Rakousko: Video s rasistickým výpadem vyvolalo debatu o občanské odvaze

24. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Videozáznam muže vykřikujícího rasistické nadávky na somálského pasažéra ve vídeňské tramvaji vyvolalo v Rakousku hněv a debatu o morální odvaze. Nikdo ze spolucestujících se nepokusil napadeného zastat.

Video ukazuje staršího Rakušana, který vypadá podnapilý, jak nadává somálskému cestujícímu, jenž stojí na druhém konci poloprázdného vozu. Útočník označil Afričana za "špinavou negerskou svini" a vyhrožoval mu, že ho vyhodí. Opakovaně se ptal: "Co tu děláš?" a vyzýval ho "jdi zpátky do džungle".

Nikdo z dalších cestujících nezasáhl a všichni se zřejmě tvářili, že si ničeho nevšimli - kromě člověka, který incident natočil na mobilní telefon.

Přepravní společnost Wiener Linien oznámila, že v případě verbálního nebo fyzického útoku by pasažéři měli informovat řidiče, který zavolá policii a požádá lidi, aby opustili tramvaj. V tomto případě, kdy útočník pokřikuje ze zadní části vozu, si řidič zřejmě nevšiml, protože staré tramvaje jsou velmi hlučné. "To ukazuje na potřebu občanské odvahy," prohlásil mluvčí společnosti Michael Unger pro časopis Vice.

Vídeň je často oceňována za kvalitu života, avšak rasismus je problémem a roste odpor proti přistěhovalcům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7401

Diskuse

Obsah vydání | 28. 4. 2015