David Miranda: Británie totálně zneužila zákon

20. 8. 2013

čas čtení 5 minut

David Miranda, partner Glenna Greenwalda, novináře z Guardianu, který publikoval články o rozsáhlém digitálním špehování občanů, které provádí americký National Security Agency, obvinil Británii z "totálního zneužívání moci" za to, že ho podle britského Zákona proti terorismu v neděli vyslýchala na londýnském letišti v Heathrow po dobu téměř devíti hodin.

Miranda uvedl, že se britské úřady podbízely Spojeným státům tím, že se ho snažily zastrašovat a donutily ho, aby jim sdělil heslo k svému počítači a k svému mobilnímu telefonu.

"Celou dobu mi vyhrožovali a tvrdili, že mě uvězní, pokud s nimi nebudu spolupracovat," řekl Miranda. "Zacházeli se mnou, jako bych byl zločinec anebo někdo, kdo se chystá na Británii zaútočit. Bylo to vyčerpávající a frustrující, ale věděl jsem, že nedělám nic špatného."

Miranda je Brazilec, který žije v Rio de Janeiro s Greenwaldem. Během devítihodinového zadržování na letišti v Heathrow mu nebylo dovoleno, aby zatelefonoval svému partnerovi, který má kvalifikaci jako americký právník, ani nedostal tlumočníka navzdory tomu, že mu ho slíbili, protože mu bylo nepříjemné mluvit cizím jazykem.

"Byl jsem v jiné zemi s jinými zákony, v místnosti se sedmi agenty, kteří přicházeli a odcházeli a dávali mi otázky. Měl jsem dojem, že se může stát cokoliv. Měl jsem dojem, že mě mohou uvěznit na velmi dlouhou dobu," řekl.

Miranda se vracel z Berlína a vezl materiál mezi Greenwaldem a Laurou Pitrasovou, americkou filmařkou, která pracuje na tématech spojených s americkým špehováním internetu, které prozradil Edward Snowden.

Miranda byl zatčen téměř okamžitě, jakmile jeho let z Berlína v neděli ráno přistál. "V letadle nám oznámili, že všichni cestující musejí ukázat pas. Jakmile jsem vystoupil z letadla, vzali mě do malé místnosti se čtyřmi židlemi a s přístrojem na odebírání otisků prstů," řekl.

Prohledali mu příruční zavazadla a policie mu zkonfiskovala počítač, dva USB drivy, jeden hard disk a několik dalších elektronických zařízení, dvoje nově koupené hodinky a telefony, které byly nerozbalené v krabicích.

"5ekli mi, že jim musím prozradit hesla pro svůj počítač a mobilní telefon," svědčil Miranda. "Zdůrazňovali, že mám povinnost odpovědět na všechny jejich otázky a pořád opakovali 'vězení' a 'stanice'."

"Je jasné, proč mě zatkli. Je to proto, že jsem Glennův partner. Protože jsem cestoval do Berlína. Protože tam bydlí Laura. Tak si myslí, že jsem s tím vším spojen. Ale já v tom nehraju žádnou roli. Nestuduju dokumenty. Ani nevím, zda jsem vezl dokumenty. Mohlo to být pro film, na kterém Laura pracuje."

Mirandovi sdělili, že ho zadrželi podle Zákona proti terorismu. Nebyl však vůbec obviněn, že je terorista, anebo že má něco společného s teroristy. Bylo mu však řečeno, že pokud usoudí po devíti hodinách výslechu jeho vyšetřovatelé, že nespolupracuje, bude odvezen na policejní stanici a do vězení.

"Tenhle zákon by policisté neměli mít k dispozici. Zneužívají ho k získávání přístupu k dokumentům a k lidem, který nemohou získat legálním způsobem prostřednictvím soudů či soudců," řekl Miranda. "Je to absolutní zneužívání moci."

Nabídli mi právníka a sklenici vody, ale obojí odmítl, protože jim nedůěřoval. Otázky, uvedl, byly neústupné: o Greenwaldovi, Snowdenovi, Poitrasové a o celé řadě zdánlivě náhodných témat.

"Dokonce se mě ptali i na protesty v Brazílii, proč jsou tam lidé nespokojení a koho znám ve vládě," řekl Miranda.

Protože po devítihodinovém výslechu nemohl hned najít let do Ria, britská policie ho provedla britskou pasovou kontrolou, takže vstoupil bez víza na britské území a čekal tam.

"Bylo to absurdní," řekl Miranda. "Nejprve se mnou zacházeli jako s osobou podezřelou z terorismu. Pak mě pustili do Británie."

I když si Miranda myslí, že britské úřady jednaly na pokyn Spojených států, dodává, že jeho zážitky z výslechu naprosto změnily jeho názor na Británii.

"Mám v Británii přátele a rád jsem tam jezdil, ale nemohu už jezdit do země, kde mají zákony, které umožňují bezdůvodné zneužívání svobody," řekl.

Bilý dům tvrdil v pondělí, že se na rozhodnutí zatknout Mirandu nepodílel, i když ho před jeho zatčení britští činitelé o plánovaném zatčení Mirandy informovali.

Brazilská vláda vyjádřila vážné znepokojení nad "neospravedlněným" Mirandovým zadržením.

Miranda hovořil telefonem z domova, který sdílí s Greenwaldem v tijucaském lese. Řekl, že je "senzační", že je zase doma. "Spadlo mi břemeno z beder, jakmile jsem se vrátil. V Brazílii mám silný pocit bezpečí. Vím, že mě má země ochrání a mám plnou důvěru ve svého manžela a vím, že na mou ochranu udělá všechno." Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8608

Diskuse

Obsah vydání | 21. 8. 2013