Tsipras dostal ultimátum: Prosadit škrty tento týden, nebo opustit eurozónu

13. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Řecko čelí osudové volbě předložené ze strany partnerů v eurozóně: Buď bude souhlasit s drastickými ekonomickými změnami a rozpočtovými škrty v příštích několika dnech, nebo musí opustit společnou měnu.

V neděli v noci se lídři eurozóny sešli v Bruselu na dalším mimořádném summitu a dokončovali poslední nabídku pro řeckého premiéra Alexise Tsiprase, jako podmínku pro zahájení rozhovorů o novém záchranném programu. Nabídka eurozóny trvá na přísných opatřeních, která mají být protlačena řeckým parlamentem ve středu.

Návrhy žádají opatření včetně nového zákona o DPH a penzijním systému, reformu zákona o bankrotu, privatizaci elektrorozvodné sítě nebo její ekvivalent v podobě demonopolizace a posílení nezávislosti řeckého statistického úřadu před tím, než vůbec začnou jednání o záchranném programu. Zvlášť kontroverzním návrhem je svěřenecký fond ve výši 50 miliard obsahující řecká aktiva, který má být předán úřadům v eurozóně a prodán, pokud Athény nesplní reformní sliby.

Prosazení návrhu v řeckém parlamentu by vyžadovalo, aby Tsipras spoléhal na opozici, protože asi 25 členů jeho vlastní strany zřejmě bude hlasovat proti tomu, co vidí jako obrat v postoji k politice úspor. (Opoziční média píšou o plánované rekonstrukci vlády nebo dokonce nové koaliční smlouvě s tradičními stranami, čímž chce Tsipras údajně získat prostor pro to, aby se mohl zbavit radikálního křídla Syrizy - KD.)

Summit dlouho do noci jednal o detailech nabídky. Angela Merkelová zřejmě vyjádřila postotj mnoha zemí, když varovala, že Tsipras vyčerpal dobrou vůli takřka všech partnerů v eurozóně.

Zatímco Tsiprasova žádost o záchranný program minulý týden byla takřka identická s tím, proti čemu vedl kampaň před víkendovým referendem, závěrem, který z toho většina politiků odvodila, není, že řecký premiér přijal jejich perspektivu, ale spíše že se mu nedá věřit.

Některé země podporují plán německého ministra financí Wolfganga Schäubleho na dočasné řecké opuštění eura - což by Řecku dovolilo restrukturovat dluh bez porušení pravidel eurozóny. Pětiletá lhůta byla obsažena v návrhu závěrečného dokumentu summitu, ačkoliv byla uvedena v závorkách.

Řecko odmítá návrh na zřízení svěřeneckého fondu jako proměnu země v "protektorát". Na druhé straně velmi přísné stanovisko proti němu zaujímá Finsko. Večer rakouský ministr financí Hans Jörg Schelling, který je také považován za jestřába, prohlásil, že řecký výstup z eurozóny teď "není na stole".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7028

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2015