Může průměrně inteligentní bytost věřit tak nestoudné propagandě?

8. 2. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Americká televizní stanice ABC News odvysílala zprávu o nové rostoucí hrozbě Íránu namířené proti Spojeným státům, za kterou by se nemusela stydět nacistická ani stalinistická propaganda. Je ovšem tragické, když si uvědomíme, k čemu tato usilovná a systematická propaganda proti jedné asijské zemi, která vzdoruje diktátu nejmocnějšího mocenského aparátu s nejničivějším vojenským potenciálem všech dob již několik dekád, může vést. K milionům zmařených lidských životů, zdevastovanému regionu a v neposlední řadě i k rozpoutání 3. světové války, jak uvedl britský vojenský historik Corelli Barnett.

Moderátorka televizní stanice ABC News Diane Sawyerová diváky seznamuje s novou hrozbou Íránu namířenou proti Spojeným státům vycházejíc ze slov ředitele Národní zpravodajské služby USA Jamese Clappera (ó, nebeská autorito), jenž prohlásil, že Írán mění "svůj herní plán; stupňuje špionáž a je nyní více než kdy jindy odhodlaný provést útok na území USA coby odpověď na reálné nebo domnělé (sic!) hrozby namířené proti jeho režimu". Korespondentka stanice Martha Raddatzová urválkovským tónem pokračuje v démonizaci Teheránu, zatímco na obrazovce na podtržení vážnosti situace defilují íránská vojenská vozidla naložená raketami: "Vyhrožování válkou ze strany Íránu je konstantní: výstrahy americkým lodím, hrozba uzavřením Hormuzské úžiny; avšak dnes přišel ředitel Národní zpravodajské služby James Clapper s novým varováním, že je Írán pravděpodobně víc než kdy jindy připraven zahájit teroristické útoky na půdě USA." (Připomínám, že před ilegální americkou agresí do Iráku se také mluvilo o možném iráckém útoku na americkém území; jak jsou ty šablony stále stejné a bohužel účinné...)

Když už jsme u těch prostoduchých mediálních symbolů, tato jednoduchá mapka označuje, kdo koho ve skutečnosti ohrožuje. Rovněž matematika 1. stupně ZŠ nám může přijít k duhu -- světová velmoc, která má nyní k dispozici 5 113 jaderných hlavic, je údajně ohrožena zemí, která podle amerického ministra obrany Leona Panetty žádnou jadernou hlavici ani nevyvíjí. Nemluvě o dalších 200 až 300 izraelských jaderných hlavicích téměř v pohotovosti, které by z Íránu mohly udělat nukleární pustinu. Samozřejmě, že se od moderátorů televizní stanice ABC News nedozvíme takovou malichernost, že Spojené státy spolu s Izraelem po dobu několika let vedou proti íránskému režimu systematickou teroristickou a destabilizační kampaň, zahrnující únosy, vraždy, sabotáže, válečné manévry, sankce apod. Kdyby si něco podobného vůči Spojených státům nebo Izraeli dovolil Írán či jakákoliv jiná země, takřka určitě by se stala terčem masivního úderu s nedozírnými následky.

Ale zpět k reportáži. Raddatzová se odvolává na Jamese Clappera, který své aktuální zjištění o íránské hrozbě dokládá loňským spiknutím, jehož záměrem mělo být usmrcení saúdskoarabského velvyslance ve Washingtonu. Toto tvrzení mezi dalšími vyvrátil historik a expert na americko-íránské vztahy Gareth Porter s poukazem na to, že jde patrně o komplot FBI. Raddatzová se nenechá vyvést z míry a dále pokračuje, že "Írán podporuje teroristické buňky Hizballáhu, jež operují v Latinské Americe." K tomu jí vydatně pomáhají záběry íránského prezidenta Ahmadínežáda, který navštívil venezuelského prezidenta Hugo Cháveze a bývalého kubánského vůdce Fidela Castra. Klobouk dolů před takovým důkazním materiálem. Spolehlivý zdroj dokáže i tuto lež vyvrátit, a to díky prohlášení amerického ministerstva zahraničí, které vylučuje, že by podobné teroristické skupiny v západní hemisféře existovaly.

Velice smutné na celé této frašce je, že v podobném duchu se protiíránská propaganda konzumuje jak housky na krámě, a to napříč mediálním mainstreamem. Bohužel i inteligentní tvorové mohou uvěřit stokrát opakované lži. Represivní režim sídlící v Teheránu představuje hrozbu maximálně pro své obyvatelstvo, nikoliv však fatální -- a to dokonce ani ne pro 25 000 (až 40 000) íránských Židů, kteří jsou chráněni íránskou ústavou a mají v íránském parlamentu (Madžlisu) své zastoupení. Specialista na Střední Východ Juan Cole ve svém aktuálním textu vyčíslil možné "náklady" na válku včetně počtu obětí. Vzhledem k tomu, že Írán je třikrát větší než Irák, mohla by válka připravit o život až tři miliony lidských bytostí, tedy stejný počet lidí, které USA usmrtily ve Vietnamu. Cole svůj text uzavírá těmito slovy: "Kdokoliv, kdo obhajuje takovou věc, je v mých očích prostě monstrem".

0
Vytisknout
17090

Diskuse

Obsah vydání | 10. 2. 2012