24. 4. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 4. 2006

Pořádek po česku v roce 2006

aneb tichá vzpomínka na jarní úklid

Před časem jsem psal tak trochu o povodních, ale hlavně o evidentních a jasných rizicích a hrozbách, proti kterým jsme od minulých povodní neudělali v zásadě vůbec nic. Byl na to čas, byly kapacity a byly by se našly i peníze. Jenom zájem jaksi scházel. Došlo opět k ohromným škodám. Kdyby se to stalo kdekoliv, v čemkoliv menším než ve státě, tak by okamžitě nastoupila mašinérie orgánů činných v trestním řízení a začalo by se hledat v oblasti porušování povinností při správě cizího majetku, porušování závazných pravidel hospodářského styku, zneužívaní informací tamtéž, zanedbání a bůhví, jak všelijak se ty nejznámější gumové pasáže našeho trestního práva jmenují.

Nejvíce mne ale děsí, s jakým obecným nadšením informují naše média o činnosti orgánů činných v trestním řízení právě na tomto gumovém poli a jak pilně zaměňují hledání viníků s hledáním řešení nebo dokonce s řešením samým. Člověk by řekl, že je to skoro jako na zavolanou nebo dokonce na objednávku, kdyby tak úporně nevěřil v nezávislost sdělovacích prostředků a neochvějnou novinářskou etiku.

Vzpomeňme jenom na to, jak se začalo zuřivě vyšetřovat při minulých povodních, kdo že z vedení hlavního města pustil vodu do pražského metra, než se přišlo k tomu, že by se při procesu mohlo přijít na to, kdo pustil vodu do Prahy a kdo svými idiotskými, ideologicky motivovanými opatřeními udělal z metra jeden velký cedník. A najednou bylo ticho.

Po čtyřech letech se po další, ještě daleko předvídatelnější ohromné škodě raději vyhlásí, že by se na řešení protipovodňových opatření mohlo vykousnout z evropských peněz až 50 miliard a to už je taková vidina vejvaru bokem, že se asi nejeden zadek na veřejné židli snad konečně zvedne. Nejdříve sice začnou potentáti vyhrožovat všem, kterým dříve za tučný bakšiš povolili stavět v záplavových zónách, že je odtamtud vypráskají málem bez náhrady jako nepřátele státu, ale pak jim dojde absurdita jejich vyhrůžek ala "nemyslete si, že za vás budu dělat svoji vlastní práci" a veřejní činitelé se začínají vesele ohlížet po evropských hroznech.

Pokud budou viset vysoko, budou nejen kyselé, ale úsměv zkysne nám všem, kteří budeme mít opět vysoko vodu nebo budeme bydlet na pahorcích ve stanových městečkách. Prostě bude to takový celoroční víceletý pionýrský tábor s ústřední hrou na téma "Kdo za to může...?!" Nepochybně správná odpověď, že my sami, protože jsme si opět zvolili nenažrané chrapouny, kterým víc záleží na vlastním klidu a plné kapse než na cizím neštěstí, nebude v tomto stanovém městečku příliš populární.

Přiznám se, že jsem vždy měl a mám moc rád Miroslava Singera a velice si ho vážím. Ovšem po jeho údajném výroku, že největší hrozbou pro tuto zemi nejsou nesplněné volební sliby, ale naopak ty splněné, musím říci, že ho přímo zbožňuji. A to bez ironie, urážky nebo dokonce pokusu o registraci, vážený pane viceguvernére. Na tak malé ploše tolik pravdy a inspirace, to je koncentrace blížící se hustotě černé díry. Fakt hustý, jak by řekla dnešní mladá generace.

Píšu o tom proto, že sdělovací prostředky jsou plné informací, jak jsou nejrůznějším způsobem stíhány činy v hospodářské sféře, které se i s velkým časovým odstupem zdají někomu nepohodlné nebo vedly podle jeho názoru k současným problémům. A hned je tu trestní oznámení opentlené patřičnou publicitou. Zejména ve zpětném pohledu se zdá být kauzalita kroků vedoucích od minulého kriminalizovaného kroku k aktuálnímu problému zcela zjevná a není tedy vlastně co řešit. Nikdo se nezabývá tím, že podobně osudný může být jakýkoliv předcházející krok v této nebo úplně jiné kauzální linii. Nikdo nezkoumá ani to, jaké informace byly obecně dostupné při takovém rozhodnutí v době, kdy bylo učiněno, a už vůbec nikdo nezkoumá, jaké informace tenkrát mohl mít, měl mít nebo měl ten, kdo rozhodoval. Navíc podání trestního oznámení a vyvolání aktivity orgánů činných v trestním řízení je vydáváno za vyřešení problému.

Někdy je to doslova absurdní, jako třeba v případě evropských odpadků v evropské Libčevsi, které jsou opět bůhví proč vydávány za německo teutonský odpad  na národu českého roli dědičné. Odpad nikdo neodvezl, naopak ho někdo zapálil a vychytrale ho nikdo nehasil, protože hašení by mohlo podle odpovědných papalášů být ještě nebezpečnější než hoření. A to je perla svou brilancí a vypovídací brizancí nikoliv nepodobná bonmotu pana Singera.

Policie obvinila za nadšeného pokřiku médií šest lidí a kupodivu požár kvůli tomu neuhasl, kouř smrdí dál a popel zůstává na svých místech. Tedy nestalo se k odstranění problému vůbec nic, ale má se vytvořit zdání, že jeden Němec ve vazbě je dost dobré řešení a co že by ještě lidi chtěli. Vždyť zatknout Němce, to už je sousto. Málem je to prezentováno jako odveta za Moravské pole.

V jedněch sobotních novinách se dokonce objevil komentář, který vyzýval národ, aby utrousil modlitbičku za policii, protože od ní vzejde prý nakonec onen kýžený rychlý úklid, navíc se prý už nic podobného nebude opakovat a teutoni si dají napříště pokoj, zdrceni železnou pěstí českých holubičích povah... Musím říci, že mi skanula slza při vzpomínkách na organizované předsameťákové jarní úklidy před Prvním májem. Byly zcela jistě zavrženíhodné a zločinné, jak praví litera zákona, ale bylo po nich uklizeno.

Přitom by stačilo si uvědomit, že mít doma pořádek je vždy spíše důsledkem toho, že se doma uklízí než přezkoumávání toho, kdo doma dělá nepořádek. Dokonce ani odhalení viníka a jeho potrestání pořádek nenastolí, pokud ovšem trestem není úklid. Omlouvám se za tuto prostou exkurzi do mých domácích poměrů a prosím všechny, u kterých je to jinak, aby mně pomohli prohlédnout.

Jarní úklid provedou jiní.

                 
Obsah vydání       24. 4. 2006
24. 4. 2006 V Británii nyní půjde v politice o základní svobody
24. 4. 2006 Německý Ústavní soud rozhodl o zajišťování e-mailů
24. 4. 2006 Pýcha moci Přemysl  Janýr
24. 4. 2006 Pohřbeno zaživa Bohumil  Kartous
24. 4. 2006 Je na kohoutech Zbyněk  Hejda
24. 4. 2006 O Španělsku, Lidových novinách a "Lepší mizernej než žádnej" Alex  Koenigsmark
24. 4. 2006 Maďarsko: Pravicoví svazáci prohráli volby Štěpán  Kotrba
24. 4. 2006 Bin Ladin hrozí civilistům
24. 4. 2006 Vy humanisti! Bolševici!
24. 4. 2006 Černobyl stále způsobuje rakovinu u britských dětí
24. 4. 2006 Černobylská lež Mezinárodní atomové agentury Jan  Beránek
24. 4. 2006 Proč Greenpeace lhal o Černobylu? Ivan  Brezina
23. 4. 2006 Březen 2006: rekordní návštěvnost stránek Britských listů
24. 4. 2006 Ženy jsou na nižším stupni vývoje Štefan  Švec
24. 4. 2006 Ty naše volby české... Jakub  Rolčík
24. 4. 2006 Co si to dovolují - brát si naši ropu! Jindřich  Kalous
24. 4. 2006 Jak dochází k učení František  Augusta
24. 4. 2006 Mnohovrstevný hoax Petr  Musílek
24. 4. 2006 Jak Le Pen těží ze sociální krize Simone  Radačičová
24. 4. 2006 Michal Šimek: Jsem rád, že se nemusím omlouvat
24. 4. 2006 Pořádek po česku v roce 2006 Ladislav  Žák
22. 4. 2006 ... либо просто о безопасности... Ladislav  Žák
21. 4. 2006 Another chilling sentence for slander Jan  Čulík
22. 4. 2006 Čeští podvodníci v Glasgow
21. 4. 2006 Blairová si účtovala 330 000 Kč za holiče
21. 4. 2006 Tragédie, po níž došlo poté, co Clintonová v roce 2009 bombardovala Írán
21. 4. 2006 Hořící skládka v Libčevsi je špičkou odpadového ledovce, jehož osud má v ruce Evropská unie Miroslav  Šuta
21. 4. 2006 Evropské dilema: Jaderný Írán a izraelská expanze Lukáš  Veselý
21. 4. 2006 Sex je nejlepší po čtyřicítce?
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 4. 2006 Hospodaření OSBL za únor a březen 2006