Američané budou moci od nynějška být vězněni bez soudu na dobu neurčitou

15. 12. 2011

čas čtení 2 minuty

Barack Obama nesplnil příslib, že bude vetovat nový americký bezpečnostní zákon, který dovoluje americké armádě věznit na dobu neurčitou americké občany podezřelé z terorismu a deportovat je do tábora v zálivu Guantánamo.

Organizace pro lidská práva obvinily prezidenta, že opustil své zásady a ignoruje dlouho uznávaný princip, že americká armáda se nepoužívá pro bezpečnostní akce na americkém území. Zákon ostře kritizují i svobodomyslní aktivisté na pravici, kteří jsou rozhořčeni likvidací individuálních občanských práv po dobu "války, která nemá konce".

Zákon doslova rozšiřuje bojiště ve "válce proti terorismu" na Spojené státy a používá zavedený princip, že bojovníci v každé válce mohou být vězněni armádou.

Stoupenci nového zákona v Kongresu tvrdí, že zákon pouze kodifikuje existující praxi. Kritikové zákona ho však charakterizují jako drakonický zákon, který umožňuje americké armádě věznit na dobu neurčitou i americké občany, zatčené v jejich vlastní zemi.

"Je to tak radikální, že by se to považovalo za šílené, kdyby to prosazovala Bushova vláda," řekl Tom Malinowski z organizace Human Rights Watch. "Zavádí to přesně takový systém, o němž Spojené státy naléhají na jiné země, aby ho nezaváděl."

Zákon se týká každého, "kdo je součástí nebo podporuje al Kajdu, Taliban či jejich spojence."

Senátor Lindsy Graham uvedl, že mimořádné opatření je nutné, protože osoby podezřelé z terorismu jsou úplně jiné než normální zločinci.

"Čelíme nepříteli, který chce zlikvidovat náš způsob života," uvedl.

Avšak jiný konzervativní senátor, Rand Paul, který silně hájí občanská práva, uvedl, že "věznit občany bez soudu je neamerické" a že pokud bude zákon schválen, teroristé zvítězili.

V Kongresu proběhla o věci zuřivá debata.

Očekává se, že senát zákon schválí do konce týdne. Obama původně tvrdil, že zákon zablokuje, nikoliv z morálních důvodů, ale protože by zákon "vyvolal zmatek" mezi výzvědnými pracovníky a omezil i pravomoci prezidenta. Ve středu ale Bílý dům informoval, že Obama zákon nyní blokovat nebude, poté, co změny umožnily prezidentovi dát větší pravomoci, aby zabránil v předávání amerických občanů armádě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9938

Diskuse

Obsah vydání | 16. 12. 2011