Gaza: IDF tanky ovládla hraniční přechod v Rafáhu na straně Gazy

7. 5. 2024

čas čtení 6 minut



- Agentura Reuters hovořila s mužem v Rafáhu, který uvedl, že jeho žena a děti byly zabity. Agentuře řekl: „Jsme trpěliví a zůstaneme na této zemi neoblomní. Čekáme na osvobození a tato bitva bude osvobozením, dá-li Bůh.“

Hani Mahmoud, který pro Al Džazíru připravuje reportáž z Rafáhu, napsal, že „situace se s přítomností izraelské armády každou hodinou zhoršuje“.

Dále uvedl: „..:

    Během uplynulé hodiny dorazilo do kuvajtské nemocnice mnoho zraněných. Jsou z okolí přechodu Rafáh a také z oblastí, které byly silně bombardovány při nočních útocích na východní část města.

    Panuje zde chaos, protože lidé nemají příliš důvěry v izraelský narativ. Berou věci do vlastních rukou. Odcházejí do oblastí, o kterých si myslí, že by jim a jejich rodinným příslušníkům mohly poskytnout určité bezpečí, ale uvědomují si, že v celém pásmu Gazy není žádné bezpečné místo.

Vláda Benjamina Netanjahua zakázala Al-Džazíře působit na území Izraele.


Al-Džazíra informuje o četných zraněních, včetně dětí, způsobených izraelskou armádou při ostřelování oblasti v táboře Nuseirat v centrální části Gazy.


Agentury OSN: V důsledku izraelského uzavření hraničních přechodů je Gaza „odříznuta“ od pomoci.

- Mluvčí humanitárního úřadu OSN Jens Laerke na dřívějším tiskovém brífinku v Ženevě uvedl, že Izrael v rámci vojenské operace v Rafáhu uzavřel oba přechody, Rafáh i Kerem Šalom.

„Dvě hlavní tepny pro přísun pomoci do Gazy jsou v současné době ucpané,“ uvedl s tím, že agentury OSN mají uvnitř pásma Gazy velmi nízké zásoby, protože humanitární dodávky jsou ihned spotřebovány.

„Pokud se delší dobu nedostane žádné palivo, bude to velmi účinný způsob, jak humanitární operaci dostat do hrobu,“ dodal podle agentury Reuters.

-Mluvčí Unicefu James Elder poskytl na tiskové konferenci v Ženevě aktuální informace o humanitární krizi pro děti v Rafáhu a širším pásmu Gazy.

Řekl:
    Každé varování. Každý obrázek zabitých a zraněných dětí. Každý srdcervoucí příběh o krveprolití a zoufalství. Každý ohromující údaj o obrovském počtu zabitých dětí a matek. O zničených rodinných domech a nemocnicích. To vše je ignorováno. Naše nejhorší obavy, noční můra Gazy, se zdá být skutečností.

Dále vyjmenoval podle svých slov sedm důvodů, proč Unicef a další humanitární agentury vyzývají k příměří a zabránění pozemnímu útoku na Rafáh, včetně těchto:

    Polovina všech dětí v Gaze se v současné době nachází v Rafáhu.

    Pokud je bezpečnost definována jako „svoboda před bombardováním“ a přístup k „nezávadné vodě, ochraně, potravinám a lékům“, pak v Gaze není nikde bezpečno.

    V Rafáhu připadá pouze jeden záchod na 850 lidí a v oblasti, kterou Izrael označuje za „bezpečnou“ - Al Mawasi - je situace ještě horší.

    V Rafáhu se nachází poslední fungující velká nemocnice v Gaze.

    Vojenský útok na Rafáh „značně zkomplikuje“ poskytování humanitární pomoci

    Lidé jsou vyčerpaní, podvyživení a nemocní

    Mnoho dětí se zdravotním postižením, zdravotním stavem a zraněními se musí znovu stěhovat

Elder na závěr řekl:

    Události uplynulého víkendu v Gaze, pokračující zabíjení dětí, další útoky válčících stran a nyní i příkazy k evakuaci opět ukazují, jak strany tohoto konfliktu nadále naprosto ignorují životy a ochranu civilistů a dětí.

    To se musí změnit a nyní je poslední okamžik, aby se to změnilo. Pomoc musí proudit. Rukojmí musí být osvobozeni. Rafah nesmí být napaden. A děti musí přestat být zabíjeny. Nesčetněkrát jsme prosili, žádali, a činíme tak znovu. Pro děti z Rafáhu potřebujeme příměří hned.

- Emanuel Fabian, vojenský zpravodaj deníku Times of Israel, zveřejnil toto video, které podle něj ukazuje izraelskou jízdu podél hranice mezi Egyptem a Gazou, na níž jsou podle něj „odporně velké vlajky“.


Video zveřejněné izraelskou armádou ukazuje její síly operující na přechodu Rafáh, včetně tanku, který přejíždí přes značku Gazy. Video také ilustruje, že vojáci vztyčili na palestinském území izraelskou vlajku. Přechod Rafáh se nachází na hranici mezi Gazou a Egyptem.

- Izraelský ministr zahraničí Israel Katz prohlásil, že „přesvědčovací práce na politické frontě je stále obtížnější“ a že kdyby Hamás nedržel rukojmí, Izrael by ho již rozdrtil.

V příspěvku v hebrejštině na sociálních sítích Katz označil vůdce Hamásu Jahjá Sinvara za „sadistu“ a řekl, že rukojmí jsou jedinou zbraní, kterou Hamás má.

Napsal: „Vstup IDF do Rafáhu podporuje dva hlavní cíle války: propuštění rukojmích a porážku Hamasu.“

Dodal, že:

    Práce na přesvědčování na politické frontě je stále obtížnější - ale udělám vše pro to, abych splnil úkol a umožnil našim hrdinným vojákům dokončit dílo.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1119

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2024