30. 5. 2002
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 5. 2002

Byla Bushova cesta do Evropy "historická"?

Američtí činitelé, vysvětlující "význam" Bushovy nejnovější cesty do Evropy, často opakovali, z kolika mnoha úhlů pohledu byla tato cesta prý "historická". Hospodářský deník Financial Times včera Bushovu cestu zhodnotil o něco střízlivěji, citujeme:

Dohoda o snížení počtu jaderných zbraní s Moskvou byla, navzdory jejímu vynášení do nebes, asi méně významná než jednání 19 členských zemí NATO a Ruska v Římě. Spojené státy i Rusko měly vždycky zájem o to omezit své strategické zbraně a ani jedna strana nemusela činit příliš velké ústupky, aby mohlo být dosaženo dohody. A ve smlouvě zůstává mnoho nezodpovězených otázek, jako například co se stane z odstraněnými jadernými hlavicemi a co se bude dělat s taktickými zbraněmi.

Skutečně velký význam má však nový rámec vztahů mezi organizací NATO a Ruskem a Bushova vláda si za to zaslouží podstatnou pochvalu.

Zůstávají však dvě větší pochybnosti - širší vztahy mezi Spojenými státy a Evropou a to, zda je Bushova zahraniční politika unilateralistická či multilateralistická.

I když Bush znovu zdůraznil, že Spojené státy podporují NATO a transatlantickou alianci, jeho návrh, aby se NATO podrobilo reformě a mohlo tak efektivněji bojovat proti terorismu, odmítají skeptikové v Evropě i ve Spojených státech. A vážnější je, že nedošlo k žádnému pokroku v řadě trvajících evropsko-amerických neshod.

Propast mezi Evropou a Amerikou zůstává v případě Iráku a ostatních členů tzv. "osy zla". Bylo pozoruhodné, že i nový Bushův přítel Vladimír Putin v této věci stál pevně v západoevropském táboře a odmítl splnit požadavky Američanů, kteří chtěli, aby Rusko nedodávalo Íránu jadernou technologii.

Co se týče životního prostředí, mezinárodního trestního soudního dvora a sociálněkulturních otázek, jako je dopad globalizace a trest smrti, v těchto otázkách bylo dosaženo dokonce ještě méně dohody, pokud to lze posuzovat podle 75 minutové Bushovy schůzky s francouzským prezidentem Chiracem. Přetrvávají pochybnosti, že je Bush ochoten vážně jednat se spojenci o důležitých otázkách státní politiky.

To, že má Amerika nyní dobré styky s Ruskem, slouží Bushovi a jeho poradcům jako argument, že Spojené státy nejednají unilaterálně. A američtí činitelé také poukazují na pokračující americké angažmá v NATO a zdůrazňují, že i to prý znamená, že se chovají Spojené státy multilaterálně.

Jenže dobré styky Ameriky s Ruskem jsou především důsledkem amerického úsilí přesvědčit Moskvu, aby zrušila dohodu zakazující balistické střely. A kritikové také argumentují, že Spojené státy dále spolupracují s organizací NATO jen proto, že tam jsou dobře schopni prosadit své vlastní zájmy.

Avšak portrét prezidenta Bushe, jak ho nastínili demonstranté po celé Evropě - že je to americký prezident, vnucující svou vůli celému světu - je portrétem extremním, míní FT. Colin Powell na to tento týden odpověděl: "Kdykoliv zastáváme zásadní postoj, budeme se pokoušet ho vysvětlovat svým přátelům a hledat kompromisní řešení. Tam, kde nenalezneme konsensus, zůstanou Spojené státy u svého zásadního postoje."

Takže je to multilateralismus podle toho, jak se Bush rozhodne.

                 
Obsah vydání       30. 5. 2002
30. 5. 2002 Amnesty International o Slovensku: policisté mučili Romy; státní orgány odmítly poskytnout informace o vyšetřování rasistických incidentů
30. 5. 2002 Pim Fortuyn: Že by Holanďané byli nyní extrémní pravičáci? To snad ne... Fabiano  Golgo
29. 5. 2002 Jak mi Patrik Kaizr zkazil Den Země anebo proč jsem přestal kupovat časopis Týden Miroslav  Šuta
30. 5. 2002 Byla Bushova cesta do Evropy "historická"?
30. 5. 2002 Neměli by se ti lidi vyloučit z národa? Jan  Čulík
30. 5. 2002 Je pošetilé zakazovat narkotika
30. 5. 2002 "V americké historii je toho hodně, za co by se Američané měli stydět"
29. 5. 2002 Výroční zpráva Amnesty International o ČR: Úřady nevyšetřily policejní násilí; policie nechrání Romy před rasistickými útoky
29. 5. 2002 "Pane ministře, prosím, neposílejte nás zpět na Slovensko"
29. 5. 2002 Britský ministr vnitra Blunkett odpovídá slovenské školačce: Nemůžeme pustit do země každého
29. 5. 2002 Oběti alkoholové závislosti mají svůj pomník Jan  Paul
14. 5. 2002 Britské listy hledají nové spolupracovníky
12. 6. 2002 Čtení na pokračování - Politika s ručením omezeným Jan  Keller
5. 7. 2002 Páteční čtení na pokračování: Střet civilizací ? - Dominance Západu, nebo dialog světových kultur Oskar  Krejčí, Ivo T. Budil, Bob  Fliedr, Tomáš  Halík, Martin  Hekrdla, Stanislav  Komárek, Miloš  Mendel, Vladimír  Nálevka, Zdeněk  Zbořil
21. 1. 2002 Příspěvky na investigativní práci Britských listů