Pár poznámek k summitu NATO v Chicagu

23. 5. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Víkendových demonstrací proti summitu zemí NATO v Chicagu se podle různých odhadů mohly zúčastnit tisíce až desítky tisíc lidí. Váleční veteráni z válek v Iráku a Afghánistánu na protest proti válečné agendě Aliance zahazovali metály, podobně jako během protestů proti válce v Indočíně na přelomu 60. a 70. let. Chicagská policie zatkla téměř sto lidí, přicházejí zprávy o policejních provokacích a brutalitě, které byly namířeny i proti nezávislým médiím. Před vypuknutím demonstrací bylo zatčeno několik osob, které police obvinila z přípravy teroristických útoků. Protesty proti NATO v Chicago jsou údajně největšími v dějinách Aliance...Vítejte v "zemi svobodných"!

Na summitu prezident Barack Obama prohlásil, že v polovině příštího roku začne v Afghánistánu přechodné období, během kterého bude správa země předávána do rukou afghánských bezpečnostních složek. Počítá se s tím, že do konce roku 2014 by měla Afghánistán opustit většina vojáků NATO, nicméně do roku 2024 zde má zůstat až 25 000 vojáků. Ti zde budou působit jako vojenští instruktoři, ale budou také provádět "speciální operace".

Česká republika má nyní na afghánském bojišti 590 vojáků. V roce 2015 tam má být posláno dalších 150 vojáků, kteří by zajišťovali výcvik Afghánců. Český daňový poplatník podpoří českou misi milionem dolarů ročně. Máme dále plnit závazky malého vazala při válečném dobrodružství Spojených států, které dosud připravilo o život desítky tisíc Afghánců, aniž by se tamní situace výrazně zlepšila?

Americká politoložka Phyllis Bennisová označila NATO za "relikt studené války" a "obří kladivo". Problém je podle ní v tom, že Afghánistán není hřebík. "Ani Libye není hřebík. Jde o politické problémy, které se řeší politicky, nikoliv vojensky. NATO v Afghánistánu podminovává možnost prosadit principy Charty OSN", konstatuje Bennisová a dodává, že aliance je pod palcem Pentagonu. Bennisová tvrdí, že armáda je dobrá pouze v jedné věci: v ničení věcí a zabíjení lidí. NATO v jejích očích bojuje ve válce, kterou už prohrálo před jejím vypuknutím.

Aliance se na zbrojení ve světě podílí 70% - za situace, kdy téměř polovina veškerého zbrojení na planetě připadá na Spojené státy. Z tohoto hlediska lze skutečně považovat "partnery" Bílého domu v NATO za jakýsi "nadstandard". Dále je celkem zjevné, že aliance nestojí před skutečným nepřítelem, jako tomu bývalo v dobách studené války. Americká organizace Veterans for Peace ve svém provolání před summitem uvedla, že aliance militarizovala evropské státy proti vůli jejich obyvatel. NATO rozmístilo stovky jaderných hlavic ve státech, které nevlastní jaderný arzenál, což je proti pravidlům Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT). Zatímco zraky veřejnosti hypnotizuje Írán, který atomovou zbraň nemá ani ji nevyrábí, tato skutečnost, jež se dotýká nás Evropanů, se cudně drží v tichosti.

Osobně považuji NATO za vůdčí teroristickou organizaci dneška. Sami považujeme třeba členy Frakce rudé armády nebo Černého září za teroristy, protože usmrtili desítky lidí, zatímco NATO neporovnatelně víc, rozsah destrukce nevyjímaje.

0
Vytisknout
9751

Diskuse

Obsah vydání | 25. 5. 2012