Channel Four News

Hněv nad izraelským útokem na školu OSN v Gaze

31. 7. 2014

čas čtení 8 minut



Jon Snow: Takže jim Izrael řekne, že musí odejít ze svých domovů, protože by se mohli stát terčem útoků. Odebrali se do místní školy OSN, kde nalezli útočiště. Jenže i tu školu izraelská armáda vybombardovala. Usmrtila nejméně 15 osob a zranila mnohem víc. Ten incident je dalším důkazem, že dnes není v Gaze skoro jediné místo, které by bylo bezpečné.

Izraelské tanky, letadla a válečné lodě dál tvrdě útočily na úzký pruh země, jímž je Gaza. Je pouze 51 kilometrů dlouhá a na nejširším místě jen 11 km široká. A bydlí tam téměř 2 miliony lidí.

Izraelská armáda vytvořila tříkilometrovou "nárazníkovou zónu" u vnitřních hranic Gazy směrem do jejího vnitrozemí. Tak Izrael dnes ovládá 44 procent území Gazy. Ve středu uvedlo OSN, že před úsvitem zaútočilo izraelské dělostřelectvo na rodiny, které se skrývaly ve škole OSN v Džibalii. 15 dětí bylo usmrceno, desítky dalších byly zraněny. OSN konstatuje, že je to po šesté, co jedna z jejich škol byla vybombardována. Přiznává, že ve třech jejích školách byly nalezeny rakety Hamasu.

Letecký úder v sousedství Khan Yunisu usmrtil nejméně 5 osob, zranil 15 a zklividoval několik příbytků. Izrael uvedl, že se zaměřuje na Hamas.

A 17 lidí bylo usmrceno a 150 zraněno izraelskými střelami a raketami v nárazníkovém městě Šedžaja. Jehož část byla o víkendu izraelskými útoky zničena.

Reportér Paul Mason se k nám nyní připojí z nemocnice al Šifa. Paule:

Paul Mason: Jone, tohle je místo, kde příměří mohou být stejně tak vražedná jako války. Izraelci vyhlásili v 16 hodin příměří a lidi šli nakupovat na trh. Co se stalo pak, budeme teď vysílat velmi znepokojující záběry:

Lidi šli do čtvrti Šedžaja, která už je skoro celá zničená, jestli tam něco najdou. Šli na trh a dělostřelecký granát je tam zasáhl. 20 lidí je mrtvých a 160 je raněných. Mnoho strašlivě, protože tam vybuchla benzínová pumpa. A příbuzní tady za mnou vycházejí z nemocnice al Šífa, jsou zničeni. Ale ten první incident, ten útok na školu OSN, bude zřejmě diplomaticky významnější. Protože samotné OSN vzneslo obvinění, že tento útok porušil mezinárodní právo. Zašel jsem tam asi dvě hodiny poté, co k tomu útoku došlo. Snažil jsem se zjistit, co se stalo, a zase, musím vás varovat, že to jsou velmi znepokojující záběry.

Izraelci bombardovali Dževaliu celou noc. Je to hustě obydlená civilní oblast na severu Gazy, drasticky poškozená po mnoha dnech války.

Paul Mason: "Tady. Tohle se stalo včera? Kde byl zásah?"

Toto jsme našli ve škole UNWRA. Bydlilo tady více než 3000 uprchlíků. V 5 hodin ráno, po nedaleké explozi, bylo lidem nařízeno, aby se shromáždili v této budově,i v této učebně. Cokoliv to tady zasáhlo, bylo to dost velké, aby to udělalo dvě díry v tomto betonu. Tady vidíte, kde to roztrhalo strop. Takže kdokoliv tomu stál v cestě, byl usmrcen nebo zraněn.

Podle oficiálních zdrojů tu zahynulo 20 lidí. Tento muž tam byl:

Muž: "Za pět minut pět ráno sem přilítly tamodtud dělostřelecké granáty. Našli jsme venku devět mrtvých lidí. Další mrtvé, ženy a děti, uvnitř."

Paul Mason: Tato škola je centrum pro lidi, vyhnané z domovů válkou. Když jsme my tam dorazili, lidem bylo horko a byli zoufalí. Lidé, kteří sem přišli za bezpečím, už odcházeli.

Žena: "Nevěděli jsme, kam máme jít."

Paul Mason: "Byli tady u té školy nějací extremisté?"

Žena: "Ne, nebyli tady žádní extremisté ani rakety. Můžete se o tom přesvědčit sám na vlastní oči."

Paul Mason: Viděl jsem tři otvory po dělostřeleckých granátech. Tento, jeden v severním školním bloku, dva další ve stěnách. Ohnisko jich všech byla škola.

Lidé tady nám řekli, že střely přiletěly odtamtud. Je tam přechod do Izraele, asi ve vzdálenosti půldruhého kilometru. A když vybuchly, vzniklo z nich tohle. Obyčený šrapnel. Z tankového granátu. Představte si, co to udělá lidskému tělu.

V blízké nemocnici byl po útoku na školu chaos. Desítky lidí byly zraněny. Operační sály v nemocnici nestačily. Na nemocničním pokoji jsem uviděl tohohle chlapce. Je mu patnáct. Jeho noha byla tak poničená, že se chirurgové dohadují, zda ji budou muset amputovat.

"Byli jsme ve škole a když přiletěla první střela, řekli nám, ať utečeme ven. Přišel druhý úder a šrapnel zasáhl mou nohu."

Paul Mason: "Toto je už po šesté při tomto konfliktu, že Izrael vybombardoval školu UNRWA. Šéf této organizace byl nesmírně rozhořčen.

Chris Gunness, UNRWA: "Přesnou lokaci základní dívčí školy v Dževalia i skutečnost, že jsou tu ubytovány tisíce uprchlíků, byla sdělena izraelské armádě sedmnáctkrát, SEDMNÁCTKRÁT, aby byla zajištěna její bezpečnost. Naposledy jsme izraelské armádě telefonovali včera večer za deset minut devět, jen několik hodin přd osudovým bombardováním. Odsuzujeme co nejdůrazněji toto vážné porušení mezinárodního práva izraelskými jednotkami."

Izrael odpověděl, že reagoval na střelbu od extremistů nedaleko školy. Zatímco lítala obvinění, v nemocnici byly další oběti, z dalších útoků.

Muž se zakrvácenou dcerkou: "Myslíte si, že Netanjahu je dobrý člověk? Oni říkají, že se my zaměřujeme na civilisty. Oni se zaměřují na děti. "

Paul Mason: Dževalia je hustě obydlená oblast, kde žijí bojovníci z Hamasu a mají tady podporu. UNRWA sama uvedla, že třikrát objevila rakety ve svých jiných školách.

Tváří v tvář mezinárodnímu rozhořčení vyhlásil Izrael čtyřhodinové jednostranné příměří. Pokusili jsme se využít té doby, abychom se dostali blíže k frontové linii. Jenže se střílelo dál.

Počet mrtvých a raněných stoupá. Podle oficiálních zdrojů bylo usmrceno 1240 Palestinců. Mezi nimi i tento osmnáctiletý mladík, usmrcený na trhu v Dževalii ve středu ráno izraelským dělostřeleckým granátem. Řekl jsem jeho otci, že je mi to líto. Odpověděl mi:

Muž: "Vy mi dneska říkáte, že je vám to líto. Řekněte svému premiérovi, ať přestane podporovat Izrael."

Paul Mason: Hněv mezi pozůstalými byl dnes téměř hmotný. A po hněvu přichází smutek.

Jon Snow: Paule, co říká OSN a ostatní na místě. Usuzují, že je to válečný zločin?

Paul Mason: No, použili přesně téhož jazyka, jakého se používá pro válečné zločiny, totiž porušení mezinárodního práva. Tady za mnou zní výzva k modlitbám. Podívejte se, před tou školou jsem našel tohle. Je to kus šrapnelu. Z obvodu té věci vyplývá, že je to zřejmě dělostřelecký granát. Pokud něco takového odpálíte u školy, musíte vědět, že tu školu nezasáhnete. Izraelci mají na obloze bezpilotní letadla a v té oblasti také blimp, balón s kamerou. Velmi lehce mohou ze záznamu té kamery zjistit, který tank na tu školu střílel, které dělo střílelo a jaký byl velitelský rozkaz. Jestliže byl rozkaz "No, je to u školy, ale střílej stejně", to by pak byl možný válečný zločin. Protože když nejste dostatečně opatrní, to je také trestný čin. Víte, válečný zločin, to je emocionální výraz. Protože ve všech válkách lidé porušují pravidla. Ale Džabalia je nesmírně hustě obydlené místo. Bývalý uprchlický tábor, proměněný v neformální osadu. Typický brloh ze třetího světa. Jestliže v takové situaci budete střílet, dojde k tomuhle. Jediným způsobem jak zabránit tomu, aby v Džabalii umírali civilisté, je přestat bombardovat Džabalii.

0
Vytisknout
7419

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2014