28. 11. 2001
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 11. 2001

Američané plánují televizi pro muslimský svět

Nová satelitní televizní stanice, financovaná americkou vládou, má být zaměřena na "pozitivní ovlivňování" protiamerické muslimské mládeže, informoval list Guardian. Potíž je, že rozhlasové a televizní stanice, financované americkou vládou, se stávají terčem nátlaku politiků, kteří požadují, aby tato média vládu USA nekritizovala, když je platí.

Spojené státy chtějí financovat satelitní televizní stanici v arabštině, které by se snažila rozptylovat antiamerikanismus v muslimském světě. Jde o tzv. Iniciativu 911: za půl miliardy dolarů by konkurovala tato televizní stanice na Blízkém východě televizi al-Jazeera a byla by zaměřena především na antiamerickou muslimskou mládež.

Projekt chce prosadit demokratický senátor Joe Biden, předseda senátního výboru pro zahraniční vztahy. Nová televizní stanice by se stala novou etapou v propagandistické válce. Spojené státy dosud vysílají do muslimského světa jen rozhlasem, posíleným vysíláním Hlasu Ameriky a novým Rozhlasem Svobodný Afghánistán.

V daleko menší míře plánovala americká vláda vytvořit pro boj proti antiamerikanismu televizní stanici pro muslimský svět už před 11. září, avšak útok na WTC znamenal, že televizní projekt bude nyní daleko rozsáhlejší.

Američtí politikové usuzují, že i obrovská částka 500 milionů dolarů se vyplatí, pokud to zmenší pravděpodobnost dalších útoků na USA, odradí-li to možné rekruty pro organizaci al Qaeda a přesvědčí-li to mladé muslimy, že Spojené státy nejsou proti islámu.

Senátor Biden už věc prohovořil s prezidentem Bushem a obdržel jeho souhlas. Dalším krokem bude schválení zákona, jímž se Iniciativa 911 stane skutečností.

Nová televizní stanice má vysílat 24 hodin denně, bude to analogová televizní stanice, bude vysílat v 26 jazycich a bude zaměřena na asi 40 muslimských zemí po celém světě.

Dosud vysílaly Spojené státy do zahraničí pouze rozhlasem, Hlasem Ameriky a novou Rozhlasovou stanicí Svobodný Afghánistán, která stojí asi 25 milionů dolarů ročně. Hlas Ameriky, který existuje od roku 1941, se stal po 11. září terčem útoků konzervativních politiků za to, že vysílal rozhovory s osobami protiamerického zaměření. Rádio Svobodný Afghánistán bylo vytvořeno podle vzoru Rádia Svobodná Evropa/Svoboda, které bylo založeno za studené války a v nové formě dosud existuje v Praze.

Hlavní potíží takovýchto sdělovacích prostředů je napětí mezi novináři a politiky, kteří si myslí, že pokud za stanici platí americká vláda, novináři by neměli informovat o ničem, co by se dalo interpretovat jako protiamerické. Ve snaze vyřešit tento problém byla v roce 1994 vytvořena Vysílací rada guvernérů (Broadcasting Board of Governors). Předseda této rady Marc Nathanson konstatoval: "Je naší odpovědností sloužit jako 'firewall' (izolace) mezi novináři a politiky, ve Washingtonu i v zahraničí. Důvěryhodnost totiž můžeme získat jen tím že budeme vysílat přesné a spolehlivé informace."

Poznámka JČ: Novinářští elévové z Československa/ČR v české redakci rozhlasové stanice Svobodná Evropa v Mnichově v první polovině devadesátých let svědčili o tom, že navzdory opakovanému tvrzení, že stanice vysílá nezávislé informace, byl zjevný tlak vedení stanice na jednotlivé jazykové reakce nevysílat nic, co by bylo vůči Spojeným státům příliš kritické.

                 
Obsah vydání       28. 11. 2001
28. 11. 2001 Část zmasakrovaných zajatců v Mazar-i-Sharif měla spoutané ruce
28. 11. 2001 Amnesty International naléhavě požaduje vyšetření afghánského masakru
28. 11. 2001 Když nejsi s námi, jsi proti nám   Jirka
27. 11. 2001 Vzpoura zajatců Talibánu krvavě potlačena - všichni jsou mrtví
28. 11. 2001 Konec vzpoury: Přijel tank, vypálil čtyři salvy a pak bylo ticho
28. 11. 2001 Mazar-i-Sharif: Jak Američané zabili ve vězení i zajatce, kteří neměli s rebelií nic společného
28. 11. 2001 Při pádu Kunduzu došlo ke krvavé pomstě
28. 11. 2001 Američané chtějí zaútočit na Irák
28. 11. 2001 Američané plánují televizi pro muslimský svět
28. 11. 2001 Americký generální prokurátor zadržoval bez soudu Izraelce
27. 11. 2001 ÚOOÚ ignoruje zákon o svobodném přístupu k informacím Tomáš  Pecina