování rasové a kulturní netolerance, podsouvat nic, co by už mezi nimi dávno nebylo. Veškerý rozdíl proti době nedávno minulé spočívá v tom, že dříve se s takovými názory do slušné společnosti prostě nesmělo. Dnes už se ale smí cokoliv. Například pražská primátorka za Babišovo Ano může mít neonacistickou poradkyni ZDE.

Ne, není třeba, aby byli Češi manipulováni. Stačí jen zařídit záminku, díky níž odloží ostych a začnou svou xenofobii a netoleranci projevovat naplno. V tom není žádná záhada.

Tuto záminku ovšem nezařídil nikdo, kdo by se snažil zabránit výměně politických elit. Taková změna už přece v ČR nedávno proběhla, "tradiční" strany jsou na ústupu, prosazují se populisté a "podnikatelské" projekty typu Věci veřejné, Úsvit nebo Ano. Žádným dalším změnám se bránit nemusí, k žádným se totiž neschyluje. Za jinak stejných okolností to má Babiš po dalších volbách jisté. I bez protiuprchlické hysterie. K té se jen utilitárně připojil.

Spolky jako Českoslovenští vojáci v záloze, Národní demokracie či Islám v České republice nechceme, které v občanské společnosti usilovně pracují na šíření děsu z uprchlíků, současně vykazují proruské tendence. Ještě nejméně patrné je to u IvČRN, ovšem rozšířený argument "Musíme se spojit s Ruskem, má velkou armádu, která k nám islamisty nepustí" je opravdu obtížné nezaregistrovat.

Nevidím ani nejmenší důvod myslet si, že někdo v ČR protiuprchlickou hysterií brání jakýmsi imaginárním politickým změnám. Ty si přeje odhadem do 10 % radikálně smýšlejících levičáků, ale ještě spíše půjde o číslo jednociferné. A mezi lidmi, kteří se nesolidarizují, ale naopak ostře vymezují proti potřebným, se žádnou radikální levicovou ideologii tak jako tak rozšířit nepodaří.

Aktivní opatření podnikaná proruskými spolky v rámci úsilí co nejvíce vzdálit Českou republiku Západu jsou v zásadě už jen třešničkou na dortu.

0
Vytisknout
11198

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2015