Vítám film, který spíš podporuje jadernou energii

9. 6. 2011 / Vladimír Wagner

čas čtení 2 minuty

Ve včerejších Britských listech byl ukázán trailer na film "Into Eternity" a byl komentován jako film, který v ČEZKých kinech nikdy neuvidíte. Já jsem ten film viděl a každému jeho zhlédnutí vřele doporučuji. Film poměrně seriozně diskutuje o důvodech stavby trvalého podzemního úložiště jaderného odpadu Olkano v Olkiluoto ve Finsku. A pochopitelně také technické i filosofickými problémy se stavbou tohoto zařízení a jadernou energetikou obecně spojené. Seznamuje diváka, i když už v menší míře, jak bude vypadat a jak se staví toto zařízení.

O tomto úložišti, které je ve vysokém stavu rozestavěnosti, jsem už na Britských listech psal. Jak je popsáno v nedávném článku, tak Finsko velmi efektivně využívá jadernou energetiku a je i po Fukušimě rozhodnuto ji stále intenzivněji využívat.

Díky ní chce vyloučit co nejvíce fosilní paliva a produkci oxidu uhličitého z produkce elektrické energie v této zemi. Film je natočen, aby byl součástí diskuze nejen finské veřejnosti o tom, jak vyřešit problém s jaderným odpadem, který už nebude případně vhodný pro další využití v reaktorech a bude potřeba jej na dlouhou dobu izolovat od životního prostředí. Pochopitelně je film do značné míry umělecký dokument, prezentující hlavně ty otázky, které za nejzávažnější považuje dokumentarista. A reflektuje jeho pohled.

Takže řada otázek i odpovědí není stejná s těmi, které bych za důležité a přesné považoval já či jiný divák. Ale to je přirozené. Film však inspiruje k přemýšlení a diskuzi. Je velmi dobře natočený, s výbornou muzikou a na daném prostoru seriozně a dobře podanými informacemi, které nejsou jednostranné a nutí k zamyšlení. Pokud bych měl něco doporučit firmě ČEZ a hlavně Správě úložišť, která je zodpovědná za přípravu trvalého úložiště u nás, tak by to bylo zakoupení práva k filmu a jeho promítání i v českých kinech. Děkuji moc Britským listům za propagaci tohoto v principu spíše projaderného filmu v České republice. Film totiž není hlavně jednostrannou jednoduchou agitkou.

0
Vytisknout
7496

Diskuse

Obsah vydání | 10. 6. 2011