Ratingová agentura Moody's snížila rating 16 španělských bank

18. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Ratingová agentura Moody's snížila rating 16 španělských bank včetně britské pobočky banky Santander UK. Poukázala na to, že španělská vláda nemá schopnost řádně zaručit jejich bezpečnost. Moody's také snížila rating čtyř regionů ve Španělsku.

Vládnou obavy, že Španělsko bude druhou zemí, která vypadne z eurozóny, pokud z ní bude vytlačeno Řecko. Španělsko bylo donuceno popřít, že zákazníci houfně odstraňují své vklady ze čtvrté největší španělské banky Bankia. V pondělí informoval list El Mundo, že zákazníci banky si z ní vybrali miliardu euro.

Evropská komise varovala minulý týden, že vysoké dluhy ve španělských regionech, které dosahují téměř poloviny všech veřejných výdajů, zabrání zřejmě Španělsku dosáhnout letos snížení svého deficitu na 5,3 procenta.

V pátek ráno řekl v rozhlase německý ministr financí Wolfgang Schäuble, že chaos na trzích zřejmě potrvá nejméně dva roky. Schäuble varoval řecké voliče, aby nehlasovali pro strany, které slibují, že nově vyjednají řecký úsporný program.

V pátek ráno dále poklesly evropské burzy. Stoupl dolar vůči euru na kurs $1.2649, což je nejslabší euro za poslední čtyři měsíce.

Podrobnosti v angličtině ZDE http://www.guardian.co.uk/business/2012/may/18/eurozone-crisis-stock-markets-greece-spain" class="btn" target="_blank">ZDE

0
Vytisknout
6106

Diskuse

Obsah vydání | 18. 5. 2012