Ultrapravicové organizace chválily v Petrohradě Putina za jeho mužnost

24. 3. 2015

čas čtení 3 minuty

"Nechceme v Petrohradě zahraniční nacisty, máme jich tu sami víc než dost."

V neděli se v Petrohradu sešli aktivisté evropských a amerických ultrapravicových organizací a na konferenci tam odsoudili to, co charakterizovali jako úpadek bělošské křesťanské tradice na Západě. Aktivisté v Petrohradě ostře kritizovali sňatky homosexuálů a lesbiček, přistěhovalectví, newyorské finančníky, radikální islám a globalizaci. Řečníci při svých vystoupeních také opakovaně chválili Rusko a zejména prezidenta Vladimíra Putina jako obránce robustních, konzervativních, mužných hodnot.

Putin se už po určitou dobu stylizuje do role globálního strážce tradičních morálních hodnot a snaží se si na tom vystavit svou morální autoritu, připomíná americký list New York Times. Nyní je toto úsilí zvlášť naléhavé, neboť Moskva se snaží ochromit podporu v Evropě pro hospodářské sankce proti Rusku a další politická opatření, jejichž cílem je izolovat Moskvu kvůli jejímu agresivnímu chování vůči Ukrajině.

"Putin počítá s tím, že Evropa změní svůj postoj vůči Ukrajině a to se může stát lehce, pokud interní evropské problémy převáží nad ukrajinskými událostmi," konstatoval moskevský politolog Nikolaj Petrov. "Rusko se chce přátelit se všemi, kdo zosobňují hrozbu vládnoucím stranám, včetně radikálů," dodal. "Pokud sílí podpora radikálních nacionalistů v Evropě, pro Kreml jsou užitečnými spojenci."

Nicméně se petrohradské konference příliš mnoho ultrapravicových radikálů neúčastnilo. Nepřítomni byli zástupci francouzské Front National, maďarského Jobbiku i rakouské Strany svobody. Na konferenci promluvili dva poslanci Evropského parlamentu za řeckou neofašistickou stranu Zlatý úsvit, avšak jeden z nich hovořil jen o potřebě zvýšené hospodářské spolupráce mezi Řeckem a Ruskem.

Hlavním organizátorem konference byla nacionalistická ruská organizace Rodina (Vlast), která funguje jako nacionalistická pobočka vládnoucí Putinovy strany Jednotné Rusko.

Dlouholetý italský ultrapravicový aktivista Roberto Fiore na konferenci chválil Rusko jako "avantgardu evropské budoucnosti". To bylo společné téma zahraničních i ruských aktivistů. "Jsme avantgardou nové Evropy, která velmi brzo vznikne," řekl. "Bude to křesťanská Evropa, vlastenecká Evropa a Rusko nebude jen její součástí, ale bude v ní vůdčí silou."

Jiní zahrnovali Rusko doslova nadšením. Britský nacionalista Jim Dowson promítl na plátno fotografii Vladimíra Putina bez košile, jak jede na medvědu. "Obama a Amerika, to je jak ženské. Jsou to zženštilí muži," řekl. "Ale vy jste byli požehnáni tím, že jste dostali muže, který je mužem, a my vám to závidíme."

Účastníci konference opakovaně vyjadřovali podporu bojům "separatistů" na Ukrajině.

Největší množství nepřátelství bylo vyhrazeno Spojeným státům, jako hlavnímu nepříteli. Avšak dvěma americkým mluvčím se dostalo vřelého potlesku, když vylíčili Washington jako agresora, který se snaží vyvážet do světa své pochybné hodnoty.

Jared Tayler, který provozuje server nazvaný American Renaissance, Americká obnova, varoval, že potomci bílých Evropanů riskují, že je smete vlna Afričanů, přistěhovalců ze Střední Ameriky a Asiatů. Spojené státy, které uctívají pluralitu a nikoliv křesťanství, "jsou největším světovým nepřítelem tradice".

Anton Šechovcov, odborník na evropské extremistické organizace, poukázal na to, že úsilí ruských vládců podporovat evropské politické organizace má dlouhou tradici. Už Lenin měl ve zvyku charakterizoval levicové agitátory jako "užitečné západní idioty", kteří bránili západním snahám izolovat Rusko po bolševické revoluci.

Proti konferenci před hotelem protestovalo asi 40 občanů. Nesli transparenty s nápisy jako "Nechceme v Petrohradě zahraniční nacisty, máme jich tu sami víc než dost." Policie zadržela osm těchto demonstrantů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7610

Diskuse

Obsah vydání | 26. 3. 2015