Co řekl Bismarck o Rusku a Ukrajině?

22. 8. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

"Většina citátů o Ukrajině, které najdete na internetu, je úplně vymyšlených."
Otto von Bismarck
"Pokud nevíte, kam jdete, můžete skončit někde jinde."
Yogi Berra

Mezi "přáteli Ruska" koluje a velké oblibě se těší údajný Bismarckův citát následujícího znění (viz např. ZDE):

"Mohutnost Ruska může být podkopána jenom jeho oddělením od Ukrajiny. Je třeba Ukrajinu nejenom oddělit, ale především postavit proti Rusku, národ rozdělit na dvě části a pak se jenom dívat, jak bude bratr vraždit bratra. Proto musíme najít a vychovat zrádce z prostředí ukrajinské nacionalistické elity a s jejich pomocí změnit uvažování jedné části velikého národa až do toho stadia, kdy bude nenávidět vše ruské. Vše ostatní je jenom otázka času."

Není nad to kacířsky ověřovat články víry - v tomto případě "důkaz" pro přesvědčení o staletí trvající snaze Západu uloupit Rusku Ukrajinu a vyrobit na ní "nacionalistickou elitu".

Někteří už se o to pokusili. Několik editorů ruské Wikipedie se pozastavilo nad zcela anachronickým výrazivem údajného citátu ZDE a velmi se snažilo dohledat takový citát v Bismarckově díle, avšak marně. Dopracovali se nakonec k následujícímu autentickému výroku Otty von Bismarcka, který by mohl být vzdáleným zdrojem oblíbeného výroku, a uvádějí jej v ruském překladu:

Даже самый благополучный исход войны никогда не приведёт к распаду России, которая держится на миллионах верующих русских греческой конфессии. Эти последние, даже если они впоследствии международных договоров будут разъедены, так же быстро вновь соединятся друг с другом, как находят этот путь к друг-другу разъединённые капельки ртути. Это Государство, даже после полного поражения, будет оставаться нашим порождением, стремящимся к реваншу противником... (Ответ Бисмарка на письмо принца Генриха VII Рёйсса. Письмо № 349. Доверительно (секретно) Берлин 03.05.1888 год. Оригинал=стр.303 16-титомника дипломатической переписки немецких дипломатов с 1871 по 1914 г. (издательство 1922г.). "Die grosse politik der europaischen kabinette, 1871-1914. Sammlung der diplomatischen akten des Auswartigen amtes, im auftrage des Auswartigen amtes (1922))"

Což je dosti známý Bismarckův citát, který lze pracovně (překládat přes druhý jazyk není úplně korektní) převést do češtiny následovně:

"Ani nejpříznivější výsledek války nikdy nepovede k rozpadu Ruska, které stojí na milionech věřících Rusů řeckého vyznání. Posledně jmenovaní, i kdyby v důsledku mezinárodních smluv byli rozděleni, se stejně rychle znova navzájem sjednotí, tak jako k sobě nacházejí cestu oddělené kapky rtuti. Je to nezničitelný stát ruského národa, silný svým klimatem, svými prostory a svou nenáročností, stejně jako setrvalým povědomím o potřebě chránit své hranice. Tento stát se dokonce i po úplné porážce bude stavět na odpor našim potomkům, bude usilovat o revanš vůči protivníkům..."

V tomto výroku samozřejmě nepadlo o Ukrajině ani slovo. A jak potvrzuje německá Nadace Otty von Bismarcka, neexistuje žádný zdroj, který by dokládal autenticitu virálně šířeného údajného Bismarckova citátu o Ukrajině. Už proto, že v diplomatické němčině jeho doby se výraz "Ukraine" vůbec nevyskytoval.

Pro přesnost je třeba dodat, že přece jen není zcela vyloučeno, že by Bismarck něco takového někdy mohl říci. V tom případě ale u toho nikdo nebyl, nebo přinejmenším u toho nebyl nikdo, kdy by výrok zapsal.

I v politice existují věřící. Někteří se rádi mýlí s Bushem ohledně údajné hrozby severokorejských raket namířených na Evropu. Jiní zase radostně opakují stejně fakticky nepodložené články víry ohledně odvěkého západního spiknutí proti Rusku směřujícího k uloupení Ukrajiny. Mezi těmito dvěma tábory není žádného podstatného rozdílu. Fakta pro ně absolutně nic neznamenají, jsou obětována koherenci groupthinku.

A pravda rozhodně neleží "někde uprostřed".

0
Vytisknout
33220

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2014