BRITÁNIE:

Britský premiér odebere přistěhovalcům z EU sociální dávky

28. 11. 2014

čas čtení 3 minuty

V rámci sílící hysterie ohledně přistěhovalců v Anglii oznámil britský premiér David Cameron, že imigranti z Evropské unie nebudou mít právo získávat tzv. "daňový kredit", sociální dávky při nízkém příjmu. Na ně by měli imigranti získat nárok až po čtyřech letech práce a placení daní v Británii.

V rámci hysterie o imigrantech, kterou živí především pravicový bulvární tisk a ultrapravicová strana UKIP, se tvrdilo, že imigranti záměrně přijíždějí do Británie, aby tam nepracovali, ale pouze využívali podporu v nezaměstnanost. Ukázalo se, že je to nesmysl, když statistiky dokázaly, že drtivá většina přistěhovalců do Británie tam pracuje a přispívá do britské ekonomiky obrovským finančním prospěchem.

Protiimigrantskou hysterii v Anglii to však nesnížilo, a tak chce Cameron nyní aspoň odebrat sociální podporu osobám, které sice pracují na plný úvazek, ale mají tak malý plat, že mají nárok na sociální podporu formou "daňového kreditu".

Cameron učinil toto prohlášení poté, co ve čtvrtek vyšlo najevo - pro slovně antiimigrantskou britskou vládu velmi trapně - že se vládě navzdory jejím příslibům nepodařilo snížit počet přistěhovalců přicházejících do Británie a že ten za poslední rok znovu výrazně vzrostl.

Hlavní odpor vůči přistěhovalců mají v Anglii především příslušníci nižší střední třídy a manuální pracovníci bez vzdělání. Ti se cítí ohroženi příchozími Středo a Východoevropany, kteří jsou drtivou většinou daleko lépe kvalifikovaní, mají daleko lepší pracovní morálku a jsou ochotni vykonávat nepříjemná zaměstnání, která jsou pod úroveň Angličanů. Britské firmy dávají často přednost zaměstnávání osob ze středovýchodní Evropy před Angličany.

Ve Skotsku se xenofobie vůči cizincům v podstatě nevyskytuje. Zatímco euroskeptická a protiimigrační strana UKIP má v Anglii podporu přibližně 14 procent obyvatelstva, ve Skotsku má podporu 1 procenta. Skotská vláda zdůrazňuje, že pětimilionový skotský národ potřebuje z hospodářských důvodů nejméně půl milionu dalších přistěhovalců. Chce také umožnit, aby zahraniční studenti, kteří vystudovali na skotských univerzitách, měli mít po absolutoriu ve Skotsku právo pracovat, čímž by Skotsko získalo prospěch z množství vysoce kvalifikovaných mladých lidí. Anglie zahraničním absolventům svých univerzit práci v zemi po absolutoriu zakázala.

Podnikatelé z Konfederace britského průmyslu argumentují, že odchod Británie z Evropské unie by byl pro britskou ekonomiku katastrofou, euroskeptici si však nedávají říct. David Cameron tvrdí, že pokud mu Evropská unie neschválí zrušení daňového kreditu pro přistěhovalce, Británie z EU odejde.

V příštích britských všeobecných volbách v květnu 2015 však zřejmě získají podstatný počet křesel v londýnské Dolní sněmovně poslanci za Skotskou nacionální stranu. Mohli by se stát jazýčkem na mocenských vahách mezi konzervativci, labouristy a euroskeptickou stranou UKIP. V tom případě budou usilovat o skotskou nezávislost a budou bránit odchodu Skotska z Evropské unie, s níž má Skotsko historicky daleko lepší styky než Anglie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12104

Diskuse

Obsah vydání | 2. 12. 2014