7. 8. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 8. 2008

Žurnalistická etika na pranýři

Reakce na článek "Vím, co je to sionismus" čtenáře Bergmanna ohledně rozdílného vnímání blízkovýchodní reality.

Ačkoliv jsem po přečtení posledního elaborátu Pavla Bergmana usoudil, že naň nebudu reagovat, jeho žoviálně pojatá polemika mne pobavila natolik, že jsem své rozhodnutí změnil. Každý žijeme v jiném světě. Pan Bergmann píše, že " i člověk, který "jen" píše o politice musí dodržovat jisté normy: přesně citovat, odkazovat se na rezoluce a zákonné normy tak, jak existují, a přísně rozlišovat mezi tím, co se stalo, a tím, co je pouze jeho názor." U drtivé většiny svých článků uvádím odkazy na ta která tvrzení, parafráze i citace. Netvrdím, že se občas nezmýlím v interpretacích, avšak jádro celého sporu mezi mnou a panem Bergmanem spíš spočívá v naprosto odlišném vnímání dění, které nás obklopuje.

Pan Bergmann naznačuje svoji blízkovýchodní zkušenost, studium potravy tamějších mediálních prostředků či obyčejných lidí žijících v nebezpečně horké zemi a odsuzuje "ideologicky zakotvenou absurditu". Přiznám, že jsem za tuto reflexi přese vše vděčný, jelikož v českém mediálním prostředí neexistuje mnoho autorů, jež by čerpalo z marginálních zdrojů nebo přímo od "pramene". Autor polemiky udává, že zná "aktivisty skupin jako Šalom Achšav, Machsom Watch, dokonce B'celem a že s nimi strávil dost času v debatách." Píše dále, že i tito přes "své podivné názory a dezinterpretace faktů" celkem uznávají, že "jistá fakta existují"."Na rozdíl od Noama Chomského, který s realitou zachází tak svévolně jako Veselý. Proč ho mám tedy číst?"

Tak po pořádku. Proč mne tedy, pane Bergmane, čtete? Noam Chomsky zachází s realitou tak, že většinou cituje oficiální zdroje, establišmentový tisk a média obecně. Uvádí např. svědectví izraelských vojáků konfrontovaných se zločiny, z nichž se zpovídají a snaží se s nimi vyrovnat. Cituje a uvádí zprávy Červeného kříže, lékařů sloužících v Izraelem obleženém Bejrútu v roce 1982, a konečně i informace od panem Bergmannem uvedených organizací. Nehodlám zde pana Chomského bránit. Ti, kteří chtějí reflektovat jeho práci na poli lingvistiky i lidských práv se můžou začíst do publikace, jež byla napsána řadou jeho zarytých odpůrců.

Zdroj: ZDE

Ale i já sám, pane Bergmanne, v článcích na tuto tématiku odkazuji na informace uvedené například organizací B'celem, a to nezřídka. Mám to chápat jako "ideologicky zakotvenou absurditu" nebo práci "nedouka bez základních znalostí"?

Uveďte také konkrétně, prosím, některé "podivné názory a dezinterpretace faktů" aktivistů vámi zmíněných skupin, jinak vaše hloupé obvinění nemá váhu ani zbla.

Podle Bergmanna si mimo jiné "zcela beztrestně otírám boty o Izrael". Ale copak? Chtěl by snad, abych na vlastní kůži zažil mučení izraelské Hlavní bezpečnostní služby, jako je například setrvávání v bolestivých pozicích (shabeh), spánková deprivace, výhružky smrtí, násilné otřesy, které mohou způsobit úmrtí - jak uvádí zpráva publikovaná Amnesty International letos v květnu? Dále je zde uvedeno, že Izrael je jedinou zemí na světě, kde je mučení a špatné zacházení legálně schválené(!). Je toto opět "ideologicky zakotvená absurdita" a práce "nedouka bez základních znalostí"?

Zdroj: ZDE

Bergmann dále v textu uvádí, že: "Izrael...s Íránem neměl tradičně žádné třecí plochy. Bylo to až nové vedení této země, které vedené agresivním radikálním islámem vyhlásilo Izraeli válku -- a to doslova, protože podporuje síly, které mají na svědomí mnoho ozbrojených akcí proti Izraeli a jeho diplomatickým misím ve světě." Myslí tím snad básník, že íránský agresivní radikální islám vyhlásil Izraeli skutečnou válku se vším všudy? O jakých ozbrojených akcích hovoří? Že by o akcích Hizballáhu, který mezi obyvateli regionu získal velkou podporu, když před dvěma lety odolal drtivému útoku Izraele v jižním Libanonu, protože při přeshraniční půtce zajal a usmrtil několik izraelských vojáků? Pokud vím, tak Írán v tomto ani minulém století na žádnou suverénní zemi nezaútočil. Čím autor myslí izraelské "diplomatické mise ve světě". Snad izraelskou podporu rasistického režimu apartheidu v Jihoafrické republice v 70. a 80. letech minulého století? Nebo snad podporu genocidních režimů v Argentině, Salvadoru a Guatemale ve stejné době?

Zdroj ZDE ZDE ZDE ZDE

Abych prý podle Bergmanna odvedl pozornost od íránských výhružek Izraeli, uvedl jsem dva "ujeté výroky z izraelských úst", které byly vysloveně rasistické. Nepopírám, že se v Íránu najdou fanatické hlasy hrozící Izraeli nukleárním armageddonem; jde však o to, jak reálnou váhu tyto hlasy "vlivných kleriků" mají a jaké byly příčiny těchto pohrůžek, vezmeme-li do úvahy konstantní hrozbu Spojených států a Izraele namířenou proti Íránu.

Uvedu jeden příklad "vlivného hlasu" v izraelské politické elitě namířeného na Palestince i Íránce. Avigdor Lieberman působil do února tohoto roku v Olmertově vládě coby vicepremiér a ministr pro strategické hrozby. O tomto člověkovi dříve prohlásil profesor na Hebrejské univerzitě Ze'ev Sternhell, že je to možná nejnebezpečnější politik v Izraeli. Lieberman považuje svrchovaný židovský stát za důležitější než stát demokratický. Coby ministr dopravy vznesl požadavek, aby byli palestinští vězni v izraelských vězeních (cca 10.000 osob -- pozn. autora) včetně žen a dětí utopeni v Mrtvém moři, jak uvedl v listopadu roku 2002 list Haaretz. List Independent ve stejném roce píše o Liebermanově návrhu vojensky obsadit Západní břeh, zničit zdejší vojenskou infrastrukturu a bombardovat komerční centra, banky, benzínové stanice atd. Podotýkám, že tento muž byl svého času druhým nejoblíbenějším izraelským politikem a jeho názory jsou podle některých politologů sdíleny i dalšími vrcholnými činiteli, například samotným Olmertem. Lieberman také podle žurnalisty Jonathana Cooka formoval chór izraelských hrozeb ohledně možného bombardování Íránu, použití jaderné bomby nevyjímaje.

Zdroj: ZDE

Jedeme dál. Bergmann tvrdí, že neexistuje "žádné mezinárodní právo, které by zakazovalo vlastnění jaderných zbraní." To, že Izrael tvrdošíjně odmítá přijmout pracovníky Mezinárodní agentury pro atomovou energii (IAEA), aby podali zprávu o izraelské nukleární výzbroji, přestože není signatářem Smlouvy o nešíření jaderných zbraní (NPT), je zcela nepřípustné. Írán jako signatář NPT s IAEA v minulosti spolupracoval a s výjimkami spolupracuje dodnes. Skutečnost, že Izrael odmítá signovat tuto smlouvu, a je proto vyvázán z jakékoliv zodpovědnosti za své jaderné zbraně, je navýsost alarmující. Ačkoliv je mezinárodní právo vágní termín, zkusme si představit, kdyby Severní Korea a Írán postupovaly stejně jako Izrael. Řeči o tom, že je Izrael demokratickou zemí zde nemohou obstát. Neochvějná tolerance a souhlas Spojených států s budováním izraelského jaderného arzenálu způsobuje tlaky nejen v blízkovýchodním regionu. Tento souhlas mohl hrát svoji úlohu i při proliferaci jaderných zbraní v Indii nebo Pákistánu. Saúdská Arábie coby trvalý spojenec Spojených států měla v roce 2003 zálusk na vlastní nukleární program. Tedy realita, že jeden stát může ignorovat mezinárodní normy a konvence týkající se proliferace jaderných zbraní je v tomto světle neúnosná. Článek 14 rezoluce č. 687 RB OSN z roku 1991 volá po zóně bez jaderných zbraní na Blízkém východě. Proti jsou samozřejmě Spojené státy a Izrael.

Zdroj: ZDE ZDE

Na konec jedna perla pana Bergmanna. Píše o tom, že zkusmo přečetl jeden můj článek o Jižní Americe a shledal tam "stejné množství hloupostí" jako v mých článcích týkajících se Blízkého východu. Jedním dechem ale dodává, že Jižní Amerika není jeho zájmem. Jak tam tedy mohl nalézt "stejné množství hloupostí"?

Pan Bergmann patří mezi zaryté obhájce izraelských zločinů proti lidskosti. Tím jeho veškeré argumentace vadnou na kráse.

                 
Obsah vydání       7. 8. 2008
7. 8. 2008 Británie se musí připravit na globální vzrůst teploty o 4 stupně Celsia
7. 8. 2008 Svodka z veřejně přístupných zdrojů jako memorandum vlády Sněmovně Štěpán  Kotrba
6. 8. 2008 Obnažování moci Ondřej  Slačálek
7. 8. 2008 Medvedev stanovil pravidlá Peter  Stupavský
7. 8. 2008 Taková byla doba Jiří  Jírovec
6. 8. 2008 Komunismus je nepřijatelný Boris  Cvek
7. 8. 2008 Pikantně paradoxní případ Daniela Strože Jan  Čulík
7. 8. 2008 Čínská ekonomika v současné etapě
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek
7. 8. 2008 Citát dne: Kubiceho spolupracovník sebekritický
7. 8. 2008 Ekonomická krize nehrozí Jan  Hošek
7. 8. 2008 Zbláznili jsme se do Obamy...
7. 8. 2008 Definitivně úspěšná reforma zdravotnictví (2012) Wenzel  Lischka
7. 8. 2008 Žurnalistická etika na pranýři Daniel  Veselý
6. 8. 2008 Po červencových manévrech se teď na Kavkaze střílí naostro Karel  Dolejší
5. 8. 2008 Jednotky OSN v Darfuru naléhavě potřebují vrtulníky. ČR je má, ale neposkytla je
6. 8. 2008 Magistrát chce vyhodit Karla Srpa
6. 8. 2008 Co by měl vědět čtenář, než začne věřit Taberyho pohádkám Josef  Brož
6. 8. 2008 Vlast a ruská duše? Deník Právo něljubit! Luděk  Toman
6. 8. 2008 Čínský šok
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Daniel Strož, muž současnosti Vladislav  Černík
6. 8. 2008 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. července 2008
5. 8. 2008 Jak číst texty o WTO Ludmila  Štěrbová
5. 8. 2008 Nězavisimoje vojennoje obozrenie: Ruští generálové jsou nespokojeni s reakcemi politiků na počínání USA a NATO Karel  Dolejší
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
19. 7. 2008 Hospodaření OSBL za červen 2008

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2008 Žurnalistická etika na pranýři Daniel  Veselý
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
24. 7. 2008 Obama: Svět musí zabránit Íránu v získání jaderných zbraní   
24. 7. 2008 Jak je to ve skutečnosti na Blízkém východě   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
18. 7. 2008 Protiizraelská zaujatost a nepřesnosti v Britských listech   
1. 7. 2008 Gaza: Příměří snad zmírní strádání   
9. 6. 2008 Izrael se pokusil zpochybnit výrok svého ministra o nutnosti vojenského úderu proti Íránu   
6. 6. 2008 Izrael očima Jefima Fištejna Daniel  Veselý
30. 5. 2008 Kolektivní vina, jak ji uplatňuje Izrael Štěpán  Steiger
27. 5. 2008 Jimmy Carter: Izrael má 150 jaderných zbraní   
20. 5. 2008 Připomněli jsme Brňanům, že Palestinci jsou lidé Lukáš  Lhoťan
14. 5. 2008 ČR si nepřipomíná 60. výročí arabské tragédie "Nakba" Daniel  Veselý
14. 5. 2008 Vigilie   
7. 5. 2008 Izraeli je šedesát Patrick  Seale