Human Rights Watch: Mrtvoly 53 Kaddáfího příznivců nalezeny v hotelu Mahari

24. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Organizace Human Rights Watch zabývající se ochranou lidských práv dnes informovala, že 53 osob, pravděpodobně příznivců Muammara Kaddáfího, bylo nalezeno mrtvých v syrtském hotelu Mahari, který byl pod kontrolou protikaddáfíovských sil.

HRW oznámila, že nalezla těla namačkaná k sobě v neděli. Asi 20 obyvatel na těla natahovalo pytle na mrtvoly a chystalo je k pohřbení.

"Nalezli jsme 53 rozkládajících se těl, patrně [Kaddáfího] příznivců, v opuštěném hotelu v Syrtě, a někteří měli ruce svázané za zády, když byli zastřeleni," řekl Peter Bouckaert, ředitel HRW pro mimořádné situace.

Nebylo možno operativně získat vyjdření libyjské přechodné vlády, kterou Bouckaert vyzval k neprodlenému vyšetření mimosoudní popravy a potrestání viníků.

Obyvatelé Syrty sdělili Human Rights Watch, že těla nalezli minulý týden poté, co boje ve městě skončily a oni se vrátili domů.

Některá těla identifikovali jako místní obyvatele a příznivce Kaddáfího.

Protikaddáfíovské milice z Misuráty kontrolovaly část Syrty, ve které se nachází hotel, od počátku října, informuje HRW s odvoláním na svědky. Podle stavu těl museli být zajatci zabiti mezi 13.-19. říjnem.

"Pokud NTC nedokáže tento zločin vyšetřit, bude to signál, že ti kdo bojovali proti Kaddáfímu se mohou dopustit čehokoliv bez obav ze stíhání," řekl Bouckaert.

V jiné lokalitě nalezla HRW deset rozkládajících se těl ve vodní nádrži.

Medicínský personál také organizaci sdělil, že prokaddáfíovské jednotky zabily mezi 15. - 20. říjnem přinejmenším 23 osob.

HRW vyjádřila pochybnosti ohledně oficiální vládní verze okolností Kaddáfího smrti, k níž mělo dojít "nešťastnou náhodou" v okamžiku, kdy jednotky NTC plně nekontrolovaly bojiště. Na místě, kde po náletu NATO na Kaddáfího konvoj došlo k zajetí bývalého vládce, totiž nalezla nejméně 6-10 osob, které podle charakteru poranění byly patrně popraveny.

Pitva ukázala, že bývalý diktátor zemřel v důsledku střelného poranění hlavy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8952

Diskuse

Obsah vydání | 25. 10. 2011