Vedoucí politikové v Kosovu čelí stíhání za zločiny proti lidskosti

29. 7. 2014

čas čtení 1 minuta

Vedoucí politické osobnosti v Kosovu čelí žalobě u mimořádného soudu EU za zločiny proti lidskosti, včetně zabíjení, únosů, sexuálního násilí a dalších zločinů spáchaných na srbské a romské menšině. Vyplývá to z tři roky trvajícího vyšetřování, které vedl hlavní prokurátor soudu. Zprávu o něm v úterý zveřejnil v Bruselu Clint Williamson, americký prokurátor jmenovaný Evropskou unií v roce 2011, aby vyšetřoval etnické očišťování, k němuž docházelo v Kosovu poté, co r. 1999 ukončilo NATO tamější konflikt.

Williamson nejmenuje jednotlivé konkrétní osoby, ale charakterizuje je jako "vysoké činitele bývalé Kosovské osvobozovací armády, kteří bojovali proti srbskému režimu Slobodana Miloševiče. Mnoho bývalých velitelů UCK se dostalo po vyhlášení nezávislosti Kosova r. 2008 do vedení státu. Některé žaloby, vypracované mimořádným vyšetřovacím týmem EU se týkají osob, které jsou stále aktivní v kosovské politice.

Williamsonovo vyšetřování potvrdilo dřívější tvrzení, že v "několika" případech byly ilegálně prodávány orgány získané od popravených vězňů za účelem zisku, avšak 15 let po době, k níž ke zločinům došlo, se vyšetřovací jednotce EU nepodařilo shromáždit dostatečné množství důkazů pro realistické stíhání.

Žaloby za rozsáhlé porušování lidských práv budou mít vážný dopad na budoucnost Kosova a budou zdrojem velkého ztrapnění pro americkou vládu a vlády západoevropských zemí, které nadšeně během války v Jugoslávii Kosovskou osvobozeneckou armádu podporovaly, míní list Guardian.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6459

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2014