Duka: Souhlasím s prezidentem

17. 5. 2013 / Kardinál Dominik Duka OP

čas čtení 3 minuty

Církev jako taková se v České republice zaměřuje na tři základní sektory činnosti. V prvé řadě se jedná o duchovní činnost, která je symbolizovaná především kostely, výtvarným uměním, architekturou a hudbou. Druhou oblast naší činnosti představuje otázka vzdělání a výchovy, takže v rámci římskokatolické církve provozujeme kolem stovky církevních škol, internátů a dalších výchovných institucí. Třetím oborem je tzv. diakonie, neboli katolická charita, která patří k největším neziskovým institucím v naší zemi. Všechnu zmíněnou činnost tvoříme (do jisté míry) ve spolupráci se státem, kraji ale i městy a to nejenom na úrovni financování.

Prohlášení pana prezidenta Zemana na sjezdu Rady seniorů ČR odpovídá našim několika rozhovorům, které jsme spolu vedli v průběhu posledního roku. Majetkoprávní vyrovnání mezi státem a církvemi určené na vyrovnání zhruba dvacetiprocentního výpadku ve zdrojích příjmů římskokatolické církve, které církev pravidelně získávala především na platy duchovních pracovníků, nám dává jistou šanci, že budeme moci posílit i tyto tři sektory služeb veřejnosti: údržbu památek, kostelů, a uměleckých děl; rozvíjení církevního školství a samozřejmě i další rozvoj charitativní činnost včetně hospiců a domovů pro seniory.   

Nalézám tedy shodu nejenom s panem prezidentem, ale i s každým člověkem, který potřebuje v této zemi pomoci. Počátek hospicové péče v České republice je dílem římskokatolické církve a katolické charity v Červeném Kostelci, která se zásluhou paní doktorky Svatošové nechala inspirovat podobnými zařízeními v Anglii. Posílení hospicové péče vnímáme jako závazek, ke kterému jsme vydali i prohlášení České biskupské konference. Samozřejmě nemůžeme slíbit, že změna proběhne už zítra. Otázka hospiců a dalších církevních zařízení bude nejprve vyžadovat určitou analýzu potřeb. Na některých místech se nám podařilo zájem obyvatel uspokojit, jinde naše zařízení nedostačují, nebo chybí úplně. Uskutečnění našeho záměru také vyžaduje větší spolupráci především krajských samospráv, protože naše zařízení nejsou určena jenom pro věřící, ale pro všechny obyvatele bez rozdílu víry a politické příslušnosti. Církevní památky proto patří k jedněm z nejnavštěvovanějších v naší zemi; naše zdravotnická a vzdělávací zařízení pak k těm nejžádanějším. Můžeme se pochlubit i výbornými výsledky, kdy se při státních maturitách mezi prvními deseti nejlepšími školami umístily tři církevní instituce, nebo kvalitou našich hospiců, z nichž některé (např. v Červeném Kostelci) patří v rámci Evropského kontinentu mezi vzorové.   

Úkolem církve ve společnosti je pomoc bližnímu v nouzi. Myslím si, že jsme v této otázce zatím nezklamali. 

 Kardinál Dominik Duka, OP 

0
Vytisknout
16589

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2013