Peru - zítra, včera a dnes I.

19. 7. 2011 / Josef Mikovec

čas čtení 12 minut

"Our past will be vividly present in our future."
Hugo Blanco

"...prehodnotiť význam kultúrnych a politických periférií v myslení, umení a politike toho, čo nazývame západnou kultúrou. V neposlednom rade ide o vyzdvihnutie tých prvkov, ktoré nezapadajú do schém veľkých dejín deformujúcich komplexnosť nášho vnímania sveta: vo svete racionality objaviť význam sna."

"Současná krize Západu je významná tím, že se jedná o krizi na vícero frontách -- od etické po ideologickou a krizi praktické politiky (nejen ekonomické). Krize je vždy vyvrcholením potíží, ukázkou, že dále takto pokračovat nelze a že v systému se naakumulovaly problémy tak závažné, že ohrožují jeho existenci."

Závěrečné, rozhodující kolo voleb v Peru, třetí největší a mimořádně geopoliticky, ekologicky, spirituálně, kulturně, strategicky a ekonomicky důležité zemi Jižní Ameriky, se konalo 5. června a proběhlo v klidu -- a přes velký význam, který Peru má a nabývá, bez velké pozornosti mimo Kontinent a zainteresované. V předcházejícím kole kandidovali bývalí kandidáti, bývalý president, bývalý ministerský předseda a bankéř z Wall Street s občanstvím USA, dcera bývalého prezidenta a manželka občana USA, bratr bývalého kandidáta a další. Nikdo z mnoha kandidátů nezískal předepsaných vice nežli 50% hlasů, a tak dva nejsilnější kandidáti postoupili do dalšího kola, kde se rozhodlo, doufejme, nejen o tom, kdo bude novým prezidentem, ale mimo jiné a především o možnostech nebanálních střetů civilizací.

Nejvíce hlasů získal

Ollanta Moisés Humala Tasso, nar. 26.6. 1962 v Ayacucho, označen za Lula peruano, tedy peruánskou obdobu předešlého brazilského prezidenta, kandidující za nebezpečnou sešlost politických stran Alianza Gana Perú (Partido Nacionalista Peruano, Partido Socialista, Partido Comunista Peruano, Partido Socialista evolucionario, Movimiento Político Voz Socialist) s počtem hlasů 4 466 275 tj.31,733%, někde uvedeno neoficiálně 29,3%.

Zlý sen Oligarchie

Ollanta Humala, jehož rodinné zázemí i barvitá minulost musí děsit v poklidných a uspořádaných, spořádaných zemích, je indiánského původu po otci a italského po matce, druhý ze sedmi dětí. Navštěvoval japonsko-peruánskou školu La Union v Limě. V létech 1980 --1984 vojenskou školu Escuela Militar de Chorrillos. V roce 1983 pětitýdenní program na nechvalně známé U.S. School of the Americas - Escuela de las Américas ve Fort Gulick v Panama Canal Zone. V roce 2002 ukončil kurs národní obrany v Centro de Altos Estudios Militares a graduoval v oboru politických věd na Pontificia Universidad Católica del Perú v Limě. Kandidoval na prezidenta poprve v roce 2006, tehdy ho však porazil kandidát strany APRA ( PAP) Alan García.

Na druhém místě byla

Keiko Sofía Fujimori Higuchi narozená 25.5. 1975, Fuerza 2011, hlasů 3 307 369, tj. 23,499%.

Made in USA

Keiko Sofía Fujimori Higuchi je stoupenkyní volnotržní ekonomiky, vázanosti na USA, volného průniku zahraničních korporací a souvisejících dogmat neoliberalismu. Vcelku je bez vize. Uzavřena ve své třídě a standartní výlučnosti, bez vztahu k původnosti Peru, indigennímu obyvatelstvu, andské kultuře a indoamerické psychohistorii, jako sériový výrobek made in USA, by posloužila více globalizujícímu kapitálu a domácí vládnoucí elitě, dehistorizaci a banazilaci osudu Peru, jeho přeměně v korporátní kolonii a přidružený Flatland, nežli skutečnému rozvoji této mysteriózní a magické země neprodejné a nezaměnitelné budoucnosti.  Fujimori Keiko Sofia je římskokatolického vyznání, stejně jako Humala, navštěvovala Sagrados Corazones Recoleta a poté studovala v New Yorku na Stony Brook University a graduovala v roce 1997 na Boston University. Wikipedia uvádí rovněž studium na Columbia University. Dosáhla titulu Master of Business Administration. Rovněž její sourozenci Hiro, Sachi a Kenyi studovali v USA. V roce 1994, ještě jako studentka, byla po rozvodu rodičů jmenována ve svých 19 letech First Lady republiky. Její manžel je Mark Jules, občan USA, který v roce 2009 získal také občanství Peru. Keiko se velmi prospěšně angažovala v oblasti sociální péče a zdravotnictví. Slíbila Ollantovi konstruktivní opozici.

Podrobněji ZDE a ZDE

Pro posouzení situace, míry rizika a stupně banality je třeba uvést kandidáta, který se umístil na třetím místě a tedy nepostoupil. V některých nevýrazných zemích by mohl působit nemálo neobvykle Pedro Pablo Kuczynski Godard ( nar. 3.10.1938) řečený PKK, bývalý ministerský předseda, muž z Wall Street, bankéř a technokrat, občan USA, také pro své evropské rodiče přezdíván El Gringo, kandidující za Alianza por el Gran Cambio, hlasů 2 605 514, tj. 18,512%, někde uvedeno 21%. Za zhlédnutí stojí "Can a Wall Street banker be a good president?". Jeho účast ve volbách byla symptomatická a měla dát možnost výběru mezi zkušeností a obratností El Gringa a mladistvým, poučeným následnictvím prezidentské dcery a bývalé náhradní První dámy.

Všechno je jinak

Pedro Pablo Kuczynski dal samozřejmě plnou podporu Keiko Fujimori, zatímco předák Partido Humanista, strany, která Kuczinského podporovala, Yehude Simon Munaro, spisovatel, básník a kdysi radikálně levicový politik, nositel ceny Norské organizace spisovatelů a žurnalistů a PEN klubu, se vyslovil pro Ollantu. To, aby ničí představy o Peru nebyly schématické a přehledné. Yehude Simon byl organizátorem strany sjednocené levice, Izquierda Unida, a zakladatelem Movimiento por una Patria Libre -- organizace, která byla údajně legálním křídlem gerilového hnutí Movimiento revolucionario Túpac Amaru (MRTA). Za tuto činnost byl 11.června 1992 odsouzen na 20 let vězení. Proces prý netrval více než 5 minut. Ve vězení napsal sbírku básní "Hablar una vez más", esej "El grito de la Agonía" a sbírku svědectví vězňů "El Pasajero y otros cuentos". Rovněž ve vězení se stal aktivním křesťanem a vzdálil se radikální levici. Po osmi a půl letech věznění ho amnestoval prezident Valentín Paniagua Corazao. V roce 2002 a znovu 2006 byl zvolen guvernérem Lambayeque. V roce 2008, 14 října, byl jmenován ministerských předsedou.. Vzdal se funkce 10. července 2009 po masakrech Indiánů, jejichž práva uznal.

Oslava vítězství a co potřebujete vědět o zvolení Ollanty!

Rozhodující klání tedy podstoupili Ollanta Humala a Keiko Fujimori. Pesimisté jedné strany a optimisté druhé nedávali Ollantovi příliš velkou šanci, ten však přesto přesvědčivě zvítězil a bude 94. prezidentem Peru. Spolu s Keiko prohrál volby i její poradce, bývalý starosta New York City Rudy Giuliani.

Alexander Burns: Rudy Giuliani loses election - in Peru ZDE

Velmi kritické vyjádření ke Keiko, fujimorismu a R.Gulianimu, nejen ze strany politických protivníků - Keiko Fujimori and Rudy Giuliani team upZDE

Spolu s prezidentem

byli zvoleni i Vicepresidente electa de Perú čili 1. viceprezidentka Marisol Espinoza Cruz (nar.31.7. 1967 ) a 2. Viceprezident Omar Karim Chehade Moya (nar. 8.11. 1970) ZDE.

Carlos A. Quiroz: What you need to know about the election of Ollanta Humala in Peru : a persoal testimony ZDE

Jejich zvolení bylo přijato radostně ve větší části Jižní Ameriky.

Kdo je AIDS a kdo je Rakovina?

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa, slavný spisovatel, laureát Nobelovy ceny za literaturu, sice přirovnal velmi okřídleně a sžíravě výběr mezi Humalou a Fujimori k výběru mezi AIDS a rakovinou, dal však svou podporu Ollantovi, jehož otec Isaac Humala Núñez, kdysi člen Partido Comunista del Perú-Patria Roja (Komunistická strana Peru-Rudá vlast), Llosův učitel marxismu, byl předlohou barvité a výrazné postavy v jeho knize Conversación en la catedral. Od Isaaca Humaly, zakladatele Instituto de Estudios Etnogeopolíticos (IEE), pochází také úderná a kontroverzní filosofie-ideologie etnocacerismu, ke které se však jeho syn Ollanta nehlásí. Llosa dokonce prohlásil ,,voting for Keiko Fujimori was 'legitimating the worst dictatorship we've suffered during our history as a republic.' Vargas Llosa asserted that 'electing Keiko Fujimori as president would be the worst mistake that Peruvians could make'". Otec Keiko, Alberto Kenya Fujimori Fujimori, byl totiž autoritativním prezidentem Peru od 28. července 1990 do 17. listopadu 2000. Toto období označuje Vargas Llosa za nejhorší diktaturu, která by zvolením Fujimoriho dcery byla legitimizována. Fujimori byl obviněn z porušování lidských práv, role při únosu a zavraždění profesora a několika studentů university La Cantuna provládním paramilitárním komandem I>Grupo Colina a z finančních deliktů, zpronevěry -- a odsouzen na 25 let. Konzervativní liberál Llosa rovněž tvrdí, že za vlády A. Fujimoriho, na základě jeho příkazů, bylo sterilizováno 300 000 andských žen -- za poslušného mlčení aktivního stoupence Keiko Fujimori, neúprosného a neústupného bojovníka proti používání kondomu, arcibiskupa Juana Luize Ciprianiho.

Fujimori's Forced Sterilization Campaign ZDE

The "Fascist Threat" on Peru's Doorstep ZDE
Peru: Humala Pledges Justice for Sterilisation Victims ZDE
Compulsory sterilization cases in Peru ZDE

K etnocacerismu se však hlásí Ollantův bratr Antauro Humala Tasso, který je autorem knihy "Etnonacionalismo izquierda y globalidad (vision etnocacerista)". Mimochodem rovněž odsouzen na 25 let vězení za ozbrojené povstání proti prezidentovi, kterým tehdy byl Alejandro Celestino Toledo Manrique, letos neúspěšný protikandidát Ollanty. Ollantova strana nemá v Kongresu dostatečné zastoupení, proto se chce s Toledou, který Ollantu v rozhodujícím kole podpořil, dohodnout na spolupráci. Toledo je ekonomem Světové banky a prosazoval volný trh a privatizaci. Komplikované? Další z bratrů, Ulises Humala Tasso, profesor na Universidad Nacional de Ingeniería, byl v roce 2006 Ollantovým prezidentským protikandidátem za stranu Avanza País. V početné rodině se silně zdůrazňují nepochybné hodnoty kultury Inků i předchozích a význam říše Tawantinsuyu, proto také většina dětí Isaaca Humaly a jeho výrazné, rázné manželky Eleny Tasso má jména z historie Inků, Pachacutec, Ima Sumac, Cusi Coyllur, Ollanta, Antauro -- a byly vedeny k vůdčím rolím. Ollanta dal svým třem dětem velmi symbolická jména. Nejstarší, osmiletá dcera se jmenuje Illary, což v kečuánštině znamená Úsvit nebo Svítání. Mladší, šestiletá dcera se jmenuje Nayra, v aymarském jazyce to znamená "Se světlem v tvých očích" a půlroční syn se jmenuje Samin, což v kečuánštině znamená přibližně "Ten kdo přináší mír a pokoj".

Podrobněji: Leftist tide finally reaches PeruZDE

Další "El Comandante"?

"Zoufalé Spojené státy nemohou v Jižní Americe akceptovat Hugo Chaveze, proto se snaží odstranit a zničit Ollantu Humalu."
Isaac Humala v roce 2006

Za cizí peníze

Podle potřeby je a bude nový prezident označován za indigenistu, chavistu, etnocaceristu, lulistu, levicového i pravicového nacionalistu a pravicového i levicového populistu. V pozadí však nepochybně byl, je a bude nezbytný, válkychtivý univerzální padouch Chavez, který spolu s Valterem Pomarem z rudého šera tahá za drátky a financuje souznivé lokální padouchy.

"A recent document uncovered by Chololeaks has shed new light and the relationship between Peruvian Presidential Candidate Ollanta Humala and Venezuela leader Hugo Chavez. The twelve page document shatters many pre-conceived notions that many have about the alleged relationship between Humala and the Venezuelan strongman." ZDE

Zatím se sice jedná pouze o apríl, ale něco podobného se může i v českém tisku vyskytnout nejen jako vtip. V  diskuzích, které rozhodně nejsou aprílová zábava, se objevila vážně míněná tvrzení a varování stejného druhu ZDE.

Stejně tak není aprílovým žertováním tvrzení: Peru's Ollanta Humala: Kicking ass and taking bucks in Castro's Cuba.

A ve světové levičácké ideopolitické centrále se připravuje spiklenecky prezidentské křeslo pro Ollantovu manželku Nadine.

0
Vytisknout
10270

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2011