Postřehy z konference Holešovská výzva, aneb Co zaznělo jen na okraj

30. 1. 2012

čas čtení 3 minuty

1. Sjednocení, a to všech iniciativ i jednotlivců v úsilí za stanovené cíle. A já jsem přesvědčen, ze by nebylo správné vylučovat členy politických stran, kteří souhlasí s našimi požadavky a jsou ochotni tyto požadavky prosazovat. Vycházím z Komenského, který zval k nápravě věcí lidských všechny a nikoho předem nevylučoval, píše Jan Sedláček.

2. Na konferenci zazněla slova o krizi morální. Já ji nazývám příhodněji krize duchovní. A je to krize celé společnosti a nejenom té naší. Je zapříčiněna ztrátou spojení člověka s transcendentálními silami, neboli s Bohem. Lidé potom těžce hledají cíl a smysl života a cestu k řešení společenských i lidských problémů. Ozdravění naší společnosti nebude možné, pokud alespoň podstatná část naší společnosti nebude schopna navázat kontakt s Bohem a hledat cesty k naplnění božího plánu. Toto je nejdůležitější podmínkou našeho úspěchu a je to plně v souladu s názory J. A. Komenského.

3. Demokracie, slovo, které zaznělo ve většině diskusních příspěvků. Bůh dal člověku svobodnou vůli a každá snaha tuto vůli omezit je proti božímu plánu. Proto demokracie je v souladu s božím plánem. Ale každá mince má dvě strany. Silný vůdce, který získá podporu, dokáže mnohem více než rozhádaná skupina sebemoudřejších individualit, kde každý stojí za svým a nikdo není ochoten se podřídit. Bezbřehá demokracie nemusí vést k dobrým výsledkům.

4. Kdo je náš nepřítel? Konference ho označila jednoznačně -- současná vláda, prezident, popř. parlament a velké politické strany. To je nepochopení sociální podstaty tohoto světa. Skutečnou moc nemá vláda, ta je pouze pomocnou elitou, moc má vládnoucí elita. A to jsou majitelé bank a korporací, ve většině ne příslušníci našeho státu. Oni určují, kdo bude vládnout, a vláda plní jejich úkoly. I kdyby se nám podařilo svrhnout vládu a ustanovit novou, tak ta nebude o mnoho lepší než ta současná. Nemůže být, neboť bude závislá na vládnoucí elitě, na elitě, která je v našem státě často spojena se zločinem a nejsou jí cizí mafiánské praktiky. Podmínkou úspěchu je vzít moc této elitě. To znamená, vzít jí majetek a tím ji odříznout od moci. Ale to nepůjde uskutečnit nenásilnou cestou, to je nutné si uvědomit. V roce 1989 byla situace úplně jiná. Tehdy šlo o majetek, který neměl přímé vlastníky.

5. Jsme součástí Evropské unie a jsme s ní úzce svázáni. Některé změny není možno provést, aniž bychom přetrhali tyto svazky. A toto zpřetrhání by bylo velmi bolestivé vzhledem k našim obchodním svazkům s Evropskou unií. Tady je tedy nutnou podmínkou úspěchu mezinárodní spolupráce.

6. Dnes jsou většinou lidé oslovování prostřednictvím masmédií -- internetem, novinami, časopisy. To vše stojí peníze. A po čem touží obyčejný člověk? Chce mít práci, aby se mohl dobře najíst a jet na dovolenou k moři. Chce mít auto a dobré bydlení. Chce se "mět dobře" a pokud možno ještě lépe. Jak získat lidi?

0
Vytisknout
6639

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2012