Parlamentní volby v Česku: Souboj starých a žádných idejí

11. 10. 2013 / Josef Praks

čas čtení 4 minuty

Blížící se parlamentní volby nám dýchají na krk, máme je za patami a obraz sdělovacích prostředků tzv. mainstreamu tomu odpovídá. Slovu "volby" nelze uniknout, skandál střídá očernění, podíváme se tu na meeting, tu na "live show" party, on-line rozhovor střídá drcení u blahoslavené Drtinové. Přes veškerou mediální vřavu nemohu nevnímat absolutní a pro mne osobně nesmírně bolestnou myšlenkovou prázdnotu. Snad žádná ze stran nenastoluje řešení opravdu palčivých problémů, které naše země, žel Bohu, má a nikdo je neřeší.

Na našich billboardech soutěží staré a žádné ideje. Bude líp, uděláme a slíbíme všechno všem a nebude vás to stát ani korunu! Volte nás. Jen nás. Nemyslete, jen volte. Ano?

Jak si poradíme s nezaměstnaností (?) - v její společensky nebezpečné struktuře (postihující zničujícím způsobem osoby mladé, po škole, které ještě pracovní návyky nezískaly a už je systém odmršťuje a osoby pre-seniorského věku, které systém "nepotřebuje", nebo ztratily svou tvárnost a lecčemus vidí pod pokličku)?

Jak budeme chtít umisťovat stále hůře a hůře vzdělanou a vzdělavatelnou pracovní sílu v prostředí montoven (?) - tyto podniky vyrábějí a montují právě jen tak dlouho, jak dlouho trvá daňová úleva, podpora investice od státu...

Co uděláme se školstvím? Necháme je zajít na úbytě? Máme k tomu víc než nakročeno a opravdu si nepamatuji, že by s takovým cílem jakákoliv strana kandidovala...

Podpoříme vědu a výzkum i jinak než per -- huba? Přitom je, co podporovat -- např. v nanotechnologiích umíme světu co nabídnout...

Necháme eskalující problém s již dávno nelatentním rasismem přerůst až k pogromům, nebo až za ně? Proč v Británii se může "český" Rom stát policistou a u "nás" se nemůže ani vyučit?

Provedeme důslednou očistu nesmyslného zneužívání grantů a dotací (nejen z EU)? Je normální mít v každém 15000 městě Luxusní akvapark, když cesty, mosty, veřejné pozemky a "brown fields" představují zjevně dotikávající časovanou bombu, jehož řešení potřebuje jistě biliónový rozpočet? Zmizí tento vnitřní dluh jen tím, že jej vytěsníme, že jej nenapíšeme na billboard, nenakreslíme do barevné, "vystajlované" prezentace?

Jaké je místo ČR v EU a ve světě? Máme více než jeden azimut zahraniční politiky? Víc než jen jednu velmocenskou botu k lízání? Proč vedou a sílí hlasy a strany požadující ukončení našeho členství v EU? V čem je pozitivum řešení, které uzavře náš zakomplexovaný, ublíženecký, zaprděný papiňák, zmenší náš dvoreček a odřeže nás od veškeré možnosti podívat se na sebe jinýma než očima zastydlého národovectví?

Má náš stát vůbec místo na mapě světa, nebo rovnou požádáme (koho?) o ochranu mocné, abychom mohli zase jednou plakat, že jsme byli "o nás bez nás" zrazeni a prodáni? Pro tentokrát PROTEKTORÁT na věčné časy a nikdy jinak?

Každý gambler ví, že aby jeden vyhrál, tak to chce mít svůj systém.

Máme v ČR vůbec nějaký skutečný společenský systém?

Která z kandidujících stran je systémová? Která je protisystémová? Vydrží klasické strany až do voleb, nebo se jim partajní kára rozpadne ještě dříve, než se volební urny otevřou? Na to mysleme, až zanedlouho půjdeme volit. Abychom z vhozených lístků nerecyklovali následně parte pro naši ani ne čtvrtstoletou demokracii, jíž bychom po otevření uren pohřbili rozptylem.

Volby -- v ČR složenina ze slov: VOLíš blBY...

Opakovaně. Opakovaně. Opakovaně.

Je SKUTEČNĚ opakování matkou moudrosti?

0
Vytisknout
10733

Diskuse

Obsah vydání | 14. 10. 2013