28. 11. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 11. 2007

Odmítám odpovědnost muslimů?

Musím konstatovat, že základní bod kritiky ze strany pana Richarda Pragera mne dosti překvapil. Přečetl jsem si svůj článek třikrát opakovaně a opravdu nevím, kde nalezl opodstatnění pro své tvrzení, že se snažím "odmítnout muslimskou odpovědnost za obrázky ženy mučené ve jménu islámu a přehodit odpovědnost na někoho jiného, nejlépe na česká média."

Vcelku nemá smysl na toto obvinění odpovídat. Každý den čtu všechen tištěný tisk (deník Rovnost, Hospodářské noviny, Lidové noviny, MF PLUS, Právo, Týden, Euro apod.) a zatím jsem nikde nenalezl nic jiného než papouškování agenturních zpráv, které se zakládají na agenturních zprávách Saúdskoarabské vládní administrativy.

Musím znovu zopakovat, že jsem jediný pokus o zhodnocení uvedeného případu na oficiálních webech nalezl pouze na stránkách Britských listů.

Což myslím dosti vystižně vykresluje bídu dnešních českých médií, která se spokojují ve většině případu s tím, že zveřejňují agenturní zprávy, byť mnohdy jsou jejich jediným zdrojem instituce nedemokratické. K tomuto tedy směřovala má kritika českých médiií. Pokud v tom někdo vidí převádění zodpovědnosti na česká média, je to jeho názor.

Pokud si pan Prager přečetl článek pořádně, jeho hlavním obsahem bylo poukázání na to, že si saúdskoarabský režim upravuje i ten svůj dosti radikálně-ortodoxní výklad islámu podle svých potřeb. O tom, že je to metoda velice vhodná k demagogickému ovlivňovánií mas svědčí to, že je již na světě další aféra tentokrát ze Súdánu, kde odsoudili cizinku za to, že dala plyšovému medvědovi jméno Mohammed.

Z aktuálních zpráv vyplývá, že ani samotný saúdskoarabský režim nemá v této věci jasno. Podle webu Islamonline.net saúdskoarabský ministr zahraničí označil rozsudek soudu za chybný, ale dosti k smíchu je jeho další věta, že saúdskoarabská justice je nezávislá. Dosti zajímavá je i diskuze čtenářů pod článkem, zatímco někteří muslimové rozsudek obhajují jiní ho kritizují a poukazují na to že není podle islámu.

Poté, co jsem si pročetl několik muslimských internetových diskuzí, musím konstatovat, že tento případ znovu ukázal jak hluboké rozpory leží mezi samotnými muslimy. Zatímco demokraticky orientováni muslimové podobné rozsudky kritizují, ortodoxní a konzervativní muslimové je naopak obhajují. Tato skutečnost je mezi lidmi normální a stejně tak mezi muslimy.

Jisté zamyšlení stoji ale nad tím, že pan Prager vyzývá českou muslimskou komunitu k tomu aby veřejně demonstrovala proti podobným nesmyslům, jako je tento rozsudek. Měl jsem na toto téma diskuzi s Asimem Atassim (místopředseda Islámské nadace v Brně) a Munibem Hasanem (předseda Islámské nadace v Brně, viceprezident Ústředí muslimských obcí) a oba logicky argumentovali, že kdyby představitelé české muslimské komunity měli reagovat na každou podobnou věc, jako je tento nesmyslný rozsudek, nebo něco co diktatury v muslimských zemích ospravedlňují islámem, tak by nedělali nic jiného a neměli by čas ani chodit do svého zaměstnání. A hlavně já píši sám za sebe a ne za muslimskou komunitu, proto nemám potřebu nijak osobně ospravedlňovat chováni nějaké části této komunity.

Pan Prager píše o invazi do Saudské Arábie s cílem ovládnout zdroje ropy. Nevím proč by to měly západní země dělat, když současný saúdskoarabský režim sice veřejně vystupuje jako nezávislý, ale doopravdy je nejtěsnějším spojencem západních vlád a ochotně koná vše, co západní korporace potřebují (a ty levnou ropu nechtějí).

Naopak ten kdo je zde úhlavním nepřítelem západních vlád a obchodních korporací, jsou demokraticky smýšlející obyvatelé Saudské Arábie a celého muslimského světa. Pokud by totiž zvítězili demokraticky smýšlející muslimové, došlo by ke konci vlády a ekonomických zisků mnoha korporací. Stačí si jen zjistit, kolik stovek miliard dolarů platí současné diktatury (i ta v Saudské Arábii) jen za zbraně mnohdy určené k boji proti vlastnímu obyvatelstvu.

Takže, pane Prager, skutečným problémem není česká muslimská komunita a jejich neexistující protest proti chování Saúdské Arábie, ale neochota mnoha západních vlád ukončit podporu diktaturám a hlavně ukončit boj proti demokratickým aktivistům v muslimském světě, kteří svou touhou po demokracii ohrožují zisky sponzorů těchto politických stran.

Vlastně mne tak napadlo, co kdyby došlo k pokusu svolat demonstraci před saúdskoarabskou ambasádu? Zajímalo by mne, kolik z těch latentních kritiku českých muslimů by obětovalo svůj čas k přípravě a účasti na této demonstraci. Jsem ochoten na ni přijet a klidně být i v jejím čele.

Článek na webu islamonline.net ZDE

Diskuze na webu českých muslimek (Diskusní fórum určené pouze ženám) ZDE

                 
Obsah vydání       28. 11. 2007
28. 11. 2007 Abiotická teorie neodpovídá na základní otázky a výzvy zlomu Michal  Brož
28. 11. 2007 Jak se žije v Práglu John  Bok
28. 11. 2007 ČT ve svém zpravodajství manipuluje, ať se nevymlouvá
28. 11. 2007 Další skandál britských labouristů
28. 11. 2007 A proč by muslimové měli protestovat víc než my?
28. 11. 2007 Šaháb: Rakety tisíce a jedné noci Štěpán  Kotrba, Lukáš  Visingr
28. 11. 2007 Čunkistán aneb za vše můžou bolševici Michal  Mašín
28. 11. 2007 Hledám služku pro Topolánka. Zn: Musím na schůzi výboru pro slaďování veřejného a rodinného života. Anna  Čurdová
28. 11. 2007 Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží Milan  Valach
28. 11. 2007 Topolánek, Kalousek, Bursík - neodpovídají
28. 11. 2007 Odmítám odpovědnost muslimů? Lukáš  Lhoťan
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Když se kreativita podřízených střetne s nadřízeným, aneb Proč kaizen funguje lépe v Japonsku než v Německu Uwe  Ladwig
28. 11. 2007 Americký lékař doufá, že vyléčí indonéského "stromového muže"
27. 11. 2007 T. G. Masaryk: Moderní názor na ženu Tomáš Garrigue Masaryk
28. 11. 2007 Tajné a utajené Peter  Nedoroščík
28. 11. 2007 Říjen Bohuslav  Reynek
28. 11. 2007 Citát dne (včerejšího)
27. 11. 2007 Proč neprotestují muslimové? Zdeněk  Wognar
27. 11. 2007 Iniciativa Ne základnám si stěžuje u Rady ČT na manipulativní zpravodajství
27. 11. 2007 ČT: Reportáž o vlivu ruských zpravodajských služeb v České republice považujeme za vyváženou a objektivní
27. 11. 2007 BIS a to, co je v České televizi "příkaz shora" Štěpán  Kotrba
27. 11. 2007 Britské listy mají už 50 tisíc návštěvníků týdně
27. 11. 2007 Proč tady nechci americký radar ... Jana  Ridvanová
27. 11. 2007 Na vrcholku čeho to sedíš, kladný hrdino? Bohumil  Kartous
27. 11. 2007 O klasické absurditě plavek
27. 11. 2007 Krátká vtíravá úvaha Bohumil  Kartous
27. 11. 2007 Dawkins a teismus vs. ateismus Boris  Cvek
26. 11. 2007 Spolehlivý a společný systém mezinárodní raketové obrany je racionální, nikoliv však současné americké řešení
17. 11. 2007 Hospodaření OSBL za říjen 2007