Klausova "velezrada", soudci a frustrace českého obyvatelstva

29. 3. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Je mi líto, ale senátoři a čeští občané mohou jen velmi těžko očekávat od soudů, že vyřeší problémy české politiky, které si způsobili občané sami tím, že do vládních funkcí opakovaně volí nekompetentní a zkorumpované strany. Pak bědují a křičí na soudy, aby je zachránili. Tak to ale v demokracii nefunguje. Jak na to poukázal v rozhovoru pro zahraniční vysílání BBC Rob Cameron, nejvážnějším obviněním vzneseným vůči Klausovi bylo to, že odmítl podepsat lisabonskou smlouvu a jmenovat ústavní soudce. Jenže je to skutečně "velezrada"? Rozhodnutí senátorů obvinit Klause z velezrady bylo jistě motivováno politicky, a jako takové mělo těžko naději na úspěch. Na druhé straně, do jisté míry je přijatelné, že senátoři požadovali, aby soudy definovaly hranici pravomocí prezidenta - i když - neměl by to učinit parlament tím, že zpřesní nedokonalé a nejasné zákony? Snaha definovat pravomoci prezidenta obvinění z velezrady byla jistě poněkud přehnaná.

Ovšem velmi mě zarazila argumentace ústavního soudce Balíka. Čekal jsem vysoce erudované právní zdůvodnění, proč není možné se obviněním z velezrady zabývat, a přitom jsme se dověděli, že se podle Balíka Ústavní soud nebude stížností zabývat, "protože Klaus byl populární". No, co je to, proboha, za právní názor? Zdá se, že úroveň některých soudců Ústavního soudu je pozoruhodně nízká.

A k Nečasově výroku, že by senátoři, kteří navrhli žalobu z velezrady proti Klausovi, měli odejít z politiky? To je také jen trapné politikaření. Nikdo v české politice samozřejmě během funkčního období z parlamentu neodejde, všichni se funkcí drží jako klíšťata. Jak koneckonců na to reagovali jinak "pravicově" zaměření čtenáři na fórech serveru "IDnes", od Nečase, předsedy nejméně populární a podle názoru veřejnost nejméně kompetentní vlády za posledních patnáct let, výzva senátorům, aby odešli z politiky, skutečně sedí...

Nečas je pozoruhodně ideologicky zaslepený. Potvrzuje zkušenost, kterou mám z návštěv v českém parlamentu, že tam poslanci žijí v úplně jiném světě, izolováni od normálního světa.

Ideologická zabedněnost je zdá se největším problémem současné vlády a Nečase především. Brání politikům uvažovat o chytrých nových řešeních.

0
Vytisknout
13136

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2013