Země BRICS připravují projekt mezinárodní rozvojové banky

30. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Lídři rozvíjejících se ekonomik (Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky) se včera sešli v Indii, aby diskutovali o vzniku nové rozvojové banky. Celkovým cílem summitu je však spojit ekonomickou sílu jednotlivých zemí a vytvořit kolektivní diplomatickou moc skupiny BRICS.

Lídři skupiny se sešli na čtvrtém mítingu bloku BRICS, který se stává klíčovým nezápadním mezinárodním hráčem usilujícím o rozšíření svého vlivu. 

  Na čele agendy stálo vytvoření první instituce, tzv. BRICS Bank, která má financovat rozvojové a infrastrukturní projekty v rozvojových zemích. 

  Ačkoliv projekt zůstává ve stádiu plánování, očekává se, že lídři dají najevo závazek vytvořit potenciální protiváhu k dalším multilaterálním subjektům jako je Světová banka a Asijská rozvojová banka. 

  Nicméně za hlavní problém skupiny BRICS je považována rivalita mezi oběma nejlidnatějšími zeměmi, Čínou a Indií. Vedle toho jsou tu také komplikace způsobené ohromnými vzdálenostmi mezi členy a odlišnými politickými a ekonomickými systémy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9358

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2012