Ti Finové jsou ale pitomci! To prostě český člověk nepobere...

Progresivní výše pokut? Pro NY Times téma k zamyšlení, pro česká média bulvární senzace

26. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Deník NY Times upozornil na další z relativně sporadických případů, kdy bohatý člověk ve Finsku dostane za relativně mírné porušení dopravních předpisů velmi vysokou pokutu. Finsko totiž uplatňuje tzv. "denní pokuty", které zohledňují výši příjmů toho, kdo přestupek spáchal. Podobný systém uplatňuje i Švýcarsko a podle deníku NY Times také další skandinávské země. Už v minulosti si tématu všimla i česká média, jejich pojetí je ovšem radikálně odlišné: sdělují hobitům v českém Kraji "podívejte se na ty pitomce, to je k neuvěření"...

Tzv. systém denních pokut je postaven na tom, že výše trestu se stanovuje počtem dní, a to podle závažnosti přestupku. Jeden den přitom představuje polovinu denního čistého příjmu přestupníka. V konečné částce se ještě, stejně jako v případě zdanění, zohledňuje počet vyživovaných dětí a dále se odečítá životní minimum.

Reima Kuisla, finský podnikatel v loterijním businessu a v nemovitostech, dostal trest osm dní za to, že v místě, kde byla povolena rychlost 50 km/hod jel o 14 km více. Výše pokuty byla stanovena na 54 024 EUR a počítala se podle příjmů za rok 2013, jež činily zhruba 6,5 milionu EUR.

Tento systém platí ve Finsku od roku 1920 a je uplatňován v případech přestupků a trestných činů nižší závažnosti, kromě porušení pravidel dopravy například i napadení či drobných krádeží. Jeho smyslem je zajistit preventivní účinek pokuty, čehož v případě, kdy jsou pokuty udělovány v takřka stejné výši, nelze u lidí s vysoce nadprůměrnými příjmy dosáhnout. Jeho politické opodstatnění úzce souvisí s principem progresivního zdanění, uplatňovaného v celé Skandinávii.

Zajímavější než samotný případ, který je skutečně spíše vzácný, je to, jak téma pojímají česká média. Ta už si podobných případů v minulosti všimla, na rozdíl od NY Times je ale považují za výstřední senzace a podle toho také vypadá způsob zpracování. Zatímco NY Times vedle reakce samotného pachatele, pochopitelně rozezlené, poukazují na silnou veřejnou podporu progresivních pokut a celý problém se snaží relativně v širokých souvislostech popsat, většina českých médií staví na zdánlivě ohromující výši pokuty a na jediném referentu, jímž je "postižený". Jeden bulvární server dokonce přitakává přestupníkovi a tvrdí, že vysoká pokuta "je přehnaná a nefér".

Celkové vyznění takové informace tedy zhruba je: "Podívejte se na ty pitomce, to snad není možné, co se dneska na tom světě děje". To je.pochopitelně vysoce manipulativní a utvrzuje to pouze stereotypy malého českého člověka, jenž si zase jednou může říct "nejsme na tom zase tak špatně, máme zdravý rozum".

Článek NY Times v angličtině ZDE

Články v českých médiích ZDE ZDE a ZDE

0
Vytisknout
8727

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2015