27. 2. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 2. 2009

"Británie se stává databázovým policejním státem"

Vláda a soudy se v Británii spikli v úsilí postupně zlikvidovat demokratické svobody a proměnit zemi v "databázový" policejní stát. Tak argumentovali řečníci na řadě vyprodaných konferencí, které se v sobotu konaly po celé Británii. Při nich se spojili univerzitní učitelé, politikové, právníci, spisovatelé, novináři a rockové hvězdy. Vydali apel Británii, aby začala hájit svá demokratická práva.

28. 2. 2009

V jakém kapitalismu žijete? Nač si stěžujete? Takhle to zkrátka chodí.

To, že ČNB reaguje na články v FT atd. je v pořádku. Pomůže to? Pochybuji. Výroky centrálních bank jsou téměř vždycky považovány za lež, nebo se alespoň berou se značnou dávkou skepse. Patrně to ještě víc zvýší podezření, že je něco v nepořádku.

Bylo by omylem, kdybyste si myslel, že Jan Čulík nebo já nebo kdokoliv jiný z tzv. emigrantů se snažíme ochcávat ČR a že musíte Čechy před námi bránit. To není pravda. Jediné co se snažíme říct je toto: Bylo by načase, aby si Češi uvědomili, kde v pořadí moci a bohatství na světovém žebříčku stojí a začali podle toho jednat. (To není nic, zač je nutné se stydět. To by ve skutečnosti mohl být první krok ke skutečné prosperitě v ČR.)

Zajímavý, jak zatímco čtenáři BL mi posilaj emails, kde si stěžují, jak všichni podceňujem Čechy a východní Evropu, a jak by všechno bylo dokonalý, nebejt těch hnusnejch ratingovejch agentur a americkejch analytiků, kteří neví o čem mluvěj, tak východoevropští politici, včetně božského Mirka, žebrají v EU o peníze.

"We are facing an unprecedented crisis," Topolanek, 52, said in a pre-summit letter to the EU. ZDE

Jste si jist, že vaši čtenáři skutečně patří mezi inteligentnější část české populace? Protože já jsem včera mluvil s jedním svým studentem, který žije v Praze, a který je zcela prostý člověk, a ten na otázku, jak to vypadá, odpověděl velice stručně: Jirko, je to v prdeli. Každej se zadlužil a teď přicházej o práci. Dle mého soudu, velice slušná analýza, píše Jiří Drašnar.

28. 2. 2009

ŠOK│ Co český premiér nevidí, to jako by neexistovalo. A když už to konečně vidí, už se s tím většinou nedá nic dělat. I tak by se dal popsat dopis předsedy české vlády a v tuto chvíli i Rady EU evropským státníkům na neformální poradu o ekonomické krizi, kterou Topolánek svolal na neděli do Bruselu a které se mají účastnit šéf Evropské komise José Manuel Barrroso, předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering či prezident Evropské centrální banky Jean-Claud Trichet. "Čelíme krizi, která nemá obdoby. Prvotní otřesy na finančních trzích, které byly uvedeny do pohybu nedbalostí některých bank, přerostly ve velkou finanční krizi, jejíž negativní projevy se přelévají do reálné ekonomiky. Současný stav vyžaduje, abychom na nejvyšší úrovni potvrdili svůj závazek postavit se dopadům krize společně a koordinovaně," napsal Topolánek.

Není to tak dlouho, co stejný český premiér "vysílal pozitivní signály", když tvrdil, že žádná ekonomická krize neexistuje. Čestný předseda ODS to tvrdí dodnes. Krize je podle něj jako chřipka. Neléčená trvá týden, léčená sedm dní...

Novinky: Topolánek kvůli krizi svolal do Bruselu státníky z celé EU ZDE

1. 3. 2009

KD│Agentura Reuters informovala o tom, že český premiér Topolánek na tiskové konferenci potvrdil předpokládaný termín návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze. Měl by se zúčastnit společné schůzky s lídry EU věnované řešení ekonomické krize.

Spekulaci ČTK, že "Americký prezident bude v Praze zřejmě také jednat o dalších amerických záměrech s výstavbou protiraketové obrany USA", ovšem zpráva Reuters neobsahuje.

Zdroj: ZDE

28. 2. 2009

KD│Pokles americké ekonomiky se zrychluje - a hrozí podkopat plány Obamovy administrativy na vyvedení země z krize, které počítají s hospodářským růstem v příštích letech, napsal Peter S. Goodman v New York Times.

28. 2. 2009

Po loňských ztrátách dojde k omezení vlivu investičních bankéřů

KD│Server SpiegelOnline informoval, že vedení největšího německého bankovního ústavu Deutsche Bank, který vloni poprvé v poválečné historii skončil ve ztrátě, uvažuje o zrušení anglosaského modelu řízení a návratu k vyváženějšímu německému modelu. Angloamerický model zavedl v minulých letech první výkonný ředitel banky Ackermann, jehož mandát vyprší v květnu 2010.

27. 2. 2009

S výběhem do kurzovních problémů české koruny

Od konce druhé světové války se ustálily již na sedmé desetiletí v OSN a jejich orgánech poměry, které již několik desetiletí neodpovídají skutečnosti. Nejde jenom o rajonizaci na jednotlivé oblasti našeho světa. Nejde jen o způsob, jakým je ještě v 21. století zvažováno, kterým státům by měla být svěřena odpovědnost za bezpečnost ve světě. Ke smůle třeba ČR, SR, ale i Polska nebo Maďarska dosud jako kdyby existovaly státy "za železnou oponou", která poválečnou Evropu dělila na (kapitalistický) Západ a (komunistický) Východ. Přitom přinejmenším terminologie se zvláštně zakonzervovala. Tak, jako kdyby dokonce český životní (a politický) prostor patřil i zeměpisně kamsi na východ! Plně ještě ve stínu Stalinem vytčených sfér supervelmocenského vlivu SSSR v Evropě. Dokonce v tyto dny s nedobrými důsledky ekonomickými...

27. 2. 2009

Miloš Dokulil píše:

Je užitečné maličko se ještě nad něčím zamyslet. Před první světovou válkou byly ve střední Evropě jen DVA státy, Rakousko-Uhersko a Německo. Teprve po druhé světové válce (a zvláště po vzniku "železné opony"!) ovládl Střední Evropu (s výjimkou Rakouska) Sovětský svaz. Když v souvislosti s událostmi po roce 1989 došlo k ústupu Ruska ze Střední Evropy -- nejen znovusjednocením Německa, obnovenou svrchovaností Polska, ale také dokonce vznikem Ukrajiny -- mluvit a psát paušálně dál o jakési "východoevropské" zóně, zahrnující střední Evropu od Aše až kamsi na Balkán (ne-li po Ural?), je nezodpovědné, nepravdivé a dokonce ideově (ne-li také ekonomicky!) škodlivé.

O tom ale nemá cenu zhrzeně psát do česky psaných médií. Jak už jsem psal Patriku Nacherovi, když si ve svém článku stěžoval, že údajně západní ratingové agentury poškozují "dobré jméno české ekonomiky v zahraničí", ať to nepíše do BL, ale do Financial Times (kde by s ním asi vyběhli, protože to, co publikují, mají velmi dobře analyticky prozkoumáno), všichni, kdo jste v ČR v poslední době s nepříjemným překvapením zjistili, že svět považuje Českou republiku převážně za součást "východní Evropy", o tom pište do médií vycházejících v angličtině a přesvědčujte svět, že tomu tak není.

Obávám se, že vás nikdo moc nebude poslouchat. Na komplexy "Středoevropanů" nikdo není zvědavý, nikdo těm drobnostem nerozumí. (To je asi jako když Skot přijede do Londýna a začne tam přesvědčovat Angličany, že Skotové nejsou méněcenný národ, a Angličané na něj čumí, protože nevěděli, že Skoti mají vůči vnějšímu světu jako malý národ komplex méněcennosti.) A kromě toho, bohužel, budu cynický: vy tu svou stížnost nikdo nedokážete napsat gramotnou angličtinou, bohužel, což bude pro příjemce vašich stížností v západní Evropě jen potvrzením, že Česká republika skutečně je ve východní Evropě. :(

Vzájemné postoje Východu a Západu vůči sobě ironizuje výstižně Milan Kundera ZDE

28. 2. 2009

Miloš Dokulil si všiml, že se v jednom článku pro Economist píše o České republice víceméně nepříznivě, spojil to s vývojem kursu koruny a hledá příčinu celého nedorozumění (?). Jako pedagog má sklon domnívat se, že pokud něco skřípe, může za to nedostatek vzdělání, a jako filosof zase cit pro přesnou terminologii. Výsledkem kombinace uvedeného je hypotéza, podle níž snad kádry v redakci Economistu jakož i na burzách trpí špatnou znalostí zeměpisu, což nakonec způsobuje aktuální obtíže české měny. Pokud ale v některých příspěvcích pro Britské listy -- včetně části mých vlastních -- bývá zvykem spíše malinko přestřelit, Dokulilův text je, obávám se, ve znamení opačného extrému: Autor si počíná téměř tak, jako by věřil, že lze běžícího buvola odchytit pinzetou.

27. 2. 2009

Uráží mne nadřazenost někoho, kdo si představuje, že západní Evropa se spojuje s tou střední a východní proto, aby v ní všichni mluvili a psali "gramotně" anglicky. Je to stejná arogantní nadřazenost, která ve finále izolovala bývalé elity světa, mluvící a píšící "gramotně" latinsky či později francouzsky. Kde je jim dnes konec? Proces christianizace "střední" Evropy začali jistí dva soluňští věrozvěsti tím, že zavedli kázání slova božího v jazyce tehdejšího plebsu - staroslověnštině. Místní kníže Rostislav se obával politického a náboženského vlivu německých kmenů, a tak ze země nechal latinsky mluvící kněží vyhnat. Stejný důvod pro existenci provázel Kralickou bibli. Učitel bohemistiky na skotské univerzitě svou "cynickou" poznámkou na adresu Čechů nehovořících anglicky odhalil bezděky už těžko skrývatelné elitářství. Jako by nevěděl, že velmi tvrdý vzkaz arogantní Evropě lze poslat i irsky. Anebo česky. I slabá moc je mocí. Stalo už se v minulosti, že britskou koloniální povýšenost uzemnil vzkaz plebejským jazykem indických sloužících. Swadeši. Nejen výrobky, ale i slova "ze své vlastní země". Opakem tohoto slova je videši. Dnes bychom řekli globalizace. A nebo také cizina. Cizí. Tím, kdo tato dvě slova vyřkl a zahájil tak velmi úspěšnou ekonomickou strategii indické nezávislosti na koloniální Británii, byl Mohandás Karamčand "Máhatma" Gándhí. Indie dosáhla navždy plné suverenity, i když si to Británie dlouho nechtěla přiznat. Je dobré vědět, že na počátku toho všeho byla britská nadřazenost. Je dobré to vědět.

Jan Čulík: ČR ve "východní Evropě": Přesvědčujte Západ, že tomu tak není :) ZDE

Pozn. JČ: Mě fascinuje ve stížnostech, jako je tato od Štěpána Kotrby, ta argumentace, jako bych já osobně zavinil to, že je Česká republika považována za součást východní Evropy, anebo že to, že ten, kdo se na rozdíl od většiny Západoevropanů nedokáže vyjadřovat gramotně písemnou formou angličtiny, podvědomě za součást západní Evropy a globálního světa považován není. Chtěl byl opakovat: Já pouze popisuju, co vidím. Já jsem to prosím nezpůsobil... Proč někomu, kdo se zmíní o něčem, co je zjevné, kladete vinu, jako by tento stav věcí vytvořil? Nechápu. Jak píše Jiří Drašnar: "Američani, ať se vám to líbí nebo ne, si nemusí dělat starosti se schopnosti se vyjadřovat v němčině či francouzštině, protože jsou světová velmoc a protože angličtina je latina moderní doby. Co s tím chcete nadělat?" (Je ovšem pravda, že v Británii se neustále kriticky poukazuje na to, že neznalost cizích jazyků u mladé generace je ekonomicky škodlivá, stejně počet lidí znalých jiných jazyků klesá.)

PS. Bohužel, neznám nikoho v ČR, kdo by dokázal napsat krátký dopis v angličtině bez gramatických a stylistických chyb. To, že někdo rozumí anglicky psanému texu, ještě zdaleka neznamená, že umí napsat bezchybný anglický text. Mám tu spoustu studentů z ČR - platí to i o nich, na rozdíl od studentů stejného věku z jiných zemí světa. Může za to české školství. Za dvacet let od pádu komunismu to mělo vypadat jinak.

PPS. Celé to začalo, když po Schwarzenbergově návštěvě v Moskvě začal český tisk obviňovat Rusy, že "začleňují ČR znovu do východní Evropy, proto potřebujeme americký radar". Poukázal jsem na to, že je to nesmysl, že se Česká republika mezinárodně většinou považuje za součást východní Evropy. Že jediní, kdo to nevědí, jsou Češi. Tím, že skoro nikdo v ČR nedá dohromady normálním jazykem napsaný dopis v angličtině, kdežto např. v Německu se konají už i zasedání správních rad podniků a univerzitní konference (i ty bez zahraniční účasti) v angličtině, se nad nikým nevyvyšuju, konstatuju pouze, kam svět směřuje a co je. Čtenáři mi namítají, že jsou velké části světa, kde se taky nemluví anglicky. Marná sláva. V Glasgow máme studenty ze 100 zemí světa a ti všichni jsou schopni psát seminárky v angličtině. Čeští či polští studenti ne. Přitom mají co říci. Mezinárodně však nejsou slyšet. Kolik českých (literárních) vědců publikuje v angličtině v mezinárodních časopisech? Česká protiradarová kampaň je mezinárodně zcela neviditelná.

Britové nejsou nijak nadřazeni, protože vědí dobře, že jejich země v mezinárodním měřítku neznamená nic. Jen hlupáci se vyvyšují nad lidi z jiných zemí. Neznalost angličtiny je však něco jiného.

1. 3. 2009

KD│Irský premiér Brian Cowen o víkendu oznámil podstatné změny v systému financování politických stran, informuje Aine Kerr v listu Irish Independent. Zjevným cílem tohoto opatření jsou kampaňová uskupení typu euroskeptické Libertas kontroverzního milionáře Declana Ganleyho. V jasné narážce právě na Ganleyho Cowen před spolustraníky z Fianna Fáil prohlásil, že loňské referendum ukázalo, jak může být politický fundraising a systém placení "podryt těmi, kdo transparentnost jen falešně slibují".

28. 2. 2009

PRO TY, KDO ROZUMÍ ANGLICKY:

JČ│ Při příležitosti příchodu nového amerického prezidenta do funkce vysílá rozhlas BBC rozsáhlý dokumentární seriál o historii Spojených států. Obsahuje pozoruhodné, v podstatě neznámé informace. Včera večer jsem poslouchal nesmírně zajímavé epizody od hospodářské krize r. 1929 až do druhé světové války. (Věděli jste například, že americký prezident Roosevelt měl dolní část těla ochrnutou v důsledku obrny a nedokázal se ani obléci, ani dojít si sám na záchod?) Pořad uvádí David Reynolds, profesor mezinárodní historie na Cambridge University. Doporučujeme! Poslechtěte si to ZDE

(Proč si Český rozhlas nevyjedná převzetí takovýchto pořadů?)

28. 2. 2009

Největší soukromá tuzemská lesnická a dřevařská firma a mateřská firma dosud největšího soukromý lesnicko-dřevařského holdingu ve střední a východní Evropě požádala soud o tříměsíční ochranu před věřiteli. Stalo se tak poté, co s CE Wood Krajský soud v Brně zahájil insolvenční proces na návrh státního podniku Lesy ČR. Těm dluží CE Wood 156 milionů korun a za jeho další věřitele označily společnost Opavská lesní a státní podnik Vojenské lesy a statky.

28. 2. 2009

Vysvětlili snad Nietzschův výrok "Můj génius je v mém chřípí?"

Nová studie zveřejněná v časopise Science tvrdí, že když jsou lidé znechuceni chováním, které považují za nemorální, jejich reakce je identická, jako v případě evolučně starších forem odporu proti nepříjemným chutím a pachům.

28. 2. 2009

Ten spor o označení pozice naší republiky na východě či ve středu Evropy mi připomíná jednu Haškovu povídku, kde se jistá dáma při hledání místa úlevy obávala použít pojmu záchod a hledala vhodnější, "slušnější" výraz, až nakonec ten záchod už nepotřebovala...

Někdo se bojí říci, že ČR je na východě, podobně jako se bojí použít slova socialismus nebo třeba kulturní politika, i když by jí bylo potřeba jako soli, což uznal na čtvrteční besedě Masarykovy dělnické akademie v parlamentě i sám doktor Milan Knížák.

28. 2. 2009

Divím se, co jsem zas informací, že je ČR běžně považována za součást východní Evropy, vyvolal. Bylo by možná docela dobré, kdyby se Češi nestarali pořád o to, co si o nich kdo myslí a zda jsou po světě známí, vždyť je to úplně jedno. Naprosto přece nezáleží na tom, že si o nich třeba nikdo moc nemyslí, protože o nich neví, a že lidé považují ČR za součást východní Evropy. Vždyť je to jedno.

Čeští studenti mi vykládali, jak při příjezdu do Londýna, kde pracovali jako au pair, jim ukazovala zaměstnavatelka černoška, jak se splachuje záchod; jiným zase místní lidé vysvětlovali: "Tohle je supermarket!" :) Pitomost nezná mezí nikde.

Zakomplexovanost je zbytečná. Nemusíme se poměřovat tím, co si o nás kdo myslí. Včera mi povídala americká historička Mary Heimannová, že jí jde už docela hodně na nervy, když lidé tvrdí, že žijí "v srdci Evropy". Vyrostla v Belgii a tam to slyšela každý druhý den. Pak žila v Praze, kde jí to tvrdili zase Češi. Totéž tvrdí - že jsou přesně v "srdci Evropy" - lidé v pobaltských zemích... :)

Horší je ta neznalost angličtiny, jíž se ČR vyčleňuje z mezinárodního diskursu. Vím, o čem mluvím. To se ve školství nemělo zanedbat a i když je to dávno s křížkem po funuse, jednou z nejdůležitějších věcí by mělo být, aby vzdělaní mladí Češi dokázali psát a argumentovat téměř rodilou (near native) angličtinou jako většina ostatních vzdělaných mladých lidí v Evropě a vlastně kdekoliv na světě.

28. 2. 2009

Na diskusi pánů Čulika a Kotrby - Čechy a východní Evropa - mne těší, že se zase projevilo to, čeho si na BL nejvíce cením - uveřejňují se názory ze všech směrů, i když si jsou diametrálně odlišné. Přidám-li k tomu příspěvek pana Dolejšiho o Bergsonovi a velice vtipnou a trefnou črtu pana Řezáče o české realitě (s něčím takovým se setkáváme na každém kroku a působí to zejmena silně, když se člověk vrátí domů po návštěvě ciziny - jeden z nejdrastičtějších zážitků je příjezd na nádraží Holešovice), shledal jsem celou tu diskuzi jako velmi dobrou, píše Peter Škoda.

Pokud se tyka dané tématiky, uznávám názor páně Kotrby zhruba v tom smyslu, že jsme Češi a nemáme se za co stydět a je nutno se prezentovat se vší hrdostí.

27. 2. 2009

Bývalý šéf dramaticky prodělávající britské banky:

◄ Sir Fred Goodwin - foto Reuters

Ve čtvrtek bylo v Británii oznámeno, že Royal Bank of Scotland zaznamenala v roce 2008 rekordní ztráty v dějinách bankovnictví, totiž 24 miliard liber. Banka bude muset být z 95 procent znárodněna a britská vláda do ní musí vložit dalších 25,5 miliard liber; zároveň je nucena garantovat toxické investice, shromážděné v této bance, až do výše přibližně 300 miliard liber.

Generálním ředitelem banky byl až do loňského podzimu, kdy krize v bance vyšla najevo, Sir Fred Goodwin. Jeho roční plat ředitele banky byl 4 miliony liber ročně. Po částečném znárodnění Royal Bank of Scotland loni na podzim byl Goodwin nucen odejít do důchodu. Správní rada banky mu za to, že ji přivedl k téměř úplnému bankrotu, odklepla roční penzi ve výši 693 000 liber.

27. 2. 2009

Británie:

Británie předala dva Pákistánce Spojeným státům. Američané je odvezli do věznice v Aghánistánu. Přiznal to v parlamentě po celém roce popírání této skutečnosti britský ministr obrany John Hutton.

Ministr Hutton se přitom omluvil poslancům, že jim vláda dosud poskytovala v této věci chybné informace. Britské speciální jednotky předaly obě osoby podezřívané z terorismu Spojeným státům v Iráku v únoru 2004. Britové oba muže zajali nedaleko britské okupační zóny v jihovýchodním Iráku.

27. 2. 2009

Prezident Barack Obama ve čtvrtek zahájil dosud největší přerozdělování bohatství od bohatých k chudým v americké historii, když zveřejnil svůj první rozpočet v hodnotě 3,5 bilionu dolarů. U Republikánů to vyvolalo obavy, že je možné, že Obama bude dosud nejlevicovějším americkým prezidentem. Navrhuje v příštích 10 letech daně v celkové hodnotě 1 bilionu dolarů.

27. 2. 2009

KD│Obamovi se patrně nepodaří vytvořit dostatek pracovních míst na to, aby opravdu překonal současnou krizi, protože je příliš závislý na zastaralých představách svých poradců, lobbyistických skupinách a politické korektnosti, argumentuje v rozsáhlém eseji pro magazín The Nation ekonom James S. Henry.

27. 2. 2009
John Michael Greer

KD│ Otázky, které dostávám po svých prezentacích, bývají stejně předvídatelné jako výmluvy politiků. Vždy si je někdo jistý, že jsem neslyšel o nějakém energetickém zdroji, o němž je přesvědčen, že světu umožní donekonečna využívat exponenciálně rostoucí množství energie. Vždy je tam někdo kdo věří, že evoluční skok či nějaký jiný deus ex machina nám umožní vyhnout se důsledkům našich špatných rozhodnutí. A pokaždé si někdo myslí, že hovořím o útěku do horské chaty se zásobou munice a konzervovaných fazolí. Všichni dostanou jasné odpovědi s detailními důvody pro mé přesvědčení, že jde o sebeklam. Pak jsou tu lidé, kteří chtějí vědět, jak si poradit s budoucími výzvami, a těm se snažím dát nejlepší možnou radu.

A nakonec, vždycky je tam někdo, kdo chce vědět, jaké investiční strategie doporučuji. Dnes to bývá zpravidla někdo stříbrovlasý, dobře oblečený a ustaraný. Přál bych si, abych měl jasnou odpověď, anebo nějakou dobrou radu. Ale nemám, protože otázka sama zahrnuje osudově pomýlená očekávání, které se se samou podstatou bohatství míjejí. Taková otázka je stejně nezodpověditelná jako dotaz, jak postavit perpetuum mobile.

27. 2. 2009

V sobotu dne 28. února 2009 v 15:00 hodin se na Hradčanském náměstí před hlavní branou Pražského hradu uskuteční happening požadující odvolatelnost prezidenta, Klause zejména. Protože pro to neexistují prostředky ústavní, chceme v akademické rovině vyzkoušet i možnost defenestrace. Povinná úcta k hlavě státu nedovoluje části občanů, aby si připustili, že Klaus je pro republiku přítěží, a aby žádali po volených zástupcích řešení.

Chceme veřejnosti připomenout, že nikdo není nedotknutelný, a přestože se podle ústavy prezident nezodpovídá nikomu, musí skládat účty občanům. Akce vznikla na občanském základě a nejsme spo(ko)jeni s žádnou politickou stranou. Chceme politické reprezentaci také připomenout opakované a nikdy nesplněné sliby přímé volby prezidenta. Považujeme je za opíjení občanů rohlíkem. Tato situace bude symbolizována rozdáním makových rohlíků napuštěných rumem účastníkům happeningu.

Bližší informace ZDE

26. 2. 2009

Je pravda, že spousta domácností, jako lékaři, advokáti... prostě ti, co mají větší příjmy, platí za výpomoc v domácnosti. Běžně je to kolem 300 euro za měsíc. Ovšem .... není to práce na černo, píše z Německa, Olga Kotacká, která tak zpochybňuje studii Institutu pro německé hospodářství, ale hlášená, zaměstnavatel musí zaplatit nemocenskou a také odvod na důchod.

27. 2. 2009

V Německu je přísně:

Negramotní cudzinci nemajú právo na získanie nemeckého občianstva. Rozhodol o tom vo čtvrtok nemecký súd. Rozhodnutie sa týka prípadu tureckého občana, ktorý v Nemecku žil ostatných 20 rokov. Mužovi, narodenému v roku 1970, Nemecko v roku 1993 udelilo azyl. Nevie čítať ani písať. ... Aby sa jedinec mohol politicky a spoločensky integrovať, musí byť schopný sledovať médiá a komunikovať s rodenými Nemcami, uviedol súd ďalej vo verdikte.

podrobnosti SME ZDE

27. 2. 2009

Takže za naše problémy můžou Vietnamci, "účka" a jinej kriminální póvl. V době rozkvětu růstu Růstu se hodil, ale teď ať odtáhne zpátky domů než bude zle. Neziskovky jsou placený buď od Sorose a jemu podobných mecenášů, nadnárodních firem nebo rovnou z CIA. K první tezi no comment, snad jen poznámku že Vietnamci nejsou špatní zelináři a škoda jen, že u nás není početnější komunita např. Indů, protože jejich krámky na západě jsou ještě barevnější, kvalitnější a levnější. Rád bych se ale zastavil u teze druhé, píše Michal Just.

27. 2. 2009

Ale ignorování reality kvůli ideologickým předsudkům také ne. Nemluvit o problému nezlikviduje problém. Ten problém roste pod tlakem lhostejnosti neregulovaného globalistického ekonomického ultraliberalismu a multikulturního hodnotového komunismu. Skrytě, ale o to víc výbušně. Ten problém roste pod pokličkou neschopné či všehoschopné policie a soudů. Pokud nechcete "Le Peny" v české vládě či na hejtmanstvích jako NPD v Německu, tak se sakra proberte a uvažujete neemocionálně, a klidně i machiavellisticky. Víte, kolik sviňáren se "demokraticky" udělalo jen proto, aby se zlikvidoval Sládek?

Podle Hany Malé z tiskového odboru českého ministerstva vnitra se problému věnují i čeští experti už od loňského podzimu. První analýza byla předložena vládě v prosinci.

Aktuálně: Krize míchá nebezpečný koktejl, přibude vražd a zločinů ZDE

26. 2. 2009

KD│Dvě velké exportní ekonomiky, čínská a německá, se v současné hospodářské krizi navzájem podrží. Čínský ministr obchodu Chen Deming ve středu v Berlíně s resortním kolegou Karlem-Theodorem zu Guttenberg podepsal smlouvy o miliardových zakázkách pro německý průmysl, informoval server Deutsche Welle.

Čína v současnosti využívá své ohromné devizové rezervy také k nákupu celých zahraničních firem.

27. 2. 2009

Vyšetřování, které prováděla společnost BBC, zjistilo, že až 70 procent studentů z Evropské unie, kteří studovali v Anglii (kde v současnosti platí školné až 3000 liber ročně) nesplácí půjčky, které jim pro zaplacení školného poskytla britská státní úvěrová instituce. Z údajů, které BBC získala ze Student Loans Company, vyplývá, že britské úřady přijdou o veškeré informace o evropských studentech, kteří vystudovali v Anglii, jakmile po ukončení studia zemi opustí.

27. 2. 2009

Snad nejen v době krize by u nás textilní výroba mohla znamenat pracovní příležitosti pro textilky, švadleny, módní návrhářství, výzkum a školství spojený s textilem, nakonec i zemědělství textilních plodin. Levný brak vyrobený všelijak a dovezený přes půl planety z Číny by mohly nahradit kvalitní textilie a zaměstnat tak řadu nejen bývalých textiláků u nás.

26. 2. 2009

Milujete dotyk generála Wesleyho Clarka, pokud jste to dosud nevěděli. Na výročí "Vítězného února" o tom prosím pro UPI napsal Marc S. Ellenbogen. My všichni Češi milujeme dotyk velkého, neobyčejného a tolik lidského válečného hrdiny Wesleyho Clarka, v nějž věříme stejně neochvějně, jako naši předkové v generalissima Stalina. Cililink.

26. 2. 2009

Poznámka k článku Patrika Nachera Ratingové agentury -- spoluviník, co dál kibicuje"

Ačkoliv Patrik Nacher má zcela pravdu v tom, že ratingové agentury se v poslední době vskutku příliš nepředvedly, spíš naopak, jeho stížnosti na hodnocení ČR nejsou opodstatněné. Západní rating agentury, ekonomové a odborníci na finance si jsou plně vědomi, že Česká republika má relativně zdravý bankovní systém, ve srovnání třeba s Litvou, Maďarskem nebo Rumunskem. Důvod proč snižují rating celého regionu a proč se domnívají, že i ČR je nebezpečně zranitelná, je strach z tzv. domino efektu. Možná, že je to strach přehnaný, ale nejedná se o žádné spiknutí nebo lenost, pouze o kontrolu rizika. A v době, v které žijeme, touha riskovat (risk appetite ) značně poklesla.

26. 2. 2009

Ve středu 18. února 2009 dorazily po deváté hodině dopolední do Bruselu tři autobusy z České republiky. Po dvanáctihodinové noční jízdě z nich vystoupilo na náměstí u evropského parlamentu na 130 účastníků - několik desítek starostů, aktivisté hnutí Nenásilí a kampaně Evropa pro mír - a brdští občané. Na místě se setkali s dalšími aktivisty a zástupci mezinárodních organizací z mnoha evropských zemí.

27. 2. 2009

KD│Polsko více zajímá slíbená americká posádka s raketami Patriot a bezpečnostní spolupráce s USA než protiraketový systém, který může Obamova administrativa zrušit. S odvoláním na polské zdroje včetně ministra zahraničí Sikorského to pro agenturu Bloomberg napsala Viola Gienger.

26. 2. 2009

V sobotu 7. března v 18 hod. bude v basilice sv.Markéty v Břevnovském klášteře celebrována zádušní mše za Karla Kryla (15. výročí úmrtí). Po mši, ve 20,30 hod.,proběhne U Kaštanu koncert Krylových písní v podání skupiny Missa - Karel Kryl revival. Jejich nové CD pokřtí Dana Němcová, píše Martin Štumpf.

Prosím čtenáře BL o rozšíření této informace a Britským listům děkuji, že jako jediné médium informaci o mši vždy ochotně zveřejní. Tištěné deníky odmítají noticku toho typu otisknout, případně nás odkazují na placenou inzerci; ne, že bychom na ni neměli, ale připadá nám to v tomto případě trochu divné.

S jistým údivem jsem také zaznamenal, že mladá redaktorka celostátního deníku nemá vůbec ponětí, kdo to Karel Kryl byl.

26. 2. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Omlouvám se, že vám to píšu jako Němec, ale nejen Turci, ale i Vietnamci jsou lidi a ani jeden lotr, ani tisíce lotrů z nich neudělají etnikum lotrů. Nynější krize užitečně objasňuje myšlení lidí, někdy jde jen o nepřesnosti při vyjadřování. V to alespoň doufám...

25. 2. 2009

Klíč k vyjádření ministra Lavrova o východní Evropě je třeba hledat v systému OSN - nikoli ve statistikách, ani v geografii, ale v politické praxi OSN. V té OSN rozeznává pět ("politickogeografických") regionů, podle nichž se diplomaté na půdě OSN scházejí a domlouvají, např. při volbě deseti nestálých členů Rady bezpečnosti.

26. 2. 2009

Diskuze o tom, jak řešit dnešní světovou krizi se dá v teoretické rovině označit jako střet zastánců volného trhu a zastánců silnějšího státu a regulace. Jedni si myslí, že člověk není natolik chytrý, aby mohl úspěšně regulovat a volný trh vnímají jako působení sil, které fungují nejlépe, když je v plné síle své přirozenosti tedy bez regulace. Druzí si zase myslí, že člověk není natolik chytrý, aby společnost bez regulace směřovala ku prospěchu celé společnosti. V období krize je společnost více nakloněna razantnějším změnám a tak se můžeme dočkat významných změn. Stejně jako ve většině případů je pravděpodobné, že zvítězí zlatá střední cesta. Dnes je regulace vnímána skoro jako kacířská myšlenka, ale jedná se přeci o přirozenou věc. Regulujeme, abychom se vyhnuli riziku. Tak se chováme i v běžném životě.

26. 2. 2009

S překvapením zjišťuji, že Štěpán Kotrba, jehož názory jsou mi většinou sympatické, se uchyluje k argumentům, které jsou z hlediska řekněme levicového paradigmatu přinejmenším velmi nestandardní (a naopak velmi standardní z hlediska pravicové ideologie).

Jde např. o jeho několikrát opakované tvrzení, že odbory se starají jen o své členy a nic dalšího je nezajímá. Pracuji už docela dlouho pro ČMKOS a mohu odpovědně prohlásit, že ve svých stanoviscích k různým materiálům a zákonným úpravám se vždy snažíme brát v úvahu zájmy nejen organizovaných odborářů, ale i dalších lidí v podobném postavení (koneckonců odborová organizovanost u nás není zase až tak vysoká) včetně např. důchodců, zdravotně postižených, ale i cizinců na českém trhu práce.

26. 2. 2009

A proč nepracují jejich zaměstnanci zadarmo a "parazitují" na státu?

Nemohu se nevrátit k urážlivým zmínkám Štěpána Kotrby o "parazitujících" neziskovkách a textu Lukáše Neterdy ("Za své"), protože jsou dokladem předsudečné neznalosti toho, jak dnes české neziskové organizace působící v sociální oblasti vůbec fungují.

26. 2. 2009

Po přečtení článku Ladislava Žáka se mi vybavila příhoda, kterou kdysi vyprávěl jeden z mých učitelů aikida.

Student aikida měl pocit, že se na tréninku neučí pořádně prát. Šel tedy za svým učitelem a říká, "Sensei, já se chci naučit prát. Jak se naučím prát?" A Sensei říká, "To je jednoduchý. Běž do nějaký opravdu olezlý pivnice. Vyber si toho největšího a nejnebezpečnějšího chlapa, kterýho tam je a plivni mu do piva. Až se vrátíš z nemocnice, udělej to znova. A dělej to tak dlouho, až jednoho dne, když vstoupíš do pivnice, se všichni zvednou a odejdou. A to je okamžik kdy můžeš říct, že seš rváč."

25. 2. 2009

Ačkoli je tento článek příspěvkem do diskuze, která se v Britských listech vede o tom, zda na úkor druhých můžeme pomoci sobě samým, věnuji ho 61. výročí dnes již dvacet let neplatného Vítězného února. Ačkoli sám ve svém životním názoru nevycházím z materialistického marxismu, chtěl bych ho věnovat těm, kteří z něj vyšli a dopracovali se podstaty lidství: Čím víc dám, tím víc dostanu. Už proto, že v jistý sychravý den před mnoha lety se kromě jiných světodějných událostí sešli v jednom malém bytě dva marxisté: František Drtikol a Egon Bondy, mezi nimiž proběhl následující dialog:

Bondy: Mistře, jsem marxista.

Drtikol: To je dobře, jdi v tom ale do hloubky. Míst, z nichž se dá kopat směrem k podstatě, je nekonečně. Podstata je jen jedna...

31. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V lednu 2009 přispělo celkem 187 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 243.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 114 952. 65 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,816.91 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2009 O krizi chápání   
1. 3. 2009 Potvrzeno: Obama přijede do Prahy 5. dubna   
28. 2. 2009 O Bergsonovi, velbloudech a přeceňování zeměpisu Karel  Dolejší
28. 2. 2009 Psychologové hledají evoluční kořeny morálního znechucení Karel  Dolejší
28. 2. 2009 Mimořádně velký pokles ohrožuje Obamovy plány na oživení ekonomiky   
28. 2. 2009 Deutsche Bank zvažuje ústup od angloamerického modelu řízení   
27. 2. 2009 Svou penzi ve výši 693 000 liber ročně si nechám   
27. 2. 2009 Langeroidní řešení třeba opravdu nikam nevede... Štěpán  Kotrba
27. 2. 2009 Obamův záchranný plán prý v ekonomické krizi neobstojí   
27. 2. 2009 Investorská iluze John Michael Greer

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2009 Potvrzeno: Obama přijede do Prahy 5. dubna   
28. 2. 2009 Mimořádně velký pokles ohrožuje Obamovy plány na oživení ekonomiky   
27. 2. 2009 Republikáni kritizují obrovský Obamův rozpočet - v hodnotě 3,5 bilionu dolarů   
27. 2. 2009 Obamův záchranný plán prý v ekonomické krizi neobstojí   
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
17. 2. 2009 Letecká kinetická protiraketová obrana   
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Ukrajina se žene do propasti   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
21. 1. 2009 Plynová krize a slabost Ruska Pavel  Urban
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2009 Etnická čistka pracovního trhu aneb Při loupání cibule Karel  Dolejší
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Boj proti terorismu "znamená konec soukromí"   
28. 1. 2009 Chcete opravdu poskytnout svá data společnosti Google? Jan  Molič
28. 1. 2009 Ochrana osobních údajů -- není co slavit   
19. 1. 2009 Vláda zbrkle přijala návrh zákona o registrech, který může ohrozit občany   
31. 12. 2008 Moc Velkého bratra má výrazně posílit   
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti vetoval zveřejnění vládních záznamů o rozhodnutí zaútočit na Irák   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
18. 2. 2009 CIA tajně používá vojenskou základnu v Pákistánu   
16. 2. 2009 Irák: Vysocí američtí vojáci vyšetřováni kvůli ztrátě miliard dolarů na rekonstrukci   
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek   
12. 2. 2009 Rusko chce "pomáhat" Spojeným státům v Afghánistánu   
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   
6. 2. 2009 Anketa v ČSSD: co s Afghánistánem? Jiří  Beránek
5. 2. 2009 Afghánistán potřebuje mír, ne české žoldáky Oskar  Krejčí

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod   
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek

Školství RSS 2.0      Historie >
27. 2. 2009 70 procent evropských absolventů anglických vysokých škol nesplácí půjčky na školné :) Jan  Čulík
19. 2. 2009 Zavést školné v ČR? Rozhodně ne!   
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík
6. 2. 2009 Školství potřebuje občanskou aktivitu Miloslav  Štěrba
5. 2. 2009 Vláda ignoruje protesty univerzit, jejich zástupci nevědí, co si počít Tomáš  Koloc
5. 2. 2009 Komu slouží Česká školní inspekce?   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2009 Potvrzeno: Obama přijede do Prahy 5. dubna   
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Záskok za česká média -- aneb informace o jednání v Bruselu Jan  Neoral
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
17. 2. 2009 Letecká kinetická protiraketová obrana   
16. 2. 2009 Zjevení na sjezdu ČSSD   
16. 2. 2009 Starostové jedou do Bruselu   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus
15. 10. 2008 Milan Kundera a tragédie Střední Evropy Karel  Dolejší
14. 10. 2008 Jak to, že se nic nestalo té paní Militké?   
14. 10. 2008 Milan Kundera v zajetí imagologů Josef  Švéda