Potřebujeme více osvícenství a racionalismu

12. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Brutální vraždění mladých lidí za styl účes či oblékání v zemi, kde západní vojáci přišli přinést svobodu od strašného Saddáma, je něco naprosto děsivého. Nedaleko od Evropy se ve "svobodném Iráku" mravnostní policie odvažuje té nejhorší brutality na dospívajících dětech kvůli oblékání.

A veřejné zdůvodnění? Dodržování náboženských hodnot, údajné mravnosti.

Ani v 21. století není lidstvo zdaleka imunní proti tomuto pojetí náboženství a mnozí západní konzervativci kladou náboženské hodnoty tak vysoko, že kdyby získalo jejich pojetí politický vliv a vznikla by nějaká mravní policie, dopadlo by to stejně jako v Iráku (nejspíše k hrůze těch konzervativců samotných, kteří nechápou konkrétní politické důsledky svých idejí, neboť ty chápou spíše jenom intelektuálně a moralisticky, jako určitou formu vybití vlastní frustrace ze svého okolí).

Málo bylo osvícenství a relativismu, potřebujeme jich ještě i dnes mnohem a mnohem více. Zapšklí náboženští konzervativci, mající strach o vývoj moderního světa, jsou pohrobky světa mravnostní policie a nikdy nepochopili radost a důstojnost, již dává člověku svoboda.

0
Vytisknout
8442

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2012