O jednosměrnou cestu na Mars se uchází 75 Kanaďanů

15. 1. 2014 / Miloš Kaláb

čas čtení 4 minuty

Nevýdělečná organizace Mars One sídlící v holandském městě Amersfoort sdělila, že je v jejím seznamu zájemců o jednosměrnou cestu na Mars více než 200 tisíc občanů na celém světě. Toto číslo zahrnuje i 8 243 uchazečů z Kanady. Průměrný věk všech uchazečů je blízký 35 rokům. 

Koncem minulého roku, přesně 30. prosince, byl světový seznam zmenšen o 99,5% na pouhých 1 058 kandidátů, kteří se tak dostávají do druhého kola výběru. Je v něm 75 kanadských občanů, z toho 43 žen a 32 mužů. Tito lidé jsou nyní o kousek blíž k tomu, aby se jim uskutečnil jejich sen být prvními kolonisty na Marsu i za tu cenu, že se na Zemi nikdy nevrátí. Podle plánu by měla odstartovat první čtveřice v r. 2024 a další skupiny by měly následovat ve dvouletých intervalech.

Pan Claude Gauthier, 60-letý profesor matematiky a fyziky na univerzitě v Monctonu (New Brunswick), se přiznává, že neví, proč byl vybrán. Reakce jeho manželky a dvou dcer, 15 a 19-leté, jsou odlišné. Zatímco mladší dcera mu pomohla udělat video, které by podpořilo jeho žádost, manželka si není jeho cestou docela jistá. Vyhražuje si právo veta. Profesor Gauthier si už během svého života podal 3x žádost o přijetí za astronauta.

Alexovi Marionovi v Surrey (Britská Kolumbie) řekl o možnosti letět na Mars (a zůstat tam) jeho otec. "Nevím, jestli teď toho otec nelituje, že mi o tom řekl", poznamenal 26-letý uchazeč a prozradil, že jeho matka a sestra jeho úsilí "většinou" podporují. Pan Marion se uklidňuje tím, že infrastruktura, čili ubytovací prostory, komunikační systém a dodávka vody, budou postaveny ještě před příletem prvních kolonistů. Prohlásil: "Nemám nejmenší obavy z toho, že bychom se nedostali na místo bezpečně a jsem přesvědčen, že by nás tam nedopravovali, kdyby byly nějaké pochybnosti o tom, že není něco správně připraveno".

Quebečanka Audrey Royová, 19-letá studentka technického inženýrství z obce Saint-Ephrem-de-Beauce, byla uchvácena možností letět na Mars ihned, jakmile se o tom dozvěděla. Prý o tom sní celý život, co si pamatuje. Vždycky prohlašovala, že by udělala všechno, co by bylo v jejích silách, aby se se na Mars dostala, kdyby se taková možnost naskytla za jejího života. Někteří její přátelé jsou z jejího rozhodnutí velice šastni, zatímco jiní jsou smutní z toho, že se vydá na cestu, ze které se nevrátí. Vlastně prý by jí mohlo puknout srdce, když o tom přemýšlí, ale už si s přáteli promluvila a ti pochopili, jak silné je její přání. Utěšuje ji to, že bude mít přístup na Internet a bude moci posílat přátelům na Zemi videa i hlasové zprávy.

Christy Foleyová je v seznamu 40 Kanaďanů, kteří souhlasí s tím, že bude o nich informována veřejnost, zatímco zbytek kolonistů si to nepřeje. Tato 32-letá vládní zaměstnankyně v Albertě se přihlásila i se svým 33-letým manželem a oba jsou bezdětní. Ona je mezi vybranými uchazeči, kdežto její manžel byl odmítnut. Větší prý bylo překvapení, že ona při výběru postoupila, než to, že její manžel nepostoupil. Z provincie Alberta bylo vybráno 8 zájemců k 16 občanům z Ontária, k 6 lidem z Britské Kolumbie a k 5 Quebečanům. Se 75 uchazeči je Kanada na 2. místě světového žebříčku, hned za USA, odkud bylo vybráno 297 kandidátů, třetí je Indie se 62. Celkem se o cestu na Mars ucházejí lidé ze stovky zemí.

Všichni kandidáti musí do poloviny března předložit lékařské vysvědčení a koncem roku proběhne další kolo regionálního výběru. Dr. Norbert Kraft, který je zdravotním ředitelem organizace Mars One, sdělil ze San José v USA, že potřebuje mít jistotu, aby nebyl vybrán nikdo s vážnou nemocí nebo s návykem na drogy nebo alkohol.

0
Vytisknout
7989

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014