24. 1. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 1. 2008

Můžeme se něčím inspirovat z amerických "primárek"?

Test na prezidenta není zrovna jednoduchý - nikde

Primárky pro prezidentské volby v USA se významně týkají také občanů ČR. Nelze zavírat oči před tím, kolik energie, času a finančních prostředků to v USA stojí, než je inaugurován nový prezident. V ČR je všechno sice mnohem jednodušší, může být ale otázkou, do jaké míry je pak u nás občan spokojen s tím, co mu místo přímé volby nabídnou obě komory Parlamentu ČR tou ústavně předpokládanou nepřímou volbou. Letmo si všimneme svérázné situace před 8. únorem v ČR, ale především se povšechně podíváme, co nám o „řešetu“ výběru kandidátů na prezidenta naznačují uplynulé dva týdny v USA.

Text je také příspěvkem k problematice tzv. „přímé“ volby – že není jednoduchá, má-li být zodpovědná. Tato procedura stojí nemálo obětí, také ze strany zodpovědných voličů.

Atmosféra před prezidentskými volbami v USA a v ČR má jen vzdáleně něco společného. Jako u nás někteří nechtějí V. Klause, v USA mnozí říkají, že kohokoliv, jen ne Bushe. Samozřejmě že Bush má za sebou své druhé funkční období a takto v USA někteří jen chtějí konec „bushovského“ typu politiky. V ČR V. Klaus usiluje o své druhé funkční období. --- Druhé funkční období, je-li ústavně posledním, nenutí už prezidenta ke zvýšené opatrnosti a k případným ohledům, aby si neohrozil druhou kandidaturu; prezident druhého funkčního období je mnohem nezávislejší na politických stranách. Je otázkou, do jaké míry si právě tohle naše politické strany uvědomují, pokud kalkulují s tím, že mohou sázet „na jistotu“. Ve druhém funkčním období NEMOHOU! – Zatím u nás je prezidentská volba „chuťovkou“ pro naše parlamentní strany, neboť přitom si mohou leccos ještě navíc rozehrát pro další parlamentní volby. Neboť mocensky je v ČR závažnější zmocnit se vlády ve státě, nikoli pozice prezidenta republiky.

Samozřejmě že americký ústavní systém počítá se soustředěním výkonné moci v rukou prezidenta, což s sebou nese řadu prostředků, jak dosáhnout jisté optimalizace této volby angažováním maximálního počtu možných voličů už dva roky předem. (Toho u nás ani tzv. přímá volba za stávajících poměrů nemůže dosáhnout, i kdyby měla být někdy ústavně kodifikována. Samotná jednorázová forma ještě nemění výrazně přístup k vlastnímu aktu, ke dlouhodobě vyjadřované angažované starosti o věci veřejné v ČR. Nehledě na nutnost něčím zase tyto případné vyšší prezidentské kompetence – také ústavní cestou – vyvážit.) --- Jediný diskusní „duel“ obou kandidátů na prezidenta ČR nemůže ani teď znamenat dostatečný příliv informací pro vlastní volbu zákonodárcům PS a senátorům; nehledě na to, že bez ohledu na to, co o té diskusi v komentářích přinesou média, za stávající situace a poměrů v té závažné „hře“ nepřehlédnutelně tahají za nitky stranické sekretariáty – bez ohledu na případný apel, že se má hlasovat „podle nejlepšího vědomí a svědomí“.

Pokud se týká USA, i když tam vznikla nepřehlédnutelná averze vůči Bushově politice (a tím také do začátku celého primárkového klání větší rozpaky v republikánském táboře, s jakými hesly se prezentovat), ani demokratům v USA toto vědomí automaticky nestačí k uplatnění jakési papírové převahy nad republikány. Primárky běží fakticky vesměs dvoukolejně; v každém z obou předvolebních táborů se nejdřív má – a musí – vyprofilovat vlastní kandidát pro střetnutí s kandidátem protistrany. Těch původních kandidátů, kteří do tohoto zápasu o popularitu vstoupili, byly málem dvě desítky. Jeden už odstoupil ze soutěže; světově známý republikán Rudy Giulliani zatím ještě do tohoto klání nevstoupil. Někteří z kandidátů hodně vsadili na to, že na sebe musí upozornit hned z počátku, jiní počítají především s nutností získat dostatečné zázemí příznivců především v početně silných státech Unie (jako je třeba Kalifornie). Zřejmě vždycky hodně napovědělo pro další šance uchazečů o tuto funkci únorové hlasování ve 22 státech v jednom dni (letos to bude 5. února). Po 5. únoru by měly být vyhlídky na obou stranách dostatečně napovězeny; takže potenciální špičkoví kandidáti z obou politických stran už by také měli profilovat svá hesla s ohledem na možného protikandidáta, nejen na konkurenci ve vlastní straně.

Je zajímavé, že ty americké „primárky“ ani Evropa nevnímá jenom jako především věc voličů USA. Prezident USA zcela zásadním způsobem ovlivňuje dění v celém světě. Vždyť Spojené státy jsou dosud hegemonem tohoto našeho světa. V ČR veřejnost jako kdyby se zabývala okatě a viditelně jen tím, co reflektují bulvární periodika. --- Samozřejmě že se pak může v evropském tisku stát leccos. Přání bývá otcem myšlenky; pro EU není jedno, kdo bude příštím prezidentem USA. Stalo se dokonce, že renomovaný britský „Independent“ minulou středu ráno ještě měl v titulku se sebedůvěřivým předstihem, že Barack Obama v primárkách z New Hampshire navázal dále svou neuvěřitelnou pouť; ač tam vyhrála Hillary Clintonová. Je opravdu nepřehlédnutelné, jak některá média prezentují senátora Obamu. Obama jako kdyby byl zároveň synem amerického „melting pot“ (tj. „tavicí kádě“, v níž mizí jazyková, kulturní a rasová odlišnost jako vzájemně dělící faktor). Zároveň mnozí i Obama sám hlásají, že jeho případná demokratická kandidatura je příslibem k navození „velké změny“. Také možná bude hrát svou roli, že je nebývale na americké poměry mezi možnými kandidáty na prezidenta poměrně mlád; má teprve 46 let. Také jeho poradci jistě zaznamenali, že ho volí mladí (60 % pod 25 let, 50 % pod 45 let). Naopak Hillary Clintonová stále by mohla zdůrazňovat své osmileté zkušenosti z Bílého domu a nemálo i to, že kandiduje na tuto klíčovou funkci nejen jako nanejvýš kompetentní profesionálka, ale zároveň – poprvé – žena. Varovným signálem zatím je, že ještě v polovině října 2007 v celonárodních anketách získala Clintonová 51 % a Obama jen 21 %, zatímco v polovině ledna je to zatím mezi těmito dvěma kandidáty spíše „nerozhodně“. V Jižní Karolíně je hodně obyvatel tmavé pleti. Tam Clintonová své případné střetnutí s Obamou odepsala. A John Edwards jako „třetí vzadu“ mezi demokraty také má ještě nejedno želízko v ohni; mj. také dík solidní argumentaci, se kterou předstupuje mezi své potenciální voliče.

Pokud jde o republikánský tábor, tam je mnohem nepřehlednější situace. Především na začátku všechny mohlo překvapit stále výraznější skóre předpovědí hned pro ty první primárky v Iowě; pak je vyhrál zprvu ne právě valně zvažovaný Mike Hucabee. Huckabee nejen umí působivě řečnit; kromě toho, že je baptistickým pastorem, je o něm rovněž známo, že neuznává evoluci. Už také jedny primárky vyhrál jak veterán vietnamské války McCain , tak bohatý mormon Romney . proslulý starosta New Yorku v době „11. září“ 2001 Rudy Giulliani ještě do tohoto klání nevstoupil.

Těmito letmými poznámkami jsem – doufám – dostatečně upozornil na to, že není volba jako volba. Ve Spojených státech musí vážný kandidát na prezidenta být rok v přípravě na zásadní boj o tuto funkci, nato být 5 měsíců v plném zápřahu volebního klání od jednoho státu Unie k dalším státům Unie, se snahou všude uspět jako důvěryhodný kandidát. A pak zápolit o kandidaturu na sjezdu vlastní politické strany, a následně uspět v celonárodních volbách proti protikandidátovi konkurenční politické strany (není-li navíc nezávislý kandidát).

Samozřejmě že to stojí hodně peněz, osobní energie, ale i času. Na to my v ČR nemáme ani tradici, ani peníze, ani nervy. Ani zájem by u nás o takovou formu nebyl. Tak co! Taky jsme malá země. Ale volby v USA se nás také proto zvýšenou měrou týkají. Nejen kvůli možné vojenské radarové základně v Brdech.

Komu před prezidentskou volbou přihořívá?ZDE

                 
Obsah vydání       24. 1. 2008
24. 1. 2008 Jak je důležité porozumět psanému textu Darina  Martykánová
24. 1. 2008 Privilegovaní umělci podporující ODS... a pak ti ostatní... Monika  Binke
23. 1. 2008 Otevřený dopis Janu Švejnarovi: Čím se lišíte od Václava Klause? Petr  Schnur
24. 1. 2008 O lučních kobylkách a rovných příležitostech aneb Jak se stát militantní feministkou Michaela  Appeltová
24. 1. 2008 Nerovné šance žen a mužů v Senátu Zdeňka  Petáková
24. 1. 2008 Církve versus Náhrobní kámen Ženského klubu českého Mirek  Vodrážka
24. 1. 2008 Uvnitř automobilu je daleko víc zplodin, než kolik vdechují cyklisté Lukáš  Zádrapa
24. 1. 2008 Topolánek radí: Zadlužte se! Zdeněk  Roubal
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
24. 1. 2008 O čem ví tesknota Jiří  Orten
24. 1. 2008 Přirozenou autoritu vajdů ani Čunek nenahradí... Pavel  Novotný
24. 1. 2008 Co je slušnost? František  Řezáč
24. 1. 2008 Neonacista zavraždil 18-letého mladíka, média zajímá kočka
24. 1. 2008 Kdo by se dnes divil posametovému vývoji...
24. 1. 2008 Kosovo jako příklad Michal  Vimmer
24. 1. 2008 Jak občané, kteří nejsou básníci, přicházejí o iluze Václav  David
24. 1. 2008 Generace, které dostávaly mizerné peníze v mizerném socialistickém hospodářství Boris  Cvek
24. 1. 2008 Děti nového režimu
24. 1. 2008 Můžeme se něčím inspirovat z amerických "primárek"? Miloš  Dokulil
24. 1. 2008 A co Ron Paul?
23. 1. 2008 Klvaňovi došly argumenty - má přehlcenou linku Štěpán  Kotrba
23. 1. 2008 O budoucím českém prezidentovi může rozhodnout i Kosovo Stanislav  Kliment
24. 1. 2008 Smrt za urážku islámu Lukáš  Lhoťan
18. 1. 2008 Případ Kosovo: Výzva k solidaritě s republikou Srbsko
23. 1. 2008 Rezoluce ke Kosovu v Radě Evropy prošla, ale jinak...
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí
24. 1. 2008 Památník písemnictví zůstane i nadále samostatnou institucí
24. 1. 2008 Pár bláznivých automobilistů chce silnice jen pro sebe
24. 1. 2008 Tříbení názorů v Česku bude dlouhé
24. 1. 2008 Oči velkého bratra
23. 1. 2008 NATO musí mít právo použít jaderných zbraní jako první
23. 1. 2008 DOKUMENT: Tachecí: "jestli ten tiskový mluvčí mluví za ministra dopravy..."
23. 1. 2008 Zkušenosti důchodce (nar. 1940)
22. 1. 2008 Britské listy jsme ze svých stránek odstranili, protože jsme je odstranili
4. 1. 2008 Témata Britských listů - nejen pro novoroční poučení
30. 11. 2007 Jací jsme
2. 1. 2008 Hospodaření OSBL za prosinec 2007