Domácí porody

21. 10. 2011 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Opět se otevírá téma postoje lékařů k domácím porodům. Předně je potřeba říci několik věcí, píše Petr Wagner. Je samozřejmé, že lékař je hodnocen podle jednoho neúspěchu. Ne podle sta úspěchů. To je rozdíl proti léčitelům a proti asistentkám.

Pokud by rodila moje přítelkyně, tak to, co mě bude zajímat, je pediatrický JIP. Porod není nemoc, a pokud se nic nestane, proběhne i v sanitě nebo na poli. Ale pokud se něco stane, rozhoduje pediatr, kterého má porozené dítě k dispozici.

Matky si často myslí, že mají právo rozhodovat. Ale mají právo rozhodovat za dítě? I nenarozené? V případě potratů bych za sebe řekl, že ano. V případě porodů bych řekl, že ne.

Chceme zavírat porodnice s méně než 800 porody ročně. Naše odsouzená asistentka jich měla 70 za celý profesionální život....

Jakékoliv rozhodnutí s sebou nese zodpovědnost. Ta je na matce. Ne na lékaři, ne na asistentce, ne na pediatrovi. Ti mohou jen udělat to, co umí v situaci, kde karty nerozdávají.

Žena nejsem a rodit nebudu. Ale pokud budu hrát myšlenkový pokus, tak bych chtěl rodit se skvělým pediatrickým JIPem "za zadkem".

0
Vytisknout
8891

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2011