Prohlášení ČMKOS k dnešní demonstraci:

Přerušujeme jednání o reformách v tripartitě

21. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Klíčové jednání tripartity -- RHSD o důchodové, daňové, zdravotnické a sociální reformě je pro ČMKOS naprostým zklamáním. Projednávání těchto reforem je od samého počátku provázeno neochotou vlády náležitě diskutovat o našich návrzích a zejména nezájmem zvažovat velká rizika a dopady, které vládní reformy občanům způsobí. Dnes se nezájem vlády dosáhnout širšího konsensu plně projevil.

ČMKOS s plnou odpovědností prohlašuje, že vláda v naprostém rozporu se svým prohlášením navrhovanými reformami ještě více prohloubí zadlužení České republiky. Neprojevila minimální schopnost bojovat s korupcí, zabránit rozkrádání peněz z veřejných financí. Reformy si plete se škrtáním a zdražováním.

Vládou navrhovaná důchodová reforma je prospěšná hlavně pro soukromé penzijní fondy se záměrem devalvovat průběžný důchodový systém zavedením tzv. opt-outu. Zvyšování plateb od pacientů, při jakékoliv absenci opatření zamezujících plýtvání existujícími zdroji ve zdravotnictví, je vydáváno za reformu. Nesmyslné rušení zaměstnaneckých benefitů bude mít silně negativní sociální a ekonomické dopady. Vládou je přijato bez důkladné analýzy a diskuse.

Vláda nevzala v úvahu ani jeden ze zásadních návrhů ČMKOS k reformám, vládne systémem po nás potopa a v očích veřejnosti i ČMKOS ztratila odbornou i morální důvěru. Čerstvé politické aféry chce zamést pod koberec, aby mohla rychle uskutečnit své kabinetní reformy v zájmu finančních skupin.

ČMKOS odmítá dělat stafáž asociálním reformám vlády, která prohlubuje zadlužování ČR proto, aby uhájila poslední velké byznysy s důchody a zdravím.

Na protest proti asociálním reformám svolává ČMKOS demonstraci, která se uskuteční 21. května v Praze.

0
Vytisknout
9696

Diskuse

Obsah vydání | 20. 5. 2011