Na dně, ale ne vyřízení: Postavení 'ztracené generace' ve Španělsku

1. 6. 2011

čas čtení 2 minuty

"Měli se rozhněvat už mnohem dřív, ale byli příliš pohodlní..."

KD│ Španělská stavební krize rozdrtila kariéru Emilia Blanca ve třetí fotbalové divizi. Šestadvacetiletý sportovec kdysi za hru pro městské týmy v jižním Španělsku - všechny sponzorované stavebními firmami - brával 2 000 Euro měsíčně. Avšak v roce 2008, když bublina splaskla, vyschnul i zdroj Blancovy obživy. Poté, co celé měsíce pracoval bezplatně, vrátil se domů k rodičům a přidal se k řadám španělských nezaměstnaných, které čítají už 4,9 miliónu lidí.

Zní to jako začátek smutného, ale obvyklého příběhu, jenže pro mnoho mladých Španělů jako je Blanco není život na podpoře tak zlý. Žil doma rok, než se přistěhoval i s přítelkyní, ale nebylo to nepříjemné. Všichni jeho zaměstnaní přátelé také dosud spí ve svých dětských pokojích. A jeho matka mu pere a platí za jídlo a zábavu. Nepadají žádné nemístné otázky.

"Je to jako žít za své," říká. "Můžu dělat, co chci."

Více než 45% mladých Španělů je bez zaměstnání - to znamená největší úroveň nezaměstnanosti v Evropské unii - ale donedávna si nahlas nestěžovali.

Na španělských ulicích po tři roky vládl mír. Žádné řecké nepokoje. A tak byli politici a odbory překvapeni protesty mladých, které Španělsko zasáhly v květnu v předvečer municipálních a regionálních voleb. Španělská "ztracená generace" v oděvech značky Zara poprvé dostala takový vztek, aby se se svým vrčením zvedla z gauče.

Teď, když se protestující nepřestávají hrnout do improvizovaných stanových městeček na madridském náměstí Puerta del Sol, navzdory rostoucímu tlaku místních podniků a úřadů, otázka nezní, proč jsou rozhněvaní - seznam obsahuje vše od zkorumpovaných politiků až po hypoteční politiku bank - ale proč jim to trvalo tak dlouho. "Měli se rozhněvat už mnohem dřív, ale byli příliš pohodlní," říká Pilar Escariová, psycholožka a členka volební komise, která je spoluautorkou knihy o zvycích mladých Španělů.

Podrobnosti: ZDE

0
Vytisknout
12700

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2011