RASISMUS:

Novinky si "krádeže páchané slovenskými Romy" v Sheffieldu vymyslely

16. 11. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

"Hluk a krádeže působené gangy mladých slovenských Romů na předměstí anglického Sheffieldu vyvolávají mezi místními napětí," píše ve shrnutí článku z deníku Guardian server novinky.cz. Potíž je, že se v analýze deníku Guardian o žádných krádežích páchaných Romy nemluví.

Deník Guardian výslovně píše, že sheffieldská policie nemá statistiky zločinnosti, ale podle dostupných informací

"nedošlo k podstatnějšímu zvýšení kriminality od té doby, co se sem přistěhovalo velké množství slovenských Romů. Jde spíš o antisociální chování než o krádeže či trestné činy," sdělil deníku Guardian místní policista.

Kde si tedy Novinky ty krádeže vycucaly z prstu?

Obyvatelům čtvrti Page Hall v Sheffieldu se nelíbí, že slovenští Romové kolem sebe rozhazují odpadky a jejich děti postávají v ulicích. Nejvíce nepřátelsky se stavějí vůči příchozím ze Slovenska v Sheffieldu tamější Pákistánci. Záležitost byla silně medializována, když se o "napětí" ve čtvrti Page Hall zmínil bývalý britský labouristický ministr vnitra David Blunkett, do jehož volebního okrsku tato čtvrť spadá. Upozornil, že slovenští Romové přicházejí do Británie z utlačitelského, nesmírně zanedbaného prostředí, kde nefunguje odvoz odpadků, neteče voda a nejde elektřina, a že je nutno je naučit, aby se v civilizovaném prostředí Británie přizpůsobili existujícím službám. Blunkett se vyjádřil, že příchozí ze Slovenska jsou tamějšími poměry nesmírně deprivovaní a místní Britové jim musejí pomoci, aby se přizpůsobili životu v pokročilé západní společnosti. Požadoval, aby k tomu britská vláda využívala příslušných fondů z EU.

Zajímavé je, že Blunkettův výrok o tom, že Romové ze Slovenska pocházejí z "utlačovaných vesnic či lesů" ("downtrodden villages or woodlands") česká média neuvádějí. Z Blunkettových výroků zjevně vyplývá, že ze stavu příchozích ze Slovenska obviňuje slovenskou společnost.

Blunkettovy výroky vyvolaly mediální pozornost a četné rozhovory ve sdělovacích prostředcích s místními slovenskými Romy i činiteli z různých úřadů. Jeden činitel komunální správy v rozhlase BBC například poukázal na to, že příchozí ze Slovenska si zpočátku nevěděli rady s recyklačním systémem odpadků, který funguje v Sheffieldu, ale že se situace už mění.

V rozhlase se vysílaly rozhovory se slovenskými Romy, kteří pracují, a argumentují, že do Británie přijeli, aby dali existenční a kariérní šanci svým dětem.

Guardian cituje názory některých Romů:

Mario Sandor, sedmatřicetiletý otec pěti dětí, zdůraznil, že prostě jenom chce, aby jeho rodina měla lepší život. "V Rumunsku nemůžu získat práci, protože jsem černý," řekl. "Tady jsem pracoval v supermarketu Tesco a nyní pracuju v továrně na párky. Mým dětem se dostává pořádného vzdělání. Proto jsem tady: Chci, aby z nich byli právníci a lékaři."

Sedmnáctiletý Daniel Dunka, který se do Sheffieldu se svými sedmi bratry a jednou sestrou přestěhoval před sedmi lety, uvedl, že chce získat dobré zaměstnání, nejlépe jako učitel. Patrick Pokuta, další sedmnáctiletý mladík, který studuje na místní střední škole podnikatelství, řekl, že se chce stát mechanikem. Žádní z nich nepovažovali postávání v ulicích v noci za problém. "Není kam jinam jít," řekli.

Desetiletý Christian Kandrak je v Sheffieldu teprve od letošního února, ale už mluví s typickou nosovou yorkshirskou výslovností, když vysvětluje, že se chce stát placeným tlumočníkem: "V Anglii se mi líbí. Chci se pořádně naučit anglicky, abych mohl dostat dobrou práci a vydělávat peníze. Proto se sem Slováci stěhují."

Místním obyvatelům v sheffieldské čtvrti Page Hall vadí rozhazování odpadků a skutečnost, že děti postávají v ulicích. Britská policie však přiznala, že nemá zákonné oprávnění posílat nezletilé děti z ulic domů před 21. hodinou večer.

Příslušníci místní pákistánské komunity vytvořili "občanskou domobranu", která má Romům vysvětlovat, jak musejí v Sheffieldu žít. Guardian varuje, aby z toho nevznikly fašistické bojůvky jako v Maďarsku.

Guardian zaznamenává tvrzení jednoho místního obchodníka, které široce citoval britský bulvární tisk, že prý mu jedna romská rodina nabídla k prodeji dítě za 250 liber. Policie však o tom po rozsáhlém vyšetřování nemá žádné informace, žádné dítě nechybí, a domnívá se, že to zřejmě byl jen trapný vtip.

Asociace místních obyvatel, kteří se stavějí vůči Romům velmi nepřátelsky, si stěžuje především na gangy mladých lidí, hlučících v ulicích v 1 hodinu v noci. (Je to asi tak jako na pražském Starém Městě, kde ve 2 hodiny v noci pravidelně vyřvávají mladí Angličané, poznamenává JČ.) Hovoří i o tom, že kdosi prý vyhodil k odpadkům igelitové tašky s rozporcovanými kusy koček. Příslušníci místní Asociace také tvrdí, že jim mizí prádlo ze šňůr a zahradní nábytek, avšak policie poukazuje na to, že k zvýšení kriminality ve čtvrti nedošlo.

Neseriozní bulvární deníky jako Daily Mail (deník, který ve třicátých letech minulého století podporoval Hitlera) ostře prosazují xenofobní anti-evropskou agendu. Chtějí iracionálně ze země vyhnat všechny cizince, bez ohledu na národnost či státní příslušnost, a přimět britskou vládu, aby odešla z Evropské unie. Podnikatelská sféra proti tomu ostře protestuje, protože odchod Británie z Evropské unie by byl pro britskou ekonomiku katastrofou. Navzdory tomu o něj bulvární britský tisk neustále usiluje. Nenávist vůči přistěhovalcům se k prosazování euroskeptických postojů silně hodí. Nicméně debata v britských médiích o slovenských Romech v Sheffieldu byla podstatně vyváženější, než jak ji prezentují česká média. Mnoho lidí se v médiích postavilo na obranu Romů a hlavně média poskytla prostor pro vyjádření Romům samotným. Všichni z nich v rozhlase a v televizi poukazovali na to, že chodí pravidelně do zaměstnání a že přicestovali do Británie, aby své rodině existenčně polepšili, protože v zemi svého původu k tomu nemají šanci.

P.S. Server IDnes shrnul článek z deníku Guardian o něco seriozněji než Novinky, ovšem i on vynechal pasáž o tom, že nevzrostla kriminalita, a ze shrnutí vyškrtl názory Romů - ti přece nemají nárok na to, aby byli slyšeni, že? Ilustrační fotografie u článku v IDnes je zavádějící a potvrzuje protiromské stereotypy. Není známo, že by Romové v Sheffieldu bydleli v přívěsných domovech.

0
Vytisknout
19590

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2013