John Angelos: Obyčejní Američané jsou v bezvýchodné situaci

29. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Poté co v Baltimoru vypukly protesty proti zabití pětadvacetiletého Afroameričana Freddieho Graye v policejní vazbě, hlasatel sportovního rádia Brett Hollander napsal na Twitteru, že demonstrace, které negativně ovlivňují každodenní život spoluobčanů, jsou kontraproduktivní. Provozní ředitel baseballového klubu Baltimore Orioles, který kvůli nepokojům sehraje odložený zápas před prázdným hledištěm, reagoval brilantní obhajobou protestujících.

"Brette, hovořím-li jen za sebe, souhlasím s tvým tvrzením, že princip pokojného, nenásilného protestu a dodržování vlády práva je pro každou společnost maximálně důležitý. Martin Luther King, Gándhí, Mandela a všichni velcí opoziční lídři historie vždy kázali toto pravidlo. Navíc je kriticky důležité, aby v každé demokracii bylo dokončeno vyšetřování a bylo dodrženo právo na spravedlivý proces předtím, než jsou nějaká vláda nebo policisté shledáni odpovědnými.

Když však říkám toto, větší zdroj mých osobních obav, rozhořčení a sympatie překračující tento konkrétní případ se netýká ani ničení majetku během jedné noci ani [trestných] činů, ale spíše uplynulého období v délce čtyř dekád, během nějž americká politická elita odeslala pracovní místa střední a dělnické třídy z Baltimoru a měst a městeček po celých USA do diktatur Třetího světa jako je Čína a další, uvrhla desítky milionů dobrých, tvrdě pracujících Američanů do náruče ekonomické devastace, a pak po celé zemi následovalo upření ochrany občanských práv každému Američanovi, aby byla kontrolována neférově ožebračená populace žijící v podmínkách stále klesající životní úrovně a strádající na tupém konci stále militarizovanějšího a agresívnějšího špehovacího státu.

Nevinné pracující rodiny ze všech vrstev, jejichž životy a sny byly zničeny nepřiměřeným násilím, špehováním a dalším porušováním základních práv ze strany vlády, platí tu skutečnou cenu, cenu nejvyšší, která přesahuje význam každé dětské hry sehrané dnešní noci, nebo kdykoliv, na Camden Yards. Musíme pamatovat na to, že lidé po celých USA trpí a umírají, a i když jsme vděční za to, že na Camden Yards nikdo nebyl zraněn, je tu mnohem širší perspektiva pro chudé Američany v Baltimoru a kdekoliv jinde, kteří nemají práci a ztrácejí ekonomická, občanská i zákonná práva - a ta činí potíže při míčových hrách irelevantními ve světle zbytečného utrpení, které vláda uvaluje na obyčejné Američany."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
17484

Diskuse

Obsah vydání | 4. 5. 2015