Austrálie nechce americkou základnu

2. 8. 2012

čas čtení 1 minuta

Austrálie dnes odmítla myšlenku amerického thinktanku, že by se v rámci změny strategických priorit mohla stát základnou pro útočné uskupení amerického válečného námořnictva soustředěné kolem letadlové lodě na jaderný pohon.

Zpráva thinktanku Center for Strategic and International Studies (CSIS) vydaná Pentagonem navrhla, aby v rámci přeorientování na asijsko-pacifický region bylo jedno útočné uskupení předisponováno z východního pobřeží USA na australskou základnu jižně od města Perth. Australský ministr obrany Stephen Smith však dnes prohlásil, že sice probíhají jednání o navýšení americké vojenské přítomnosti na australské námořní základně HMAS Stirling, ta se ale nikdy nestane americkou základnou.

"Od prvního okamžiku jsme to říkali naprosto jasně - nemáme vojenské základny Spojených států v Austrálii. Nevidíme potřebu mít takovou základnu," řekl ministr televizi ABC.

Ve zprávě se kalkuluje, že by na modernizaci základny HMAS Stirling tak, aby mohla podporovat zmíněné útočné uskupení, bylo třeba vynaložit více než miliardu dolarů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8455

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2012