V Kanadě bylo navrženo předat tisíce raket určených k vyřazení z provozu na Ukrajinu

5. 2. 2024

čas čtení 1 minuta
Vůdce Konzervativní strany Kanady Pierre Poilievre předložil návrh na předání neřízených střel CRV7, které plánovaly kanadské úřady zlikvidovat, na Ukrajinu. Uvedl to na schůzi parlamentu minulý pátek 2. února, hlásí CBC.

Rakety by měly být předány Kyjevu "místo toho, aby Kanaďané byli nuceni platit miliony dolarů za vyřazení těchto zbraní z provozu," řekl Poilievre. Ukrajina je bude moci využít k obraně své suverenity, dodal.

Podle mluvčího kanadského ministra obrany vláda země zvažuje možnost přesunu raket do Kyjeva. Zdůraznil však, že je nutné zajistit potřebu těchto zbraní pro Ukrajinu. Zdůraznil také, že proces převodu bude doprovázen bezpečnostní kontrolou při přepravě zbraní.

CRV7 je 70 mm neřízená střela odpalovaná ze vzduchu, kterou Kanada vyrábí od počátku 80. let. V současné době má ministerstvo obrany země více než 83 000 takových raket, ale ne všechny jsou vybaveny hlavicemi.

Od začátku ruské invaze poskytla Kanada Ukrajině vojenskou, humanitární a finanční pomoc v hodnotě více než 7 miliard dolarů.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1693

Diskuse

Obsah vydání | 7. 2. 2024