Bývalý izraelský velvyslanec v USA

"Hamas je zlá, středověká, rasistická, genocidní organizace"

30. 7. 2014

čas čtení 6 minut



Moderátor Channel Four News Jon Snow: Těsně před začátkem vysílání jsem hovořil s bývalým izraelským velvyslancem v USA Michaelem Orenem. Zeptal jsem se ho nejprve, zda je načase akceptovat, že vojenské řešení tohoto konfliktu je nedosažitelné:

Michael Oren: No, záleží to na tom, jak definujete vojenské řešení. Vojenský aspekt je důležitou součástí tohoto řešení. Hamas se sám nevzdá svých raket, pokud k tomu nebude donucen. S příslušnou podporou, časem a prostorem dokáže izraelská armáda odstranit hrozbu tunelů Hamasu pod hranicí a vyvinout tlak na Hamas. To povede k tomu, co z egyptské, izraelské perspektivy a perspektivy palestinské správy by bylo příznivým důsledkem tohoto konfliktu.

Jon Snow: Vy ale ignorujete situaci a přežití obrovského množství žen, dětí, civilistů v Gaze. Kteří jsou terčem vašich vojenských útoků.

Michael Oren: Nikdo neignoruje utrpení palestinského obyvatelstva v pásmu Gaza. Izrael podniká absolutně nadlidské úsilí, aby toto utrpení minimalizoval. Avšak Izrael bojuje proti nepříteli Hamasu, který se hluboce zakopal v tomto obyvatelstvu a zneužívá tohoto obyvatelstva jako lidské štíty. Hamas má zájem na tom, aby vyprovokoval Izrael k tomu, aby zrajil a usmrtil co nejvíce palestinských civilistů, protože ty záběry vypadají strašlivě v televizi a to se proměňuje v diplomatický nátlak na Izrael, aby přijal pro sebe daleko méně výhodné podmínky příměří.

Jon Snow: Ale, pane Orene, já jsem byl v ulicích Gazy minulý týden. Několik dní. A musím říci, představa, že tito lidé jsou lidské štíty... Vidíte, jak jsou lidé zraňováni a zabíjeni prostě proto, že vojenské údery zasahují ulice, v kterých tito lidé jsou. Oni to nejsou lidské štíty. Toto je hustě obydlená oblast. V níž obyčejní lidé žijí svůj obyčejný život. Pokud je to v této mimořádné situaci možné. Oni nejsou lidskými štíty.

Michael Oren: Je to hustě obydlená oblast, odkud bylo vystřeleno 2600 raket do stejně hustě obydlené oblasti ve státě Izrael. Tel Aviv je ještě hustěji obydlený. A je to hustě obydlená oblast, odkud byly vykopány desítky teroristických tunelů pod hranicí do civilních izraelských farem a dětských školek. Hamas to dělá schválně. Izraelská armáda nachází mnoho příbytků, v nichž každodenní kuchyňské náčiní, opékače topinek, ledničky, byly proměněny v bomby. A to v době, kdy civilisté byli stále ještě přítomni. Takže Hamas opravdu silně zneužívá civilního obyvatelstva, nejen jako lidské štíty, ale jako lidské zbraně. A používají jich jako součást mediální kampaně, velmi sofistikované, fungovalo to mnohokrát v minulosti, kdy jsou na Izrael odpalovány rakety, teroristé střílí zpoza civilního obyvatelstva, civilisté jsou zraňováni ---

Jon Snow: Ale, ale --

Michael Oren: Nechte mě to dokončit, je to velmi důležité.

Jon Snow. Je mi líto, ale -

Michael Oren: Když mi to nedovolíte dokončit, nepochopíte, o čem je tahle válka. Nesnažím se tady šířit propagandu. Tohle se děje znovu a znovu. Za celých posledních deset let. Dělo se to v Libanonu, stalo se to několikrát v Gaze. Je to tentýž vzorec. Teroristé střílejí rakety do Izraele. Izrael střílí zpět. Snaží se nezabíjet civilisty. Ale civilisté jsou zabíjeni, protože -

Jon Snow: Pane Orene -

Michael Oren: A záběry, které odvysíláte na Channel Four, jdou okamžitě do Rady bezpečnosti OSN, Izrael pak má svázané ruce - -

Jon Snow: Pane Orene, ale já bych s vámi chtěl vést rozhovor, toto není přednáška. Je to rozhovor mezi námi dvěma. Byl jsem v Gaze a viděl jsem realitu a prostě to není tak, jak to popisujete. Tam prostě neexistuje toto fantastické, matematické zneužívání lidí, lidských štítů, za nimiž se skrývá Hamas, odpalování raket a to všechno. To je nesmysl. Samozřejmě, že jsou rakety odpalovány. Ale lidé tam existují a jsou nuceni dál existovat a nemají kam jít. Nemocnice je plná lidí, které jste vy zranili. Vy jste usmrtili.

Michael Oren: Ti lidé ale byli varováni, mnoha nejrůznějšími způsoby. Varovalo je izraelské letectvo. Varovala je izraelská armáda. Ta rozšířila statisíce letáků. Odeslala statisíce esemesek. Telefonovala všem těm lidem, které jste viděl v ulicích. Měli možnost utéci z těchto oblastí? Hamas jim zabránil v tom, aby uprchli. Dnes přineslo izraelské zpravodajství informaci o tom, že dvacet Palestinců, kteří se pokusili protestovat proti válce, bylo okamžitě zastřeleno Hamasem. Tohle je zlá, středověká, rasistická, genocidní organizace. To není legitimní vláda.

Jon Snow: Pane Orene -

Michael Oren: A tato organizace zneužívá stovek dětí ke kopání těch tunelů.

Jon Snow: Citujme ne horší zdroj než papeže. Baracka Obamu. Pan Ki-Moona. Vím, že nemáte rádi OSN, ale je přítomen na místě a dělá tam hodně dobrou práci. Všichni na vás apelují, abyste přestali a abyste přestali teď. Kdy přestanete? Protože jste pod rostoucím tlakem a proměňujete svůj stát, co se jeho pověsti týče, v párijský stát. Lidé, kteří milují Izrael, si dnes zoufají, když vidí, co děláte s pověstí země, kterou milují.

Michael Oren: Nás také bolí ztráta životů na palestinské straně, to se nemylte. Je to tragédie. Je to ale tragédie, kterou my jsme Palestincům nezpůsobili. Hamas to způsobil. Palestinští mrtví v tomto konfliktu jsou obětí Hamasu. Poslední argument. Izrael je velmi rozhádaná země. Izraelci se neshodnou skoro na ničem. V této věci máte konsensus skoro 100 procent. Skoro všichni Izraelci podporují tuto vojenskou akci. Osobně jsem za celý svůj život nic takového nezažil. Izrael musí udělat to, co musí dělat, aby se ubránil před rasistickými, genocidními teroristy. ,

0
Vytisknout
9818

Diskuse

Obsah vydání | 1. 8. 2014