29. 1. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 1. 2002

Šíří se skandál s firmou Enron i do Británie?

Ve Spojených státech vyšetřují energetického giganta, firmu Enron, která nedávno udělala bankrot, za to, že údajně nepřípustně financemi ovlivňovala politiky. Nyní vychází najevo, že podobnou praxi zřejmě provozovala i ve Velké Británii. Anebo je už v současnosti politika natolik zkorumpována a provázána s řediteli velkých firem, že se s tím nedá nic dělat ? Problémem se v pondělí večer zabýval pořad Newsnight televize BBC.

Aféra s firmou Enron najednou překročila Atlantický oceán a dostala se až do Británie. Britská vláda v defenzívě v pondělí večer zveřejnila podrobný přehled o tom, kdy se kteří její činitelé setkali s pracovníky firmy Enron ve snaze odmítnout obvinění, že firma Enron získala přístup k členům britské vlády tím, že poskytla labouristům peníze.

Ve Spojených státech nyní došlo k senzaci - viceprezident Cheney se bude muset zodpovídat u soudu, ve snaze ubránit své rozhodnutí nevydat dokumenty o svých stycích s firmou Enron. Avšak chapadla Enronu dosahují nyní až do Británie. Ukázalo se, že tato velké texaská olejářská firma věnovala peníze i britské Labouristické straně, údajně proto, aby se jí dostalo v britské vládě slyšení ohledně určitých politických rozhodnutí. Britští konzervativci to nazvali skandálem, v němž se "platilo za přístup k ministrům". Jenže teď vyšlo najevo, že Enron poskytl peníze i britské Konzervativní straně.

V Londýně měla firma Enron celé jedno patro ve Westminsteru, 200 metrů od sídla britské vlády. Je z toho vidět, jak důležité bylo pro firmu Enron mít vliv v politice, tedy jak důležité pro ni bylo mít možnost vyjednávat s politiky a ovlivňovat je. Ve světě, v němž žila firma Enron, mohla rozhodnutí ministrů nejen ovlivnit zisky velkých společností, ale dokonce je i přivést k bankrotu.

Firma Enron potřebovala, aby britské ministerstvo průmyslu a obchodu schválilo to, že Enron v červnu 1999 převzal britskou vodárnu Wessex Water. Podnik Enron také potřeboval, aby britská vláda zrušila svůj zákaz výstavby nových plynových elektráren. Během dvou let byl tento zákaz skutečně zrušen.

"Myslím, že to nutně neukazuje, že byl ten zákaz zrušen v důsledku vlivu firmy Enron," vysvětlil jeden opoziční, liberálnědemokratický poslanec. "Avšak vypadá to strašlivě, a proto je nejvyšší čas, aby byla takováto rozhodnutí přijímána v Británii otevřeně a nikoliv za scénou, kde se do toho plete vliv korporací a jejich peníze, které ovlivňují ministry navzdory tomu, co si přejí britští občané."

Firma Enron vydala nejméně 26 000 liber tím, že sponzorovala různé akce na výročních stranických konferencích. Na výroční labouristické konferenci v Blackpoolu zaplatila firma Enron za alkohol, který ministři vypili před recepcí.

Downing Street nepopírá, že se s činiteli firmy Enron setkala celá řada členů britské vlády. Ve snaze dokázat, že nešlo o nic špinavého, vydali o tom podrobné informace.

Britská vláda popírá, že by měl podnik Enron možnost ovlivňovat rozhodování britské vlády, anebo že mu snad jeho peníze koupily výsadní přístup k ministrům. Jeden činitel ministerstva průmyslu a obchodu vysvětluje:

"Šlo o formulování energetické politiky pro budoucnost, vůbec nešlo o lobbování jednotlivých firem."

"Takže firma Enron vyhodila 30 000 liber jen tak do vzduchu, když je dala Labouristické straně?" zeptal se reportér. Na to ministerský činitel odpověděl: "Jestliže chce nějaký podnik dávat finanční dary politickým stranám, to jeho věc. Ale v žádném případě to neovlivňuje vládní politiku."

Jiní však namítají, že je velmi pochybné, vzniká-li dojem, že malý počet velmi bohatých podnikatelů má možnost věnovat na příslušná místa určité množství peněz a získat tak přístup k ministrům, a tak způsobit změnu v politice vlády, bez ohledu na to, co bylo ve volebním programu, předloženém voličům.

Jenže, zdůraznil televizní reportér, nikdo tyto záležitosti nebude v parlamentě vyšetřovat. Poslanci v současnosti rezignovaně přijímají skutečnost, že hranice mezi politikou a podnikatelskými kruhy jsou mlhavé. Lidé přecházejí z jedné oblasti do druhé. Ředitelé velkých firem mají konzultace s ministry pořád.

Firma Enron se prostě snažila získat vliv v britské vládě dřív, než ho získá někdo jiný, kdo vládnoucí politické straně nedal žádné peníze.

Britská vláda se ale odmítá v této věci omlouvat, konstatovala včera BBC. Ministři zdůrazňují, že by vláda nedělala svou práci pořádně, kdyby vytvářela státní politiku bez konzultací s řediteli velkých firem.

                 
Obsah vydání       29. 1. 2002
29. 1. 2002 RFE, CIA, Charta 77 a staré "tanky" Martin D. Brown
29. 1. 2002 Šíří se skandál s firmou Enron i do Británie?
29. 1. 2002 Jak dva mladíci, posedlí fotbalem, skončili v řetězech v táboře "X" na Kubě
28. 1. 2002 Nový shromažďovací zákon: Předběžná zpráva o mezinárodní ostudě Tomáš  Pecina
29. 1. 2002 Jak se Tony Blair podílí na tajném spiknutí zabránit globálnímu Železnému ovládnout v Británii televizi
28. 1. 2002 Jemná předvolební manipulace od Milana Uhdeho: Ani "intelektuálové", ani "politikové" nemají v normální demokracii přehnaný vliv Jan  Čulík
28. 1. 2002 Jaké léky nám předepisují lékaři - a proč?
8. 1. 2002 Nekvalitní služby podniku Eurotel Jan  Čulík
9. 2. 2002 Podáváme žalobu na Úřad pro ochranu osobních údajů za nezákonné utajování informací Tomáš  Pecina
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů